Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Вперше за 120 літ волиняни можуть не боятися повені

Такого цьогоріч точно не буде...

Фото: Конкурент

Вперше за 120 літ волиняни можуть не боятися повені

Аномально тепла зима негативно позначилася на формуванні весняного водопілля. Це загрозливо для водойм області за умов спекотного та сухого літа

Про таку ситуацію станом на 19 лютого 2020 року повідомила заступниця начальника Волинського обласного гідрометеоцентру Людимила Кващук під час засідання регіональної комісії з питань техногенно–екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка відбулася під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олександра Троханенка, інформує пресслужба ОДА. За її словами, упродовж 2019–2020 на річках області склалися вкрай несприятливі гідрометрологічні умови через відсутність талих вод, які щороку підживлювали водойми нашого регіону. Тому зараз водність річок області — нижча від середньої норми. Поточний рівень води в них на 1–2 метри менший за відмітки заплави (окрім річок Прип’ять та і Стохід — там до метра).

Щодо Світязя, то на сьогодні рівень води в озері підвищився на 10 сантиметрів порівняно з грудневими позначками 2019 року. Цьому сприяли зниження температур, випаровуваності та значні опади, які поліпшили ситуацію.

«Щодо Світязя, то на сьогодні рівень води в озері підвищився на 10 сантиметрів порівняно з грудневими позначками 2019 року. Цьому сприяли зниження температур, випаровуваності та значні опади, які поліпшили ситуацію», – повідомила Людмила Кващук.

В. о. начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук доповів, що на сьогодні жодна з річок області не вийшла на заплаву та має достатній запас — від 40 сантиметрів у річці Стохід і до 2 метрів — у Стиру та Західному Бузі. «В таких умовах вперше за історію спостережень весняної повені не буде. Разом з тим, враховуючи кліматичні зміни, не виключені паводки, які можуть спричинити локальні опади», — наголосив посадовець.

Марина ЛУГОВА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel