Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Котлет забагато не буває!

З французької слово «сotelette» означає «реберця»: так називався у Франції шматочок смаженої яловичини на кісточці.

Фото blog.metro.ua.

Котлет забагато не буває!

Уявлення про домашню їжу в багатьох людей асоціюється саме з цією стравою у поєднанні з картопляним пюре на гарнір та солоними огірочками. Здавалося б, що може бути простіше – перекрути м’ясо на фарш і роби котлети! Однак на ділі ніжними й соковитими, як у мам і бабусь, вони виходять не в усіх. Тож у нинішній добірці – основні секрети й тонкощі їх приготування та різні рецепти смачних котлет

Домашні в духовці

Завдяки такому способу приготування страва виходить соковитою й ніжною, м’якості додає і покладений всередину шматочок масла

 

 Інгредієнти: 500 г свинячо-яловичого фаршу, 2 скибки білого хліба, 1 цибулина, 1 яєчний жовток, 200 г вершкового масла, панірувальні сухарі, олія, сіль і перець до смаку.

Приготування. До фаршу додати цибулю, дрібно порізану й спасеровану на олії, посолити, поперчити, ретельно вимішати і поставити на півгодини в холодильник, накривши харчовою плівкою. Деко застелити пергаментним папером, увімкнути духовку на 200 градусів. Фарш поділити на однакові порції, сформувати котлетки, всередину кожної покласти шматочок вершкового масла. Збити жовток із дрібкою солі, вмочити в нього котлети, обкачати їх у сухарях і викласти на деко. Випікати до золотистої скоринки (близько 20–25 хвилин).

 

«Літні»

Поєднання сиру, кабачків і баклажанів виходить незрівнянним. А скільки користі в такій страві! Овочі, нарізані невеликими кубиками, встигають добре просмажитися, а сир робить закуску легкою, майже повітряною

 

 Інгредієнти: 1 баклажан, 1 молодий кабачок, 2 солодкі перці, 300 г кисломолочного сиру, 3 яйця, 4 ст. л. борошна, сіль до смаку.

Приготування. Баклажан промиваємо, очищаємо від шкірки, нарізаємо маленькими кубиками, присолюємо і залишаємо, щоб вийшла гіркота. У миску викладаємо сир, додаємо до нього подрібнені баклажани, попередньо промивши їх водою і відцідивши на друшляк. Кабачок миємо, зрізаємо краї (від шкірки, якщо вона м’яка, можна не чистити), краємо кубиками і висипаємо до решти інгредієнтів, так само і болгарський перець, очищений від насіння і перегородок. Додаємо туди ж яйця, все солимо за смаком (приблизно пів чайної ложки солі), добре перемішуємо і залишаємо на 20–30 хвилин – овочі за цей час пустять сік. Потому всипаємо борошно, вимішуємо. В окрему тарілку насипаємо трохи муки для обвалювання. Беремо по повній столовій ложці овочевої маси, викладаємо в тарілку з борошном, обвалюємо і формуємо котлети. Сковороду з олією розігріваємо і смажимо їх на невеликому вогні до золотистої скоринки з обох боків.

 

Трохи історії

Здавалось би, звична з дитинства обсмажена кулька м’ясного фаршу — ​суто наша страва. Однак французи стверджують, що перші котлети здогадався зробити саме їхній кухар. Якщо зазирнути в етимологічний словник, то знайдемо пояснення, що слово «сotelette» в перекладі означає «реберця». Так називався у Франції шматочок смаженої яловичини на кісточці. Згодом ця страва трансформувалася у котлету по-київськи.

За переказами, перші «сotelette» на наших теренах з’явилися в далекому XIX столітті у трактирі Пожарського. А ось класичний рецепт котлет «по-домашньому» точно походить із СРСР. Саме тоді другосортне м’ясо почали подрібнювати для приготування фаршу.

 

«Ведмежа лапа»

Хрусткі зовні та соковиті всередині, такі котлети смакуватимуть усій родині

 

 Інгредієнти: 600 г свинини, 200 г печінки, 1 цибулина, 2–3 зубчики часнику, 1 ст. л. вершків, 6 ст. л. борошна (2 – для фаршу і 4 – для обвалювання), 100 г твердого сиру, 4 скибки білого хліба, 2 яйця, сіль та перець — за смаком, олія для смаження.

Приготування. Пропустіть через м’ясорубку свинину, цибулю, часник і печінку. Посоліть, поперчіть, додайте борошно, вершки, перемішайте, накрийте харчовою плівкою і поставте в холодильник на 1 годину. В окрему миску наріжне шматочками підсохлий білий хліб, додайте натертий на крупній тертці сир і перемішайте. З фаршу сформуйте круглі котлети, обваляйте в борошні, вмочіть у збиті яйця, далі обваляйте в підготовленій паніровці з хліба і сиру, викладіть на розігріту сковороду з олією і смажте на сильному вогні до рум’яності з одного боку. Зменшіть вогонь до мінімуму, переверніть котлети й обсмажте до золотистої скоринки з другого боку. Щоб страва добре просмажилася всередині, після перевертання потрібно готувати близько 15 хвилин, можна прикрити кришкою або поставити на чверть години в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку.

 

Цибулеві

Такі котлети мають хрустку скоринку й особливо смакують із ніжною підливою, яка перебиває аромат цибулі

 

 Інгредієнти: 0,5 кг цибулі, 100 г манної крупи, 3 зубчики часнику, 2 яйця (або 2 варені картоплини), 1,5 скл. томатного соку, 2 лаврові листки, сіль та перець за смаком, олія для смаження.

Приготування. Почищену і помиту цибулю наріжте дрібними кубиками. Додайте інші інгредієнти і добре перемішайте. У пісному варіанті замініть яйця тертою картоплею, звареною «в мундирах». Залиште масу постояти, щоб манка розбухла і ввібрала в себе зайву рідину. Якщо «фарш» вийшов надто рідким, підсипте трохи борошна. Сформуйте пласкі палянички й обсмажте їх з обох боків до золотистої скоринки. Страва вже готова до вживання. Але ще смачнішою вона буде з томатною підливою. Доведіть до кипіння на сковороді томатний сік із сіллю та лавровим листям. Залийте ним котлети, складені в каструлю з товстим дном, і тушкуйте на слабкому вогні протягом 15 хвилин. За цей час манка добре розбухне, котлети стануть м’якими і на смак нагадуватимуть тефтелі.

 

10 секретів ідеальних котлет

У кожної господині — ​свій особливий рецепт котлет, яким вона зазвичай користується і який вважає найвдалішим. Але є кілька секретів, які зроблять ваш ідеальний рецепт іще кращим

Для фаршу змішуйте кілька видів м’яса. Завдяки цьому смак буде більш насиченим.

Замість молока лийте у фарш теплу кип’ячену воду.

Додавайте тільки жовток, а не ціле яйце в м’ясну суміш.

Більша кількість цибулі зробить фарш соковитішим.

Замініть хліб на моркву, картоплю і капусту. Завдяки такому поєднанню котлети будуть кориснішими і смачнішими.

Розігрійте добре олію, перш ніж почати смажити котлети.

Любите котлети в паніровці? Використовуйте манку замість борошна — ​вона не створить жорсткої скоринки, страва буде більш ніжною, м’якою.

Постійно змочуйте руки водою, формуючи котлети, — ​так набагато зручніше.

Котлети матимуть особливий смак, якщо перед обсмажуванням мачати їх у збитий білок.

Додайте у фарш дрібно посічену зелень — ​і котлети набудуть більш вираженого смаку.

Telegram Channel