Під час посту – смачно й просто - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.95 € 30.43
Під час посту – смачно й просто

Фото 6262.com.

Під час посту – смачно й просто

Іноді нам здається, що в цей особливий період харчування є одноманітним, страви не втамовують голод, неапетитні. Сподіваємося, запропонована нині добірка рецептів переконає вас у протилежному, адже й пісні наїдки можуть бути ситними, поживними і навіть вишуканими

Салат із грибами

 

 Інгредієнти: 4 картоплини, зварені «в мундирах», 0,5 банки консервованого горошку, 300 г маринованих грибів, 2–3 квашені огірки, 100 г вареної квасолі, зелень, часник, сіль та перець — ​до смаку, для пісного майонезу — ​320 мл олії, 150 мл відвару з квасолі, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. гірчиці, 2–3 ч. л. лимонного соку.

Приготування. Для пісного майонезу в чашу блендера вилити відвар, лимонний сік, сіль, цукор, гірчицю і збити кілька секунд до утворення пінки. Потому збивати, не відриваючи блендер від дна чаші, поступово вливаючи олію тоненькою цівкою. Картоплю, відварену «в мундирах», почистити і нарізати кубиками. Квасолю, замочену заздалегідь на кілька годин, зварити до готовності. У велику салатницю викласти всі інгредієнти: квасолю, мариновані гриби (якщо великі — ​порозрізати), консервований горошок, подрібнену картоплю, покраяні кубиками квашені огірки, вичавити зубчик часнику, заправити пісним майонезом, присолити, поперчити та притрусити зеленню.

 

Буряковий салат із чорносливом, горіхами й авокадо

 

 Інгредієнти: 3 середні варені буряки, 80 г чорносливу, 1 авокадо, жменя волоських горіхів, жменя гарбузового насіння, 1 ст. л. лимонного соку, сіль до смаку.

Приготування. Варені буряки та чорнослив наріжте соломкою, авокадо — ​кубиками. Змішайте буряк, авокадо та чорнослив, додайте до них подрібнені горіхи й гарбузове насіння. Збризніть салат лимонним соком та посоліть за смаком, а тоді ретельно перемішайте. Якщо готуєте страву не в піст, можна урізноманітнити її бринзою.

 

Рулет з оселедця

 

 Інгредієнти: 2 філе оселедця, 1 варений буряк, 1 варена морква, 1–2 картоплини, пісний майонез, сіль, зелена цибуля.

Приготування. Варені буряк, моркву та картоплю окремо натерти на середній тертці. До кожного овоча додати трохи пісного майонезу й посолити за смаком. Зелену цибулю помити і дрібно нарізати. Філе викласти на харчову плівку і змастити його овочевими масами у такій послідовності: буряк, морква, картопля. Зверху посипати зеленою цибулею і за допомогою плівки згорнути рибу. Покласти у холодильник як мінімум на годину. Готову страву порізати широкими скибочками й оздобити зеленою цибулею.

 

Пісні голубці

 

 Інгредієнти: 12 великих капустяних листків, 400 г картоплі, 250–300 г грибів, 1 цибулина, 1 морквина, 200 г томатної пасти, 1–2 лаврові листки, кріп, сіль, олія.

Приготування. Картоплю почистити, зварити до готовності у підсоленій воді, потім зцідити, розім’яти на пюре. Гриби обсмажити на олії разом із дрібно нарізаною цибулею і тертою морквою до золотистого кольору, додати в пюре, за необхідності досолити за смаком і всипати трохи посіченого кропу, добре перемішати. Капустяне листя відварити до м’якості, зрізати грубі прожилки, начинити картопляним пюре і сформувати голубці. На сковороді розігріти трохи олії, обсмажити голубці з обох боків, накриваючи кришкою (бо дуже шкварчить), потім укласти в каструлю. У невеликій кількості води, в якій варилася капуста, розчинити томатну пасту і трохи солі, залити голубці так, щоб рідина злегка їх прикрила. Посипати кропом, додати лавровий лист, довести до кипіння, накрити кришкою і варити на маленькому вогні 20–25 хвилин.

Голубці по-корейськи

 

 Інгредієнти: 1 середня капустина, 3–4 морквини, 1 пучок зелені (кріп, петрушка), 1 пакетик спецій для моркви по-корейськи, 200 мл оцту (9%), 0,25 скл. олії, сіль, цукор, часник.

Приготування. В каструлю з водою всипати трохи солі та влити оцту (щоб листя не розварилося), коли закипить, покласти капустину і варити 5–7 хвилин (поки листя стане напівпрозорим і м’яким), вийняти, розібрати на листочки, охолодити. Моркву натерти на «корейській» тертці, всипати спеції і залишити на 30–40 хвилин, щоб замаринувалася, тоді додати вичавлений часник і дрібно посічену зелень, ретельно вимішати і нафарширувати цією начинкою кульочки з капустяного листя. Сформовані голубці щільно укласти в каструлю і залити гарячим маринадом. Для його приготування розчинити у 2 склянках води склянку цукру і 3 столові ложки солі, довести до кипіння й додати 200 мл оцту та чверть склянки олії. Коли голубці з маринадом схолонуть, поставити в холодильник. Готові через 24 години, а зберігати їх можна до двох тижнів.

Капустяні котлети

 

 Інгредієнти: 100 г рису, 150 г картоплі, 300 г капусти білоголової, 100 г цибулі, 150 г моркви, 70 г пшеничного борошна, 3 ст. л. соняшникової олії.

Приготування. Відваріть до готовності рис. Почистіть картоплю, моркву і цибулю. Капусту сполосніть. Пропустіть усі ці овочі через м’ясорубку, додайте у фарш варений рис, борошно, посоліть і поперчіть за смаком, добре вимішайте. Змочуючи щоразу руки у воді, сформуйте котлети. Обсмажте в сковороді на олії з обох боків до золотистої скоринки. За бажанням можна запекти їх у духовці. Подавайте страву теплою із салатом зі свіжих овочів.

 

Скумбрія, запечена в гірчичному маринаді

 

 Інгредієнти: 2 скумбрії, 3 цибулини, для маринаду — ​4 ст. л. майонезу, 1 ст. л. соєвого соусу, 2 ч. л. гострої гірчиці, 0,5 ч. л. солі.

Приготування. Цибулю почистити і покраяти тонкими півкільцями. Випатрану скумбрію нарізати порційними шматочками. Ретельно вимішати майонез, гірчицю, сіль і соєвий соус. На дно глибокої миски скласти цибулю, зверху — ​рибу і залити все маринадом. Акуратно перемішати руками, накрити кришкою і залишити за кімнатної температури на 1 годину. Форму для випічки змастити олією, викласти цибулю, на неї — ​шматочки скумбрії. Запікати в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 30 хвилин. Готову рибу перекласти на блюдо і подавати до столу.

 

Картопляний салат із волоськими горіхами та естрагоном

 

 Інгредієнти: 10–12 волоських горіхів, 1 ст. л. яблучного оцту, 2 ч. л. діжонської гірчиці, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. меду, 900 г картоплі (найкраще підходить молода), 1 ст. л. подрібненого листя естрагону (або дрібка сухої приправи), 1 цибулина-шалот, 3–4 огірки-корнішони, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Очищені від шкаралупи горіхи викладіть на деко і підсушіть у духовці, розігрітій до 190–200 градусів, до золотистого кольору. Остудіть їх і ретельно подрібніть. За допомогою блендера змішайте оцет, гірчицю, мед, оливкову олію, перець та сіль до утворення однорідної маси. За потреби додайте більше солі й перцю. Картоплю добре помийте і зваріть до готовності в підсоленій воді, охолодіть і розріжте на чималі шматки, перекладіть у глибоку миску, посипте естрагоном і горіхами. Цибулю-шалот і корнішони також дрібно наріжте і додайте до картоплі. Всі інгредієнти полийте збитою у блендері заправкою й акуратно перемішайте. Салат смакує теплим.

 

Гречка, запечена з грибами

 

 Інгредієнти: 1 жменя сушених грибів, 2 скл. перебраної гречки, 1 велика цибулина, 4 ст. л. олії, 2 лаврові листки, сіль.

Приготування. Гриби промиваємо і замочуємо заздалегідь на кілька годин у 4–5 склянках води. Потім їх відварюємо протягом 30–40 хвилин. Дрібно січемо цибулю і підсмажуємо її на олії до прозорості у чавунному казані або товстостінному керамічному чи скляному горщику для запікання. Гречку (не миту, але дуже добре перебрану) додаємо до цибулі й обсмажуємо протягом 2–3 хвилин до золотистості. Заливаємо її грибами (разом із рідиною), солимо, додаємо улюблені приправи. Закриваємо кришкою і ставимо в розігріту духовку на 40 хвилин (180 градусів, конвекція).