Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Великоднє частування на усі смаки й бажання

Фото fondselo.te.

Великоднє частування на усі смаки й бажання

Попри тривогу й непевність, із якими зустрічаємо цьогоріч Пасху, вона залишається найвеличнішим святом, котре дарує кожному вірянину незгасну надію. Тож відкиньмо сумніви – замішуймо великодній хліб, готуймо смаколики, щоб потішити найрідніших і разом із ними щиро мовити: «Христос Воскрес!»

 

 Салат «Пасхальний віночок»

Інгредієнти: 1 банка консервованого тунця, салат мікс, 200 г сиру фета, 2 варені яйця, 1–2 огірки, 0,5 банки маринованої кукурудзи, 1 пучок зеленої цибулі, для заправки – 2 ст. л. олії, 1 ст. л. лимонного соку, сіль, чорний перець, петрушка для оздоблення.

Приготування. На тарілку поставити посередині слоїк, навколо нього викласти салат мікс, далі – подрібнений на шматочки тунець, порізану кубиками фету, покраяні кружальцями огірки і яйця. Посипати дрібно посіченою цибулею, кукурудзою. Вийняти банку, полити заправкою і притрусити листочками петрушки.

 

 

 

 Салат «Пташине гніздо»

Інгредієнти: 0,5 кг вареного м’яса, 200 г твердого сиру, 5–6 варених яєць, 2–3 солоні огірки, 2 червоні цибулини, 300 г майонезу,
1 пучок петрушки та кропу.

Приготування. М’ясо (підійде будь–яке: яловичина, свинина, куряче або індиче філе) зварити з лавровим листком та спеціями, остудити в бульйоні, вийняти і виделкою розділити на невеликі шматочки–волокна. Викласти їх на пласку широку тарілку чи блюдо. Цибулю порізати тонкими півкільцями, зсипати в миску і залити окропом на 3–4 хвилини, щоб позбутися гіркоти, потому відкинути на друшляк і підсушити на серветці. Огірки натерти на тертці для моркви по–корейськи – довгими смужками. Яйця почистити, розділити на білок і жовток. Покраяти білки тонкою соломкою. Жовтки залишити цілими. Натерти сир красивою стружкою. Викласти огірки на м’ясо, зверху – шар цибулі, щедро змастити майонезом. Далі – білки, ще раз полити майонезом, посипати тертим сиром. Інгредієнти старайтеся викладати так, щоб посередині утворилося невелике заглиблення, яке прикрасьте зеленими гілочками петрушки, а на них викладіть яєчні жовтки. Краї блюда також можна оздобити зеленню. Готовий салат поставте на кілька годин у холодильник. Аби сир і жовтки не повисихали, накрийте страву кришкою від тортівниці або харчовою плівкою, яку знімете перед подачею на стіл.

 

 

 

 Салат «Великодній»

Інгредієнти: 300 г вареного м’яса (свинини або яловичини), 1 цибулина, 2 ст. л. оцту (9%), 2–3 мариновані огірки, 6–8 помідорів чері, пучок листя салату, 4–5 гілочок петрушки, 2 ст. л. олії, сіль, перець – за смаком.

Приготування. Варене м’ясо нарізати соломкою. Цибулю почистити, покраяти півкільцями, скласти в миску, залити оцтом і залишити на 10–15 хвилин, після чого маринад зцідити. Огірки нарізати соломкою. Змішати м’ясо, цибулю й огірки, посолити, поперчити за смаком, заправити олією. Листя салату промити, обсушити і встелити ним пласку тарілку чи блюдо. На нього гіркою викласти салат, прикрасити помідорами чері та петрушкою.

 

 

 

 Рулет із омлета з плавленим сиром

Інгредієнти: для омлета – 6 яєць, 150 мл майонезу, 1 ст. л. борошна, 150 г твердого сиру, сіль та перець, олія для змащення форми; для начинки – 3 плавлені сирки, 3 зубчики часнику, свіжий кріп, 100 г майонезу, сіль, перець.

Приготування. Для омлета добре збити яйця, додати майонез, сіль, перець, ще раз усе збити. Всипати просіяне борошно, знову збити. В отриману масу дрібно натерти твердий сир, вимішати. Деко застелити пергаментним папером, щедро змастити олією, вилити тісто і розрівняти. Випікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 10–15 хвилин. Ще гарячим згорнути омлет рулетом, накрити рушником і залишити до остигання. Плавлені сирки натерти на дрібній тертці, додати посічений кріп, розтертий із сіллю часник, майонез, вимішати, змастити цією начинкою вистиглий омлет і знову скрутити в рулет, покласти його швом донизу й, замотавши в пергаментний папір, покласти в холодильник.

 

 

 

 Рулет печінковий із вершковою начинкою

Інгредієнти: 1,2 кг яловичої печінки, 200 мл молока, 2 великі цибулини, 2 великі морквини, 200 г вершкового масла, 1 червоний перчик, сіль, перець, лавровий лист, 3–4 зубчики часнику, невеликий пучок кропу, 2 ст. л. олії.

Приготування. Печінку порізати на середні шматки і замочити на 30–40 хвилин у молоці, щоб позбавити її гіркоти. В каструлі закип’яти воду, додати лавровий лист, вкинути вимочену печінку і варити близько 25 хвилин, наприкінці посолити. Дрібно покраяти і протушкувати в невеликій кількості олії цибулю, посолити й поперчити. Моркву зварити й почистити. Готову печінку двічі перекрутити з цибулею і морквою через м’ясорубку. Спочатку фарш буде сухуватим, але після другого разу стане більш м’яким, вологим і пластичним. Добре вимішати, розім’яти ложкою, додаючи сіль і спеції до смаку. Щоб надати масі ніжної однорідної консистенції і вологості, можна посмачити її столовою ложкою олії чи майонезу. Для начинки масло кімнатної температури розім’яти виделкою, додавши розтертий із дрібкою солі часник і дрібно посічену зелень. На листок пергаментного паперу викласти фарш, руками розподілити його по всій площині, сформувавши прямокутник, добре утрамбувати, розрівняти. На нього викласти начинку і за допомогою ножа розмазати масло по поверхні фаршу. Перець покраяти на дрібненькі кубики і посипати начинку. Акуратно згорнути рулет, піднімаючи і відділяючи пергаментний папір. Невеличкі тріщинки не є проблемою, потім у холодильнику все добре застигне. Готовий рулет щільно обмотати пергаментом і покласти в холодильник на 4 години. Щоб гарно нарізати страву на порційні скибочки, ніж добре прогрійте над полум’ям.

 

 

 

 Ковбаса «Селянська»

Інгредієнти: 3 кг жирної свинини, по 
0,5 ч. л. меленого чорного і духмяного перцю, 0,25 ч. л. харчової селітри, 6 зубків часнику, 0,5 ч. л. цукру, 2 ст. л. солі, 2–3 кишки.

Приготування. М’ясо очистіть від плів і прожилок, наріжте шматочками завбільшки 1,5–2 см, додайте сіль, цукор та спеції, ретельно вимішайте і поставте на добу в холодильник. Кишки почистіть, промийте, вимочіть у сольовому розчині, знов прополосніть і наповніть фаршем. Зав’яжіть кінці, проколіть ковбасу в кількох місцях і випікайте
45–55 хв. за температури 180–190 градусів.

 

 

 

 Шинка печена

Інгредієнти: 1 кг свинини, 1 ст. л. спецій до м’яса, 5 зубків часнику, по 1 ч. л. гірчиці міцної та в зернах, 2 ст. л. олії, для маринаду – 1 л води, 60 г солі, 1 ст. л. цукру, 2 лаврові листки, по 5 горошин чорного і духмяного перцю.

Приготування. Закип’ятити воду із сіллю, перцем, цукром та лавровим листям, охолодити. М’ясо попроколювати зубочисткою, покласти в остиглий маринад на 8–10 годин. Потому вийняти, обсушити. Змішати спеції для м’яса з розтертим часником, гірчицею обох видів та олією, натерти цією сумішшю шинку і покласти в рукав для запікання. Духовку розігріти до
200 градусів, пекти м’ясо годину, вимкнути духовку і залишити в ній до охолодження.

 

 

 

 Печінкові налисники

Інгредієнти: 0,5 кг печінки, 150 мл молока,
2 цибулини, 3 яйця, 4 ст. л. борошна, 0,5 ч. л. солі, 100 г масла, олія; для начинки – 2 морквини, 300 г
печериць, 2 плавлені сирки, 3 зубки часнику, 3–4 ст. л. майонезу, сіль, перець, зелень.

Приготування. Печінку вимити, пропустити разом із цибулею через м’ясорубку або збити блендером. Додати просіяне борошно, яйця, молоко, м’яке масло, сіль, знову збити, щоб маса збільшилася в об’ємі. Накрити плівкою і залишити на 15 хвилин, тоді смажити млинці на сковороді з невеликою кількістю олії. Для начинки моркву натерти на дрібній тертці й смажити до м’якості в невеликій кількості олії та води, всипати гриби, нарізані соломкою, посолити, додати спеції й тушкувати до готовності. Плавлений сирок натерти на тертці, змішати з морквою і грибами, додати майонез, сіль, спеції, зелень і добре вимішати. Викласти начинку на млинці, згорнути рулетом і поставити в холодильник на годину.

 

 

 

 Котлетки в «сітці»

Інгредієнти: 250 г яловичини, 250 г свинини, 1 яйце, 200 г шампіньйонів, 2 цибулини, сіль та перець за смаком, олія для смаження, 1 упаковка листкового бездріжджового тіста.

Приготування. М’ясо і 1 цибулину порізати, пропустити через м’ясорубку. Посолити, приправити перцем, додати яйце і ретельно вибити фарш. Сформувати круглі приплюснуті котлетки й обсмажити до рум’яної скоринки. Другу цибулину покраяти соломкою, шампіньйони – пластинками. Цибулю обсмажити на олії до прозорості, всипати гриби і тушкувати до повного випаровування рідини. На посипаному борошном столі розкачати тісто і розрізати його на квадрати. Зробити на них невеликі надрізи в шаховому порядку. На кожну котлету покласти по ложці грибної начинки, накрити тістом, обгорнути нею котлету, злегка розтягуючи його. Краї тіста защипати так, щоб шов був знизу. Підготовлені котлети викласти на застелене пергаментом деко і запікати в розігрітій до 200° духовці протягом 15 хвилин.

 

 

 

 Профітролі з печінковим паштетом

Інгредієнти: для тіста – 125 мл води, 75 г
борошна, 50 г масла, дрібка солі, 3 яйця; для паштету – 1 цибулина, 300 г печінки, 50 г
масла, 50 мл вершків (33%), сіль, чорний перець, мускатний горіх, 1 ч. л. олії.

Приготування. У каструльку з товстим дном влийте воду, додайте вершкове масло і сіль, доведіть до кипіння, всипте всю муку й інтенсивно мішайте кілька хвилин, тісто має зібратися в комок. По одному додавайте яйця, після кожного добре перемішуючи. Готове тісто має бути не надто густим, плавно стікати з лопатки. Викладіть профітролі за допомогою кулінарного мішка або ложки на деко, застелене пергаментом. Між тістечками залишайте відстань 3–4 см, адже вони збільшаться в розмірі. Печіть у розігрітій до 170°С духовці
15 хвилин, потім ще 15–20 хвилин при 160°С. Тим часом у сковороду влийте олію, всипте порізану соломкою цибулю, обсмажте до рум’яності, додайте печінку і тушкуйте до її готовності. Посоліть, приправте спеціями, влийте вершки і потримайте на вогні ще кілька хвилин. Печінку з вершками збийте блендером із м’яким вершковим маслом. Готовим охолодженим паштетом начиніть схололі профітролі, надрізавши їх збоку. Наповнені тістечка прикрасьте петрушкою та зернами граната.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel