Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Подвійні можливості на факультеті інформаційних технологій і математики

Факультет інформаційних технологій та математики забезпечує випускникам можливість працевлаштування та швидкий кар’єрний ріст.

Фото eenu.edu.

Подвійні можливості на факультеті інформаційних технологій і математики

Щороку майбутні абітурієнти постають перед вибором: як правильно обрати спеціальність та університет, щоб ефективно застосувати свої знання та вміння й забезпечити успішне професійне становлення

Ось так, десять років тому, обирала колишня випускниця тодішнього математичного факультету, сьогодні – кандидат фізико-математичних наук, молодший науковий співробітник відділу теорії функцій Інституту математики Національної академії наук України Катерина Швай: «Багато молодих людей мріють вступити до якогось дуже престижного вищого начального закладу, бажано за межами України, і вважають, що лише в такий спосіб можна отримати хорошу освіту та згодом знайти високооплачувану роботу. В мене була можливість поїхати далеко від дому, після школи я без вагань подала документи у, на той час, Волинський національний університет імені Лесі Українки. Математичний факультет реалізував мій потенціал найкраще, й навіть більше»

Сучасні знання з інформаційних технологій, вибудувані на математичних дисциплінах, гарантують факультету відомих випускників – цілу плеяду кандидатів фізико-математичних, педагогічних і технічних наук. А ще успішних ІТ-фахівців. Практично орієнтоване навчання забезпечують досвідчені викладачі, серед яких: 4 доктори наук, 33 кандидати наук. Розвиток практичних навичок став можливим завдяки належній матеріально-технічній базі для проведення занять. Так, для наукових досліджень на факультеті функціонує The Center for Data Science (Центр науки для обробки даних) та лабораторія програмно-алгоритмічного забезпечення інформаційних технологій.

У 2015–2016 рр. на факультеті було започатковано партнерство за програмою подвійних дипломів із Краківською гірничо-металургійною академією імені С. Сташіца за спеціальностями «Інформатика в управлінні» та «Інформатика та економетрія». Зараз, починаючи з другого курсу, студенти можуть одночасно навчатися в Університеті Лесі Українки та безкоштовно опановувати бакалаврську програму за спеціальностями «Математика», «Інформатика» в Академії імені Яна Длугоша у Ченстохові (Польща).

Своїми враженнями про паралельне здобуття освіти у двох університетах поділилась студентка Валентина Свиріпа: «Коли я обирала напрям, то хотіла вчитися на спеціальності «Математика». Склалося так, що мені не вистачило балів на державне місце, і я вступила на спеціальність «Середня освіта. Математика». Спочатку була розчарована. Тішило лише те, що це була державна форма навчання. Коли воно розпочалося, виявилось, що на цих двох спеціальностях майже однакові навчальні плани. Я ходила на пари разом із своїми однокурсниками зі спеціальності «Математика». Потім з’явилася можливість навчатися за програмою подвійних дипломів в Ченстохові в Академії імені Яна Длугоша. Це безкоштовне навчання в Польщі, де студенти нашого факультету можуть паралельно отримати освіту та диплом бакалавра. Туди я вступила на спеціальність «Математична інформатика».

Виходить, я планувала одне, а вийшло значно краще. Зможу здобути ґрунтовні знання одночасно з математики та дисциплін, орієнтованих на педагогічну діяльність, а також опанувати дисципліни прикладного застосування знань з математики, які використовують інформаційні технології.

Як вдається поєднати навчання у двох університетах у різних країнах? Частину семестру проводимо в Ченстохові, а частину – в Луцьку. Звичайно, нелегко. Зміна мови, переїзди, різні предмети... Але водночас практикуємось у спілкуванні ще однією мовою у середовищі її носіїв. А ще – реальна практика, безмежні можливості для нових знайомств, подорожей. Навчання в іншій країні забезпечує засвоєння різних підходів, методів, засобів навчання. А це, я впевнена, знадобиться мені в майбутній професії вчителя.

Тож хочу сказати всім: інколи на краще, коли початкові плани не реалізувалися. В той час з’являються можливості, які дають нам нові напрямки в житті. Ми – молоді, можемо та повинні вчитися, прагнути, планувати та досягати. Навіть коли буває нелегко».

