Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Супутникове» стане платним

На сьогодні власники супутникових антен фактично використовують «піратський» контент

Фото з відкритих джерел

«Супутникове» стане платним

За перегляд українських телеканалів через супутникову антену доведеться платити. Такі зміни планують запровадити з 20 січня 2020 року. І єдине, що може зупинити неприємну для багатьох любителів телебачення реформу, — це загроза експансії російських телеканалів. Адже вони через супутник залишаться у вільному доступі

Заблокувати мають сигнал 23 телеканалів, які входять до чотирьох потужних медіахолдингів: 1+1, 2+2, ТЕТ, ПлюсПлюс, УНІАН, Бігуді, СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, Оце, Інтер, НТН, К1, К2, Мега, Піксель, Zoom, Enter–фільм, ТРК Україна, НЛО ТБ, Індиго, Ескулап ТБ. Регіональні та нішові канали залишаться у вільному доступі. Блокування — вимога законодавства. На сьогодні власники супутникових антен фактично використовують «піратський» контент — технічний сигнал, який передбачений для операторів. У Європі, наприклад, комерційні канали можна дивитися «через супутник» тільки за умови оплати пакета послуг. Та й в Україні частина населення платить за змогу переглядати телешоу: користувачі кабельного та інтернет–телебачення вже давно вносять щомісячну абонплату, тож те, що супутникове телебачення приведуть до європейських стандартів, — не лише вимога часу, а й, так би мовити, вирівнювання ситуації щодо користування послугами ТБ. Адже оператори, яким платять українці, перераховують частину з отриманих сум телекомпаніям. А в Україні — 4,4 млн користувачів супутникових антен.

Рішення щодо блокування не є остаточним. За словами представника Національної ради з питань телебачення та радіомовлення на Рівненщині Дмитра Тарасюка, наразі ще йдуть перемовини між Нацрадою та медіахолдингами, щоб блокування відтермінувати. Бо ж є ризик, що частина населення, зокрема в селах, залишиться без українського телебачення, натомість матиме до перегляду російські телеканали, які будуть і надалі у відкритому доступі завдяки «тарілці». Тим паче, що частина сіл в країні досі не має покриття для безкоштовного Т2, в який входить пакет із 32 каналів.

Якщо ж рішення про блокування залишать у силі, власникам «тарілок» доведеться або й надалі користуватися супутником, але платити за перегляд українських телеканалів офіційним операторам, або ж переходити на кабельне, інтернет–телебачення чи Т2.

Щодо цифрового ефірного телебачення Т2, то воно й надалі залишатиметься безкоштовним. Єдине, що при підключенні доведеться витратитися на антену і тюнер. А комплекти техніки для Т2 в інтернет–магазинах пропонують від 400 грн.

Щодо супутникового, то на сьогодні в Україні є два офіційні провайдери цього телебачення: Viasat та Xtra TV. Під’єднання їхніх послуг можливе у будь–якій місцевості, проте власникам старих тюнерів доведеться купувати нові, які матимуть місце для картки провайдера. Наприклад, підключення супутникового ТБ від «Віасат» коштуватиме від 1099 грн (це якщо доведеться купувати тюнер і налаштовувати телебачення самостійно). Якщо ж із викликом майстра додому, то ціна зросте до 1499 грн. А коли тюнер та антена є, то підключення буде безкоштовним. Вартість найдешевшого тарифного пакета на місяць від Viasat, відповідно до даних сайту провайдера, становить 59 грн. Провайдер Xtra TV пропонує пакети від 69 грн на місяць.

Щодо цифрового ефірного телебачення Т2, то воно й надалі залишатиметься безкоштовним. Єдине, що при підключенні доведеться витратитися на антену і тюнер. А комплекти техніки для Т2 в інтернет–магазинах пропонують від 400 грн.

Левко ЗАБРІДНИЙ.

Telegram Channel