Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Її янголи рятують діток

Юлія Косівчук малює серцем.

Фото gazeta.ua.

Її янголи рятують діток

Серед 11 жінок-науковців, волонтерок, мисткинь, відзначених «Голосом Америки», є українська художниця й письменниця Юлія Косівчук, яка тепер живе в США. Вона малює янголів і продає через інтернет, а кошти надсилає на потреби чернівецького Центру доброти для мами і дитини

Ще 2014–го вона почала малювати мультяшних чоловічків, які несуть позитив, і роздаровувала друзям, бо вони їм подобалися. А якось побачила пост волонтерки з рідних Чернівців Марти Левченко, яка допомагає дітям та мамам. Вона писала про допомогу трирічній дівчинці, хворій на рак. Юлія вирішила виставити на аукціон одну зі своїх картин з янголом. Позитивна робота одразу продалася. Ця подія була переворотом у житті мисткині. Янголи народжувалися один за одним. Чоловічки з крилами стали надією для хворих дітей, оптимістичним подарунком та ліками від депресії.

«Мій живопис почався зі смішних чоловічків з крильцями», – каже художниця.
«Мій живопис почався зі смішних чоловічків з крильцями», – каже художниця.

 — Це має бути просто, як малюнок дитини, він має бути позитивний, веселий, яскравий, — пояснює художниця, яка вже створила понад 600 антидепресантів з крилами.

Вона все малює янголів і продає в соцмережах, а гроші надсилає для допомоги жінкам та дітям у Чернівцях.

— У США дуже багато благодійників, які допомагають хворим американським дітям, а я хочу підтримати своїх земляків, — каже Юлія. Завдяки янголам вона вже перерахувала на доброчинність майже 9 тисяч доларів.

Позитивні чоловічки з крилами вдаються їй, тому що її дітки щодня дарують усмішку, чоловік Ростислав підтримує. Каже, що сам щасливий спостерігати, як радіє дружина, коли продаються картини і покупці перераховують кошти хворим діткам.

— У США дуже багато благодійників, які допомагають хворим американським дітям, а я хочу підтримати земляків, — каже Юлія. Завдяки янголам вона вже перерахувала на доброчинність майже 9 тисяч доларів.

Яскраві крилаті чоловічки вже з’явилися і в книжках — Юлія Косівчук видала дві збірки українською та англійською мовами. Історії хворих діток стали джерелом натхнення для їхнього створення.

Двомовну книгу «Мама, в якої зламалася пружинка», письменниця й художниця Юлія Косівчук створила із восьми розповідей про дітей, яких спіткала нелегка доля. Це справжні історії боротьби підопічних благодійного фонду Марти Левченко «Я — майбутнє України». Юлія давно стежить за ними, Марта надихає своїми постами про них у фейсбуці, тому ці всі історії написала та проілюструвала за 10 днів. Останнім поштовхом до того, щоб терміново написати таку книжку, був допис Марти про чоловіка із Садгори, який сам виховує чотирьох діток. Їх покинула мама — у неї просто «зламалася пружинка». Юлія вирішила, що так і повинно називатися майбутнє видання.

Проте його могло б і не бути. Коли Юлія відправила з Америки його оригінали, вони не дійшли до України — загубилися дорогою. Вирішили, що ще не прийшов час для створення книги. І тут Марта згадала одну дуже важливу історію про малечу з підземелля. Вони живуть в підвалі і дивляться на ноги перехожих, шукають взуття свого тата, чекають, що він до них повернеться. А через два тижні таки прийшли оригінали. Марта сказала Юлії: «Ти мусиш дописати ще цю історію, тому твої малюнки й загубилися». І вийшла вона чуттєвою до сліз. А тепер от — нові. Авторка гортає яскраву книжечку «Віта, сестричка сонячних янголів». «Дівчинка переживала, що випало її гарне волосся. А мама розповіла, що ангел пообіцяв: коли зацвітуть кульбабки, з’явиться волоссячко», — переповідає Юлія щемливий момент.

Сьогодні вона знову малює янгола. Сині очі, кирпатий носик… Щоразу нові мультяшні чоловічки, які всім подобаються. Завтра зобразить іншого. Ще не знає, яким він буде, але точно з крилами.

Руслана ЧАЙКА.

За матеріалами molbuk.ua, ukrainian.voanews.com, shpalta.media.

Telegram Channel