Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Як відновити здоров'я, підірване  коронавірусом?

Бережімо себе!

Фото ua-news.liga.net

Як відновити здоров'я, підірване коронавірусом?

Щодня зростає кількість людей, в яких підтверджено COVID-19. Окрім офіційно зареєстрованих хворих, є чимало випадків зараження, які минають непоміченими. Виявляється, і для них коронавірусна інфекція не проходить безслідно

Головна мішень — легені

Часто інфіковані COVID-19 розповідають, що не відчували жодних ознак захворювання, нічого їм не дошкуляло. Однак, як свідчить дослідження японських фахівців, у людей, що перенесли цю недугу без симптомів, були виявлені негативні зміни в органах дихання.

Дослідники проаналізували результати комп'ютерної томографії пасажирів віком від 25 до 93 років лайнера Diamond Princess, які заразилися коронавірусом. У 76 осіб хвороба протікала без зовнішніх ознак, тобто у них були відсутні кашель і задишка, а температура тіла не піднімалася вище 37,5 градуса.

Вчені встановили: велика частина безсимптомних пацієнтів (41 особа) мала ураження легень. У них було виявлено так званий «ефект матового скла», який є запальним маркером.

Порівняння симптоматичних і безсимптомних випадків показало схожість ділянок ураження легеневої тканини COVID-19, як правило, страждає ліва і права нижні частини легень. Рівень пошкоджень у пацієнтів без ознак хвороби нижчий, однак їхня частота приблизно однакова.

Лікарі припускають, що на коронавірус можна захворіти повторно.

Автори роботи резюмували: навіть при безсимптомному перебігу хвороби легеням людини завдається шкода. Якщо запалення в них довго не проходить, утворюється рубцева тканина, що може провокувати постійні труднощі з диханням уже після одужання.

Найчастіше говорять про пневмонію, викликану коронавірусом, але аналізи, в тому числі взяті у померлих пацієнтів, вказують, що вірус не обминає всі органи, на мікроциркулярному рівні виникає цілий ряд запальних процесів.

Допоможуть фізичні вправи й повноцінне харчування

Вчені кажуть, що легені після зараження коронавірусом поступово відновлюються, якщо дотримуватися певних правил. Цей процес може тривати від одного до п’яти років. Наслідки хвороби проявляються задишкою під час швидкої ходьби або бігу навіть у тренованих людей. Тому важливо не припиняти виконувати фізичні вправи, це допоможе прискорити лікування.

Для тренування органів дихання рекомендується їздити на велосипеді, плавати в басейні, після скасування карантину та самоізоляції багато гуляти.

У Південній Кореї, Китаї та Японії у 20% пацієнтів із перенесеною коронавірусною інфекцією виявили фіброз легень, але він проходить з часом при виконанні фізичних вправ і хорошому харчуванні. Вживання здорової, багатої на вітаміни їжі важливе і для зміцнення опірності організму до недуги.

Адже лікарі припускають, що на коронавірус можна захворіти повторно. Про це заявила лікар–інфекціоніст, член оперативного штабу із запобігання поширенню коронавірусу Ольга Голубовська.

«За сьогоднішніми даними, імунітет після перенесення цього захворювання, швидше за все, буде нестійким і можуть бути повторні зараження. Тим більше, що цей вірус постійно мутує, він мінливий. Ми його ще тільки вивчаємо», — сказала Голубовська.

Про нову властивість COVID-19 говорять і корейські вчені. Виявилося, що він може «оживати» у пацієнтів, які вже вилікувалися. Тому всім важливо дотримуватися вимог карантину й дбати про свою безпеку.

Оксана КРАВЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel