Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Народжувати на Волинь їдуть навіть зі столиці

Гідом був завідувач пологового відділення № 2 Сергій Сябрук.

Фото Євгенії СОМОВОЇ.

Народжувати на Волинь їдуть навіть зі столиці

У КП «Луцький клінічний пологовий будинок» відбувся день відкритих дверей

Такий захід проходить тут уже вдруге. Повідомлення про нього розмістили у соцмережах, на сайті управління охорони здоров’я міськ­виконкому та в засобах масової інформації. Тож прийшло чимало охочих ознайомитися із закладом, його оснащенням, умовами перебування, поспілкуватися з персоналом. Декого із вагітних супроводжували чоловіки, мами, а то й свекрухи. Майбутня породілля Оксана Іванищук очікує первістка. Дитина має з’явитися на світ у лютому. Тож прийшла на день відкритих дверей разом із чоловіком, аби подивитися, куди доведеться йти на пологи, які тут умови, палати, отримати відповіді на запитання, що цікавлять, і відчути атмосферу закладу.

Ті, хто очікує лелеку, охоче відвідують «Школу відповідального батьківства».
Ті, хто очікує лелеку, охоче відвідують «Школу відповідального батьківства».

 Гідом цього разу зголосився бути завідувач пологового відділення № 2 Сергій Сябрук, котрому в нічну зміну довелося прийняти малят у чотирьох жінок. Усі вони з’явилися на світ здоровими. Проводячи екскурсію відділенням, комфортними палатами і кабінетами, він зазначив, що люди потребують не лише кваліфікованої допомоги, а й інформації. Тому й вирішили показати, що заклад відкритий для всіх, розповісти про роботу персоналу. За його словами, тут перевагу надають природним пологам, та є можливість самим обрати лікаря, який прийматиме їх, розповідають про права пацієнток і враховують їхню думку.

Надзвичайно важливо, коли жінку в найважчу і водночас найщасливішу мить підтримує не лише висококваліфікований персонал, а й рідні люди.

– Коли жінка потрапляє до нас, ми пояснюємо їй кожен свій крок, — розповів Сергій Сябрук. — Вона може дати згоду на маніпуляції, які проводимо, або відмовитися від них.

Нині змінилося ставлення до пацієнток, умови перебування тут. Усі післяпологові палати — індивідуальні, одномісні. Є й поліпшеного планування, у котрих може перебувати й чоловік породіллі, мама чи подруга. Змінилися й технології ведення родів, практики виходжування і надання допомоги новонародженим, кращі й умови появи на світ діток — є 10 пологових залів і один пристосований. Отож одночасно можуть приймати 11 родів. У медзакладі працює висококваліфікований колектив. Тут поєднують кращі традиції акушерства, гінекології і сучасні досягнення медицини. Тож до Луцька народжувати їдуть вагітні з усіх районів області, інших міст України і навіть із Києва. Були пацієнтки й з Об’єднаних Арабських Еміратів.

За словами Сергія Сябрука, із підготовленими жінками легше працювати. Вони знають, як коректно поводитися під час усіх етапів пологів, точніше виконують поради медиків. Необхідну інформацію про перебіг процесу народження дитини, особливості застосування знеболення, переваги грудного вигодовування майбутнім мамам дають у «Школі відповідального батьківства», яка тут діє.

– Ми розповідаємо про різні технології підготовки до пологів, — сказала психологиня Оксана Касіян. — Від моменту знеболення до вибору зручної позиції, про роль тата при цьому, як підготуватися вдома до народження дитини, м’яко перейти післяпологовий період.

У закладі практикують і заохочують партнерські пологи. Адже надзвичайно важливо, коли жінку в найважчу і водночас найщасливішу мить підтримує не лише висококваліфікований персонал, а й рідні люди.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel