Гадаєте, пісне — ​не смачне? Ще й яке апетитне! - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.27 € 33.53
Гадаєте, пісне — ​не смачне? Ще й яке апетитне!

Волинь-нова

Гадаєте, пісне — ​не смачне? Ще й яке апетитне!

Приготуйте страви за поданими нижче рецептами — ​і переконайтеся: навіть без м’яса, яєць, масла та молока можна нагодувати родину незвичайними, різноманітними і ситними наїдками

 

 Капуста по–селянськи

Інгредієнти: на 1 кг свіжої капусти — ​1 л води, 3 ст. л. цукру, 4 ст. л. оцту, 2 ч. л. солі, 1 головка часнику, 2 ст. л. зерен гірчиці (або французьку із зернятками, 4 ст. л. олії (запашної), чорний перець горошком.

Приготування. Капустину розрізати на 4 частини, скласти в пакет для запікання, зав’язати і запекти в духовці при 150 °C протягом 40–50 хвилин. У воду для маринаду всипати сіль, цукор, кілька горошин перцю, закип’ятити, влити оцет і відразу зняти з вогню. Охолодити. Теплу печену капусту нарізати шматочками, залити маринадом і залишити на 2 доби. Головку часнику почистити, подрібнити, змішати з гірчицею та олією. Капусту відцідити від маринаду і змішати із заправкою (можна все скласти в лоточок, закрити кришкою і кілька разів струсити). Настоювати ще добу.

 

 

 

 Швидкий салат з оселедцем

Інгредієнти: 250 г філе маринованого оселедця, 1 перець болгарський, по 200 г вареної білої та червоної квасолі, 40 г зеленої цибулі, сіль та перець — ​до смаку, 2 ст. л. соняшникової олії, листя салату і зелень для оздоблення.

Приготування. Нарізати оселедець дрібними шматочками, викласти у зручну для вимішування ємність. Перець почистити й порізати кубиками такими ж завбільшки, як і шматочки оселедця, зсипати в миску. Додати білу й червону квасолю, посічену зелену цибулю. Заправити все олією та перцем, за потреби посолити, вимішати. Для подачі на стіл викласти гіркою на тарілку чи блюдо і прикрасити зеленню.

 

 

 

 Голубці з гречкою та грибами

Інгредієнти: 1 капустина, 1 скл. гречки, 1 цибулина, 1 морквина, 0,5 скл. сушених грибів, сіль, перець чорний мелений, олія соняшникова, олія лляна.

Приготування. Капусту проварити в кип’ятку 7–8 хвилин, розібрати на листя, вирізати потовщені прожилки. Цибулю покраяти кубиками і підсмажити на олії до напівготовності, всипати потерту моркву і тушкувати до готовності. Гриби попередньо вимочити, зварити і змолоти, додати підсмажену цибулю і моркву, змішати все це з вареною гречкою, посолити і поперчити. Охолоджене листя начинити фаршем, загорнути рулетиком і сховати бічні краї всередину. Скласти голубці в каструлю, дно якої встелити залишками капусти. Залити кип’ятком із сіллю і варити 30–35 хвилин. Подавати, поливши лляною олією або кетчупом.

 

 

 

 Голубці з тертою картоплею

Інгредієнти: 1 велика головка капусти, 8–10 картоплин, 1–2 цибулини, 5 ст. л. манки, сіль та спеції — ​за смаком.

Приготування. Пропарити в підсоленому окропі капусту, розібрати її на листки, зрізати товсті прожилки. Картоплю почистити, помити і натерти на середній тертці, рідину не зціджувати. У невеличкій каструльці зварити манку на 0,5 л окропу. Вкинути гарячу кашу до тертої картоплі (саме завдяки цьому начинка буде м’якою і пухкою), підсмажену цибулю, сіль, перець. Начинка виходить дещо рідкувата, але при варінні в голубцях швидко стягується. Дно широкої каструлі встелити капустяним листям. Начиняти підготовлені листки картопляним фаршем, загортати і щільно складати голубці в каструлю, не наповнюючи її до самого верху, аби при варінні рідина не вихлюпувалась. Залити гарячою підсоленою водою і варити близько години після закипання на спокійному вогні. Перед подачею на стіл голубці підсмажити з цибулею. Смакуватиме ця страва і з грибною підливою, і з підсмаженими півкільцями цибулі.

 

 

 

 Салат «Зелений» з горіховим соусом

Інгредієнти: 300 г савойської капусти, 2 свіжі огірки, 1 корінь селери, 1–2 зубчики часнику, 1/3 скл. очищених волоських горіхів, оливкова олія.

Приготування. Капусту тонко нашаткувати, підсолити, перем’яти руками. Огірки нарізати соломкою, змішати з капустою. Селеру почистити, потерти на крупній тертці, додати в салат, перемішати і поставити в холод на годину, за цей час огірок пустить сік. Горіхи підсушити в духовці, а потім подрібнити їх у блендері, додати пропущений через прес часник, перетерти, потроху доливаючи олію. Перед подачею заправити салат соусом з горіхів і перемішати, дати настоятися 15–25 хвилин.

 

 

 

 Картопля з часниковим соусом

Інгредієнти: 5–6 картоплин, невеликий пучок кропу, 2 зубочки часнику, приправа до картоплі, 3–4 ст. л. пісного майонезу, 3 ст. л. олії.

Приготування. Відібрати бульбу без пошкоджень, дуже ретельно вимити, нарізати шматочками разом зі шкіркою і скласти в миску. Полити олією, посипати приправою. Солити не треба, якщо у складі приправи є сіль. Усе ретельно перемішати, застелити деко пергаментом, розігріти духовку до 200ºС. Викласти картоплю на бляшку і запікати впродовж 40–45 хвилин. Тим часом у глибоку тарілку налити майонез, додати розтертий часник та дрібно посічений кріп і добре вимішати. Подавати до столу на блюді, помістивши посередині соус, а навколо — ​картоплю. Зверху бульбу можна посипати подрібненою зеленню.

 

 

 

 Тушкована капуста з квасолею

Інгредієнти: 1 скл. квасолі, 1 скл. квашеної капусти, 2 цибулини, 1 морквина, 2–3 зубці часнику, томатний сік, олія, 2 ст. л. борошна, спеції.

Приготування. Зваріть склянку квасолі. Дрібно наріжте цибулю, натріть моркву. На сковорідці обсмажте цибулю та моркву до напівготовності, додайте борошно й добре вимішайте. Долийте трішки відвару з квасолі й ще раз вимішайте. Всипте капусту та квасолю, посоліть, перемішайте і залийте томатним соком. Тушкуйте, періодично помішуючи. Наприкінці готування додайте розтертий із сіллю часник.

 

 

 

 Пісні пшоняні котлети

Інгредієнти: 0,5 скл. пшона, 1 цибулина середньої величини, 1 велика морквина, 200 г печериць, 2 ст. л. борошна, зелень, сіль, мелений перець — ​за смаком.

Приготування. Пшоно добре промити, залити водою (1,5 склянки), довести до кипіння. Як тільки закипить, злити воду (щоб забрати гіркоту). Знову залити такою ж кількістю води, посолити, зварити до готовності й трохи охолодити. Підсмажити порізану кубиками цибулю, натерту на великій тертці моркву, покраяні пластинками гриби. Перекрутити через м’ясорубку смажені гриби з цибулею і морквою, додати пшоняну кашу, посолити і поперчити за смаком, всипати борошно, добре перемішати. Змочуючи руки холодною водою, сформувати котлети. Обкачати їх у панірувальних сухарях або в борошні і смажити на сковороді до золотистої скоринки з обох боків.