Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Як крохмалити постільну білизну

Фото arvaappliances.com.

Як крохмалити постільну білизну

Ця процедура зовсім не складна, до того ж проводити її можна прямо в пральній машинці. Ви отримаєте штивні речі, які будуть менш схильними до забруднення. Слід лише приготувати особливий розчин і врахувати кілька простих правил

Насамперед потрібно визначити тип матеріалу: льон, батист, бавовну і ситець можна крохмалити без побоювань, а шовкову та синтетичну постільну білизну обробляти клейстерами не варто.

Зазвичай використовують спосіб м’якого впливу. Для цього готують спеціальний розчин. 2–3 ст. л. крохмалю додають до літра холодної води і добре розмішують, щоб суміш вийшла однорідною і не було грудочок. В іншій ємності доводять до кипіння невелику кількість води і вливають у неї розчин (робити це слід не поспішаючи: тонкою цівкою при постійному помішуванні), варять на маленькому вогні впродовж 3–5 хвилин. Потім залишають до повного охолодження. Повинна вийти прозора маса з консистенцією рідкого киселю. Якщо утворилися грудочки, то клейстер проціджують через дрібне сито. На останньому етапі суміш розводять водою, щоб не була занадто густою.

Коли машинка завершить свою роботу, то білизну необхідно дістати і добре струсити.

Традиційно використовується картопляний крохмаль, але в домашніх умовах можна застосовувати й кукурудзяний, рисовий, пшеничний чи ячмінний. Їхні властивості і принцип дії фактично ідентичні, вони розрізняються тільки за ступенем густоти одержаної суміші. Це слід враховувати: якщо переборщити з кількістю речовини, в результаті буде не акуратна річ, а жорстка ганчірка.

Накрохмалити речі в сучасних машинках дуже просто. Потрібно лише додати невелику кількість клейкої рідини у відсік для кондиціонера і запустити режим прання.

Коли машинка завершить свою роботу, то білизну необхідно дістати і добре струсити. Сушити речі бажано на відкритому повітрі. Барабан після всіх маніпуляцій теж потребує догляду: його обов’язково слід протерти зсередини спочатку вологою, а потім сухою ганчіркою.

При такій процедурі не можна використовувати додаткові ополіскувачі й кондиціонери. Вони завадять крохмалю осісти на тканині, і процес не дасть бажаного результату.

Джерело: legko.org.ua.

Telegram Channel