Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Жидичин не хоче об’єднуватися  з Луцьком

Волинь-нова

Жидичин не хоче об’єднуватися з Луцьком

Нещодавно депутати ОТГ скликали позачергову сесію, де висловили чітку принципову позицію щодо самостійності громади

Проблема постала після того, як 29 жовтня регіональною робочою групою з підготовки пропозицій щодо адміністративно–територіального устрою базового та суб­регіонального рівнів Волинської області був сформований протокол із рішенням включити Жидичинську ОТГ Ківерцівського району до обласного центру Волині.

Народні обранці провели опитування серед жителів, більшість яких висловили незгоду з цим. Тож депутатський корпус та керівництво сільської ради категорично відмовилися від можливого об’єднання з Луцьком і звернулися до Президента Володимира Зеленського, спікера парламенту Дмитра Разумкова, прем’єр–міністра Олексія Гончарука, народного депутата Ірини Констанкевич, керівництва області щодо майбутнього своєї громади. Вони зазначили, що більшість жителів висловилися за збереження самостійного функціонування громади, та закликали провести повторне засідання регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно–територіального устрою базового рівня Волинської області з врахуванням позиції жителів Жидичинської громади та залишити ОТГ як самостійну одиницю. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив обранець Тарас Висоцький. У документі також зазначається, що за показниками власних доходів на одного жителя Жидичинська ОТГ займає 13 місце із 50 громад області. Як стверджує політик, це повністю відповідає основним показникам спроможності. «Станом на сьогодні, за моїми підрахунками, наш коефіцієнт становить 2,9, що відповідає середньому рівню спроможності. Проте, якщо ми таки доведемо, що населення громади більше 5000 жителів, коефіцієнт дорівнюватиме 3,3, а це є високим показником спроможності», — зазначає депутат.

Більшість жителів висловилися за збереження самостійного функціонування громади.

Під час інформаційних зборів, які відбулися у селах Липляни, Небіжка та Жидичин, обговорювалися питання функціонування громади. Під час заходу радник із місцевих фінансів Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Матвіюк проаналізував ризики та загрози, а також перспективи самостійного функціонування та розвитку ОТГ. Експерт розповів, що на даному етапі уряд декларує, що не буде примусово об’єднувати ті громади, які вже створені, а також порекомендував не перейматися долею майбутніх укрупнених районів, бо більшість із тих послуг, що надавалися в районі, тепер жителі ОТГ можуть отримати у своїй громаді.

У середині листопада волинянин Дмитро Климук зустрівся з міністеркою розвитку громад та територій Альоною Бабак. «Запитав, як так виходить, що регіональна робоча група з підготовки пропозицій по об’єднанню ОТГ Волині рекомендувала всі навколишні громади приєднати до Луцька, коли їхні голови та жителі проти. Пані міністерка запевнила, що без волі людей нічого не буде, і порадила звернутися до в. о. голови ОДА та спільно з ним вияснити питання, при потребі навіть їй зателефонувати. Одним словом, вона здивована і обурена почутим!» — повідомив чоловік на своїй сторінці у фейсбуці.

Тож у Жидичинській громаді сподіваються, що до їхньої думки обласна влада таки прислухається і не буде вживати ніяких дій щодо примусового приєднання.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel