Завідувачка ринку у Ківерцях: «Ми дуже радіємо, що почали працювати» - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.38 € 33.43
Завідувачка ринку у Ківерцях: «Ми дуже радіємо, що почали працювати»

Ось такий вигляд сьогодні має торгове місце на ківерцівському ринку.

Фото Людмили Якимчук.

Завідувачка ринку у Ківерцях: «Ми дуже радіємо, що почали працювати»

Ківерцівський ринок, торгівля на якому розпочалася 2 травня, став чи не найпершим в області, що отримав такий дозвіл. І якщо у суботу ще не спостерігала серед покупців охочих пройти температурний скринінг, то наступного дня його вже проводили повним ходом

— Оскільки контроль за дотриманням продовольчим ринком протиепідемічних вимог покладено на представників Держпродспоживслужби, зокрема на територіальні органи відомства, ми маємо забезпечити постійну присутність на кожному ринку не менше 2 інспекторів і щоденно проводити позапланові перевірки. Тому сьогодні ми тут. Проводимо постійний контроль за виконанням вимог головного санітарного лікаря України, — ​розповідає начальник Ківерцівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Петро Плоднік. — ​Наразі суттєвих претензій нема. Дрібні оперативно усуваємо на місці. Люди з розумінням до цього ставляться. Що ще не зроблено — ​допрацьовуємо. На вхідних воротах два працівники установи пропускають відвідувачів, що шикуються у чергу. Пропускають по 5 людей, стримуючи можливість контактування.

— Центральний вхід на ринок не відкритий, люди входять із додаткового, значно меншого, щоб легше було контролювати потік працівникам ринку, що по двоє тут несуть службу, — ​каже голова правління райспоживспілки Валентина Корнейчук. — ​На центральних воротах висить вказівник, куди заходити. Дотримуємося вимог щодо відстані між місцями продавців — ​не менше трьох метрів. Обов’язковим є проведення дезінфекції контактних поверхонь що три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень. Обробка проводиться в кінці кожного робочого дня. Щодо ринку в Цумані, його власником є приватний підприємець, який несе відповідальність і контролюється місцевою владою. В Олиці ринок не працює.

А ось думка продавця з м’ясного павільйону Надії Мосійчук:

— На жаль, вказівник про вхід не впадає відразу в очі. А зачинена брама, яку бачать відвідувачі з машин, свідчить про те, що ринок не працює.

На вхідних воротах два працівники установи пропускають відвідувачів, що шикуються у чергу. Пропускають по 5 людей, стримуючи можливість контактування.

Провідний спеціаліст районного відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Світлана Дубенська також тут і так коментує свою роботу:

— Зранку дивимося, чи люди дотримуються встановлених вимог, чи вдягають маски (адже допуск працівників та відвідувачів на територію ринку можливий виключно за їх наявності), чи встановлені екрани, чи дотримуються відстані між покупцями й продавцями. Перевіряємо деззасоби, які мають бути сертифіковані — ​як для обробки поверхонь, так і для рук. Наразі зауважень немає. Іноді люди знімають маски, але ми відразу на це вказуємо.

Найбільше втішена відновленням роботи ринку його завідувачка Мар’яна Ревко:

— Ми дуже радіємо з того, що почали працювати. Ринок — ​це живий організм, який потрібен нашому місту. За підтримки Держпродспоживслужби та обласної лабораторії вдається налагодити роботу відповідно до чинних вимог. Фахівці цих установ допомагали в облаштуванні торговельних місць, роз’яснювали особливості організації праці. Ціни у нас трохи нижчі, ніж у магазинах. Даємо змогу купувати і сільськогосподарську продукцію. Відкрили будівельні торгові точки, які також забезпечують населення всім необхідним. Продаємо посівний матеріал. Маємо точку, де реалізовують корми, бо без цього неможливо в нашому місті. Відкрили м’ясомолочний павільйон, маємо там трьох м’ясників. Вони також дотримуються всіх вимог. Усуваємо дрібні недоліки, робитимемо все для того, щоб людям було безпечно й комфортно. Влада йде назустріч. Єдине прохання — ​створити робочу групу, яка б навела лад із стихійною торгівлею поза межами ринку. Ми з працівниками Держпродспоживслужби намагаємося впливати, але наших зусиль не достатньо.

Єдине прохання — ​створити робочу групу, яка б навела лад із стихійною торгівлею поза межами ринку.

Цікавлюся умовами роботи у підприємців. Не можу пройти повз Галину Марищук, яка представляє рибгосп «Цумань» і торгує коропами:

— У період карантину вперше у Ківерцях продаємо рибу, — ​каже вона. — Хоча в Цумані нам трошки дозволили торгувати, дотримуючись санітарних і карантинних вимог. Торгівлю, на жаль, не порівняти з тією, що була раніше. Але в нас такий товар, що мусимо продавати.

У м’ясному павільйоні продавці Надія Мосійчук і Світлана Мазур мають багато потрібної продукції. Холодильні вітрини заповнені вщерть. Оскільки місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику), тут також їх встановлено. Але відвідувачі заходять поодинці, їхня кількість обмежена — ​згідно з вимогами на 10 кв. м торговельної площі може бути не більше однієї людини.

Телефоном поцікавилася, як справи в селищі Цумань. Про це розповіла Юлія Синиця, начальник місцевого поштового відділення. З нею постійно контактуємо щодо передплати наших видань і вивчення запитів читачів.

— Офіційно центральний ринок ще не працює, — ​каже пані Юлія. — ​Хоча дехто з підприємців по кілька годин торгує. Здебільшого йдеться про продтовари та побутову хімію. Продуктові магазини в селищі працюють у звичному режимі, дотримуючись відповідних вимог. Стихійного продажу, як до карантину, коли бабці стояли з молоком та сиром, зараз немає. У підприємців ціни дещо різняться. Хтось трохи завищує, інші, навпаки, знижують, і тоді товар швидше розходиться.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.