Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Понад 2,5 тисячі збудників хвороб на наші голови. Як уберегтися?

У Галини Морочковської понад 40 років лікарського стажу.

Фото Олександра ФІЛЮКА.

Понад 2,5 тисячі збудників хвороб на наші голови. Як уберегтися?

Про це читачі розпитують найдосвідченішого інфекціоніста Волині, завідувачку відділення обласної інфекційної лікарні Галину Василівну Морочковську (на фото)

Ворога треба знати в обличчя

— Чула, що за кордоном лікар спочатку визначає, що спричинило нездужання, а тоді вже береться лікувати. А у нас і педіатри, і сімейні лікарі ставлять діагноз на око. Рекомендують одні препарати, а якщо не допомагає, призначають інші, — нарікає жителька Луцька Олена.

— Не тільки за кордоном, а й у нас тепер є так звані швидкі тести. Коли лікар підозрює вірусну інфекцію, то під час огляду хворого він може скористатися цими тестами і оперативно діагностувати, наприклад, грип, ротавіруси, ВІЛ, гепатити та інші захворювання. Можна йти іншим шляхом, щоб підтвердити чи спростувати той чи інший діагноз: робити аналізи, проводити дослідження, які допоможуть визначити збудника. У будь–якому випадку, якщо є підозра на інфекційне захворювання, необхідно звертатися до лікаря.

— Мене звати Сергій, я батько двох дітей. Скажіть, чи правильно роблять ті лікарі, котрі часто призначають антибіотики? Тільки почне дитина кашляти — перестраховуються. Чи це безпечно?

— Антибіотики не допоможуть при ГРВІ чи грипі. Вони необхідні тільки тоді, коли вірусна інфекція з ускладненнями, скажімо, розвинулися бронхіт, отит, пневмонія, синусит або ангіна. А якщо вірусна інфекція тільки дає про себе знати — треба призначати засоби, які полегшують неприємні симптоми хвороби — знімають біль, жар тощо.

Антибіотики не допоможуть при ГРВІ чи грипі. Вони необхідні тільки тоді, коли вірусна інфекція з ускладненнями, скажімо, розвинулися бронхіт, отит, пневмонія, синусит або ангіна.

— У ранньому дитинстві багато хворіла, навіть переливання крові робили. Тоді про гепатит С ніхто не знав. А років через 15, коли вже стали виявляти цей вірус, з’ясувалося, що у мене є антитіла до гепатиту С. Чи потрібно регулярно обстежуватися і де це краще робити? — цікавиться Оксана з Ковеля Волинської області.

— Якщо в людини є антитіла, то це може означати, що вона перенесла гепатит С. Вважається, що 15 відсотків заражених цим вірусом можуть самовиліковуватись. Але у більшості випадків розвивається хронічний гепатит С, тому необхідно провести дослідження, щоб упевнитись, чи нема прогресування недуги. Зверніться в гепатоцентр обласної клінічної лікарні, де отримаєте докладну консультацію.

— Збираюся з родиною у відпустку. Скажіть, будь ласка, які ліки від кишкових інфекцій треба взяти із собою? — запитує наша читачка з Млинова, що на Рівненщині.

— Бажано мати в аптечці препарати регідрон, ентерол, які відновлюють флору кишківника після можливого харчового отруєння. Також треба мати під рукою сорбенти (відоме всім активоване вугілля, сорбекс).

— А чи потрібно брати антибіотики?

— Ними не можна лікуватися на власний розсуд. Не завжди хвороба має бактеріальне походження. Буває, що нездужання виникає від переїдання, перегрівання на сонці. А якщо у всіх членів родини однакові симптоми — підвищення температури, розлади шлунково–кишкового тракту, то необхідно звертатися до лікаря, щоб він призначив лікування.

— З потеплінням у лісах і парках нас підстерігають кліщі. Чи правда, що їхній укус спричиняє енцефаліт? — непокоїться Олена Василівна з Кременця, що на Тернопільщині.

— Справді, така загроза є, якщо комаха інфікована. Тому ми радимо всім, хто виявляє після відвідування лісу на тілі кліща, звертатися до лікарів, які його правильно видалять і за необхідності перевірять, чи він заражений. Хвороба Лайма, або бореліоз, проявляється у проміжок часу від 2 до 35 днів. Підвищується температура, може турбувати головний біль, на місці укусу з’являється мігруюча еритема — червона припухла пляма. При перших ознаках нездужання потрібно звертатися до лікаря.

«І руки миємо, і їжа свіжа, а хворіємо…»

— Синочок ходить у молодшу групу дитсадка, де був спалах сальмонельозу. У моєї дитини теж виявили збудника цієї хвороби, хоч у нього вона не проявлялася в гострій формі. У садочку важко вберегтися від інфекцій. Що порадите? — звернулася наша читачка з Луцька.

