Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Лелека-трудяга  бродить болотом... Добірка «Газети Волинь»

«Буслю-лелеко, чи до закінчення карантину далеко?»

Фото Петра КРАВЧУКА.

Лелека-трудяга бродить болотом... Добірка «Газети Волинь»

Краєзнавець Петро Кравчук надіслав нам добірку своїх «весняних» фотографій. З-поміж них світлина, на якій лелека-трудяга бродить собі болотом (хоч зараз навіть на Поліссі про повноводдя мріють)

Орнітологи давно помітили, що навесні до гнізда повертається спершу самець. Ночує й терпляче чекає подругу. А вона вже як схоче — прилетить у його кубло, а чи знайде ліпше. Шлюбне життя лелек порівняно з іншими птахами дуже ускладнене. Є у них зрада, конкуренція за гнізда, хтось когось відбиває, б’ється. До крові. А є й мирне любування у «розкішній оселі» на узвишші. Коли після періоду закоханості вона залишається у гнізді висиджувати лелеченят, він відлітає у пошуках їжі. А потім повертається. Тоді кажуть: «Щастя у всіх на очах».

 

Любов — найміцніша броня

Ганна Фурман із села Криничне Маневицького району цілий рік чекала свого сина із фронту. Перед тим, як пішов на війну, якось запитала, що робитиме, як прийде повістка, і почула: «Ховатися не буду…»

Віталій був на передовій під Дебальцевим близько 90 днів,  тому зустріч зі своїм малим — справжнє щастя.
Віталій був на передовій під Дебальцевим близько 90 днів, тому зустріч зі своїм малим — справжнє щастя.

 Маючи досвід служби у прикордонних військах, Віталій потрапив у Перший батальйон територіальної оборони «Волинь», який пізніше увійшов до складу 14-ї ОМБР. Про те, що відбувалося на Сході, розповідав мало. Заспокоював, що на третій лінії оборони не стріляють, хоча сам був на передовій.

Шахта «Полтавська», що поблизу Єнакієвого, Артемівськ, Дебальцеве, Мар’їнка — дороги війни, якими довелось пройти Віталію Фурману. У важкі хвилини підтримували материнські молитви і думка про те, що вдома його виглядають ще й любі дружина та шестирічний синочок Владик…

Людмила ВЛАСЮК.

 

Чи зручно курити у масці?

За нашим супермаркетом у сквері нещодавно довелося спостерігати діалог трьох друзів по чарці

Судячи з розмови, добродії вже «прийняли» якийсь антивірусний препарат. Один із них збирався йти додому, а двоє товаришів його консультували, як правильно себе поводити.

— Миколо, ти дивись акуратно, бо зараз багато поліції в центрі міста, — чоловік у старій шкірянці з давно неголеним обличчям пояснює ситуацію.

П’яненький Коля у засмальцьованій і спущеній на підборіддя масці жестами показує мужикам, що він у нормі. І наполегливо старається підпалити цигарку. З третьої спроби йому це вдається, й він піднімається з лавки.

Двоє чоловіків радять товаришеві одягнути маску. Вони дуже голосно його переконують, що це обов’язково, бо вчора у Луцьку затримали 68 людей за порушення карантину.

— Я то її одягну, щоб мене не чіпали, але як буду курити? — цілком логічно цікавиться Микола.

І він таки пішов не зовсім впевненою ходою, з цигаркою у руці. І щоразу, коли затягувався, то опускав маску. Цілком законослухняний громадянин, який дотримується всіх вимог карантину.

Костянтин МОРОЗ.

 

Карантинна «кава»

У теперішніх умовах легко сприйняти бажане за дійсне

Залізничник у яскраво-оранжевій безрукавці привернув мою увагу тим, що дуже обережно ніс в руці барвистий паперовий стаканчик з кавою. «Ну, і де це тут розливають напої у нинішній час?» — подумав я.

За кілька секунд ми зблизилися. У чоловіка щось впало і він нагнувся, щоб підняти. А в «склянці» зблиснула... біла фарба.

Сергій НАУМУК.

 

6 травня

Сонце (схід — 5.40, захід — 20.49, тривалість дня — 15.09).

Місяць у Терезах, Скорпіоні. 15 день Місяця.

Іменинники: Олександра, Анатолій, Георгій (Юрій Змієборець).

7 травня

Сонце (схід — 5.38, захід — 20.51, тривалість дня — 15.13).

Місяць у Скорпіоні. 16 день Місяця.

Іменинники: Олексій, Валентин, Єлизавета, Микола, Сава, Станіслав, Хома.

 

Золоті слова

«Українці — рекордсмени із виживання. Нас не можна знищити. Наше суспільство краще за державу, але у цьому слабкість — часом йому все одно, у якій країні жити. Втім, на сьогодні я всім бажаю сили духу і здоров’я все перенести. Без втрат. Усе мине, а ми лишимося. Майте свій запас книжок та шоколадне морозиво, яке підживлює. І бажаю використовувати шанс зупинитися та подумати — що ми робимо».

Ярослав ГРИЦАК, історик.

 

 

Анекдот

— Алло… Це поліція?

— Так.

— Скажіть, будь ласка, чи можу я завтра з Долини поїхати до Моршина? Тобто з однієї області в іншу.

— Мета поїздки?

— Чесно? До коханця. Бо з тим карантином…

— Не ризикуйте! Залишайтеся, будь ласка, вдома. До вас виїде волонтер.

 

Магнітні бурі у травні

У цьому місяці очікуються кілька геомагнітних збурень, однак вони будуть малопотужними. Відносно сильніша сьогодні, 5 травня. Наступні 18, 19 та 21–го будуть значно слабшими, однак метеочутливі люди все одно можуть на них реагувати.

 

«А дощ завжди приходить вчасно,
Коли так бракне чистоти»

Про яскраві барви і «Відчуття, що були звичні, стають піднесено–прекрасні» пише київська поетка Галина Британ

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Гончаренко, 6 травня — хмарно, дощ, місцями значний, грози. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду, місцями пориви 15 — 20. Температура повітря по області вночі — від 4 до 9 градусів тепла, вдень — ​15–20 вище нуля. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 6 травня було 1969 року — плюс 29, найхолодніше — ​1947–го — ​1 градус морозу. 

7–го — хмарно, місцями вночі невеликий дощ, вдень без опадів. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду, пориви 15–20. Температура повітря по області вночі — від 3 до 8 градусів вище нуля, вдень — плюс 13–18.

У Рівному 6–7 травня хмарно, невеликий дощ. Температура повітря від 7 градусів вночі до 16 вище нуля вдень.

Telegram Channel