Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Верховна Рада ухвалила заяву про надання Україні ПДЧ щодо НАТО, яку ініціювала команда Порошенка

Багато світла на це питання проллється у травні 2020 року. Сподіваємось, розвороту нашої влади назад не буде.

Фото rubryka.com.

Верховна Рада ухвалила заяву про надання Україні ПДЧ щодо НАТО, яку ініціювала команда Порошенка

Парламент ухвалив Постанову про Заяву Верховної Ради України «Щодо першочергових кроків забезпечення євроатлантичної інтеграції України — набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору» №2327. «За» проголосували 284 народні депутати

«Це рішення відображає волю українського народу»

Автор проєкту постанови, лідер партії «Європейська солідарність», п’ятий Президент України Петро Порошенко після голосування заявив, що ухвалене рішення повністю відповідає націо­нальним інтересам нашої країни.

«Сьогодні об’єднується політична воля парламенту, Президента, бо він, на щастя, наголосив про необхідність плану дій щодо членства в НАТО. І мені дуже приємно, що та постанова, яка спочатку викликала величезну критику, врешті–решт набрала майже конституційну більшість голосів», — зазначив Петро Порошенко. Він заявив, що це рішення відображає волю українського народу, який абсолютною більшістю підтримує членство нашої країни в НАТО, а також повністю відповідає Конституції, яка напряму вимагає від всіх гілок працювати для майбутнього членства в НАТО.

Сьогодні Україна фактично є східним кордоном Північноатлантичного альянсу і своєю самовідданістю у відсічі російській агресії робить значний внесок у гарантування миру і безпеки у всьому трансатлантичному просторі. 

«І сьогоднішня заява великого мого друга і великого друга України Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга (сказав, що Україна буде в НАТО. — Ред.) також підтверджує те, що двері Альянсу відкриті. План дій щодо членства буде фіксувати українські зобов’язання проводити реформи у секторі оборони і безпеки та зобов’язання країн–членів НАТО прийняти Україну після виконання необхідних умов», — наголосив Петро Порошенко.

Що в документі

У заяві український парламент нагадує, що «сьогодні Україна фактично є східним кордоном Північноатлантичного альянсу і своєю самовідданістю у відсічі російській агресії робить значний внесок у гарантування миру і безпеки у всьому трансатлантичному просторі».

Верховна Рада закликає парламенти країн–членів НАТО звернутись до міністрів закордонних справ своїх країн з пропозицією прискорити надання Україні Плану дій щодо членства.

Є у заяві і конкретні часові рамки, які бачить Україна на шляху до НАТО. Так, депутати закликали Парламентську асамблею НАТО в ході чергової весняної сесії 22–25 травня 2020 року в Києві розглянути на пленарній сесії питання звернення до глав держав та урядів НАТО щодо надання Україні ПДЧ.

Дарія КЛИЧ.

Telegram Channel