— В організованих дитячих колективах збудники інфекційних захворювань передаються від одного малюка до іншого. Наприклад, сальмонельоз належить до тих інфекцій, які поширюються контактно–побутовим шляхом. Коли у садочку трапилося кілька випадків захворювання на сальмонельоз, то і санепідслужба, і лікарі–інфекціоністи, і працівники закладу посилили контроль за дотриманням санітарно–гігієнічних вимог. Усіх дітей обстежили, виявили, хто з них був носієм збудника, а хто мав клінічні прояви. Усіх пролікували, виписали після того, як вони вже не були носіями цієї інфекції.

— Напевне, багатьох чоловіків цікавить, чи вбиває віруси горілка з перцем. І при застуді, і при розладах шлунка вип’єш «бойові сто грамів» — стає легше. Як ви ставитеся до такого народного методу лікування? — поцікавився читач із Львівщини.

— Алкоголь вірусів, на жаль, не вбиває. Від інфекційних захворювань таким методом не вилікуєтеся, повірте на слово.

— Розкажіть, будь ласка, чим небезпечний вірус Епштейна —Барр, — зателефонував Орест Іванович, житель Луцька.

— Цей вірус належить до групи герпетичних. Його небезпека в тому, що він може призводити до розвитку гострого інфекційного мононуклеозу. Хвороба проявляється загальною слабкістю, збільшенням лімфовузлів, ураженням печінки й селезінки, іноді є й неврологічні симптоми. Якщо недугу не лікувати, то з часом може розвинутися хронічний мононуклеоз. Тому якщо йде процес загострення, необхідно проводити противірусну терапію. Без цього результат важкої форми захворювання може бути різним, від безсимптомного вірусоносійства — до розвитку онкології або аутоімунного захворювання, часто виникають і серйозні проблеми із зором.

— Чи потрібно лікуватись людині з вірусом Епштейна — Барр, якщо нема клінічних проявів хвороби? Дуже мало є інформації про цю недугу, — нарікає чоловік.

— Якщо нема клінічних проявів, а у крові при проведенні дослідження виявлені антитіла, то лікуватися не потрібно. Можливо, вам порекомендують препарати, які підвищують імунітет, зміцнюють організм. Хвороба Епштейна — Барр вважається маловивченою. За останніми даними, цим вірусом інфіковано близько 90 відсотків населення. Найчастіше люди заражаються у дитячому, підлітковому віці. Вірус передається повітряно–крапельним шляхом. Заразитися ним можна при використанні загального посуду, предметів особистої гігієни, при поцілунках. Вхідними воротами для вірусу є слизова глотки і носа. Проникаючи в організм, вірус накопичується в лімфатичних вузлах. Саме тому при зараженні спочатку спостерігаються виражені симптоми ГРВІ: підвищується температура, турбує біль при ковтанні, лихоманка. Після цього інфекція проникає в лімфу та кров і розноситься по всьому організму. Тому варто проявляти настороженість, щоб не втратити часу і хвороба не набула хронічного перебігу.

— Моєму синові 11 років. І руки миємо, і їжа свіжа, але часто турбують неприємні симптоми, схожі на отруєння, наприклад, блювота. Напевне, якась інфекція потрапила в організм? — тривожиться Олена Василівна з Любомля Волинської області.

— Це може бути наслідком неправильного харчування або якогось функціонального розладу. Подібні прояви дають і гастрит, і глистна інвазія. Зверніться до лікаря–педіатра, дитину необхідно обстежити.

— Хочу запитати, чи можна в міській квартирі заводити кицьку, якщо в сім’ї народилася дитина? — хвилюється дідусь за здоров’я внучки.

— Звичайно, не бажано піддавати маленьку дитину такому ризику. Тварину, якщо вона є в домі, необхідно ізолювати. Від кота немовля може заразитися гельмінтами, збудником токсоплазмозу чи інших захворювань.

— А собака менш небезпечний?

— І собаки часто є носіями різних збудників, наприклад токсокарів. Дитина може інфікуватись, коли гладить тварину, грається з нею. Токсокароз — небезпечна паразитарна інфекція, яка вражає внутрішні органи, очі, до того ж складно лікується.

— Педіатр діагностувала у сина ротавірусну інфекцію. Дитина ходить у садочок. Можливо, порекомендуєте, як запобігти таким недугам, — просить пані Ірина з Рівного.

— Ротавірусна інфекція — це гостре вірусне захворювання, яке спричиняє підвищення температури, катаральні зміни у верхніх дихальних шляхах: нежить, почервоніння горла, кашель, і плюс до цього — діарею. У дітей може бути і підвищення ацетону. Обов’язково треба звертатися по допомогу до лікаря. Ця інфекція передається контактним шляхом. Щоб запобігти зараженню, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, уникати спілкування з хворими.

Telegram Channel