Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Хай тішить різнобарв’я фіалок

Правильний догляд допоможе уникнути багатьох проблем у вирощуванні цих вазонів.

Фото pinterest.it.

Хай тішить різнобарв’я фіалок

Сенполія (фіалка кімнатна) — багаторічна трав’яниста рослина з гарними квітами, овальним темно- або світло-зеленим листям, зібраним у прикореневу розетку. Вона належить до родини геснерієвих і налічує нині декілька тисяч гібридних видів. У природному середовищі росте у тропіках і субтропіках Південної Америки, Африки, Азії, Австралії й іноді сягає заввишки… 30 см. Названо її на честь одержимого квітникаря, колекціонера орхідей Ульріха фон Сен–Поля, який у XIX столітті мандрував джунглями Східної Африки у пошуках нових видів рослин і натрапив на фіалки

Квіти сенполії мають різні кольори, бувають прості, махрові, хвилясті, а в діаметрі — від 2 до 4 см. Існують також ампельні види — з розгалуженим стеблом і кількома розетками.

Фіалки досить стійкі: витримують значне зниження температури взимку — до плюс 10–15 градусів (тоді сповільнюється або призупиняється ріст, тож обов’язково зменшуємо полив і не підживлюємо). З весни до осені їм необхідні плюс 18–24. При 20–24 градусах фіалки добре цвітуть, спеку (30–35 градусів) переносять гірше: квітки стають дрібніші, деформовані. Для діток, щойно відокремлених від материнської рослини, оптимальними є 23–25°С.

Найкраще розміщувати сенполію в добре освітлених і захищених від прямих сонячних променів місцях. Це основний фактор рясного тривалого цвітіння. Влітку ідеальне місце — північне вікно, а взимку — південне. Не забувайте періодично повертати вазон, щоб прикоренева розетка не деформувалась.

Не допускайте перезволоження землі, краще недолити, ніж перелити. Вода повинна бути м’яка, відстояна, кімнатної температури. 

Не допускайте перезволоження землі, краще недолити, ніж перелити. Вода повинна бути м’яка, відстояна, кімнатної температури. Підливайте дуже акуратно, під листки, а не зверху, щоб не залити прикореневу розетку. Іноді просто занурюють горщик у воду. Вологість повітря має бути не менше 50%. Обприскувати сенполію можна, але не в період цвітіння і дуже акуратно.

Грунт для фіалки потрібен легкий і стерильний. Його можна приготувати самостійно: 2 л землі для розсади, 0,5 скл. вермикуліту (збільшує кислотність грунту, забезпечує повітрообмін і проникнення кисню до коренів), 1 скл. сфагнуму (має антибактеріальні, дезінфікуючі та протигрибкові властивості, завдяки протигнильній речовині робить землю легшою), 0,5 скл. подрібненого деревного вугілля (хороший антисептик, абсорбує солі й покращує структуру ґрунту, знижує ризик бактеріальних захворювань коріння), 1 скл. перліту (запобігає ущільненню землі).

Для розмноження сенполії найчастіше використовують вегетативний спосіб — з частини материнської рослини. Ефективна і посадка в землю чи занурення у воду листкового живця або дочірньої розетки, укорінення триває 4–8 тижнів.

Шкідники — павутинний кліщ, попелиця, трипс, білокрилка, щитівка, нематода, цикламенів кліщ — можуть бути на одному екземплярі і не поширюватися на інші. Хвороби фіалок — сіра гниль, борошниста роса, їхні ознаки: загнивання стебла й кореня, опадання квіток.

Правильний догляд (полив, освітлення, підживлення) допоможе уникнути багатьох проблем у вирощуванні цих вазонів.

Олександра В’ЯДАЧ.

Telegram Channel