Факультет інформаційних технологій та математики забезпечує випускникам можливість працевлаштування та потенціал швидкого кар’єрного росту й в українських компаніях-партнерах, адже на факультеті реалізовується угода про здобуття вищої освіти з використанням елементів дуальної форми навчання між Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки та ТОВ «ДРУДЕСК». 11 студентів І курсу освітньої програми «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» поєднують навчання в університеті з опануванням практичних навичок в ІТ-компанії InternetDevels. Найкращі зі студентів, які зарекомендують себе впродовж навчання на виробництві, отримають запрошення на роботу.

Студенти старших курсів отримують можливість поєднувати навчання й роботу. Знаходять застосування своїм знанням у банках, приватних підприємствах, стають фахівцями із захисту інформації, фахівцями-математиками з управління економічною діяльністю підприємств і фірм, аналітиками даних.

Якщо ще десять – п’ятнадцять років тому перспективним вважалося вивчення іноземних мов, то сьогодні недостатньо лише вільного володіння кількома мовами, професійна затребуваність багато в чому визначається розумінням технологій, умінням мислити, абстрагуватися, спроможністю зорієнтуватися у нестандартних ситуаціях. Особливо на це реагує сучасний бізнес, упевнившись в необхідності використовувати передові інформаційні технології для активізації розвитку, зберігання важливих даних та ефективного керування ними. Випускники ж факультету якнайкраще відповідають цим назрілим запитам. Та й фріланс – актуалізована сьогоденням характерна риса. Це зручно, комфортно та відповідає сучасним вимогам. Тож з огляду на новітні виклики часу все більше працедавців відчувають потребу у висококваліфікованих фахівцях, які вміють виконувати не тільки певні рутинні операції, а й аналізувати, прогнозувати та приймати самостійні рішення. Власне, цьому й навчають на факультеті. Математика, інформаційні технології формують вміння приймати обґрунтовані рішення в різних сферах, зокрема й ІТ-компаніях, де заробітна плата значно вища за середню у регіоні.

Зважаючи на високу затребуваність, студенти старших курсів отримують можливість поєднувати навчання й роботу. Знаходять застосування своїм знанням у банках, приватних підприємствах, стають фахівцями із захисту інформації, фахівцями-математиками з дослідження операцій та оптимального керування в управлінні економічною діяльністю підприємств і фірм, складними технічними об’єктами, інженерами-механіками, аналітиками даних. Працевлаштовуються у сфері статистики.

Звісно, реалізовують свій потенціал й в освітніх закладах області. Факультет є справжнім центром підготовки вчителів математики та інформатики. Навички професійної діяльності студенти набувають під час навчальної та виробничої практик у провідних закладах освіти.

Сьогодні факультет очікує своїх майбутніх студентів та зараховує на навчання за такими спеціальностями:

1.Спеціальність 111 «Математика» (освітньо-професійна програма «Математика»);

2.Спеціальність 014.04 «Середня освіта (Математика)» (освітньо-професійна програма «Середня освіта. «Математика»);

3.Спеціальність 122 «Комп’ютерні науки» (освітньо-професійна програма «Комп’ютерні науки та інформаційні технології»);

4.Спеціальність 113 «Прикладна математика» (освітньо-професійна програма «Прикладна математика»);

5.Спеціальність 014.09 «Середня освіта (Інформатика)» (освітньо-професійна програма «Інформатика»).

Робота із обдарованою молоддю займає пріоритетне місце в житті факультету. Студенти регулярно беруть участь у науково-практичних конференціях, перемагають у предметних олімпіадах, творчих конкурсах. Факультет є науковою базою для слухачів Волинського відділення Малої академії наук за напрямами «Математика та економіка» (математика; прикладна математика; математичне моделювання) та «Комп’ютерні науки» (мультимедійні системи, навчальні та ігрові програми; комп’ютерні системи та мережі; технології програмування; інформаційні системи, бази даних та системи штучного інтелекту; безпека інформаційних та телекомунікаційних систем; інтернет-технології та web-дизайн).

Студенти факультету займають призові місця на всеукраїнських олімпіадах, відзначені багатьма дипломами за наукові доробки. Так, Катерина Падалко, студентка I курсу спеціальності «Середня освіта» (Математика) стала переможцем II етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у 2020 році. Завдяки високим результатам на Всеукраїнському конкурсі-захисті трьох учасників із відділень математики та економіки визнано стипендіатами Президента України.

Гордістю відділення «Математика та економіка» є його випускники-науковці: Орест Георгійович Маховський – старший викладач кафедри економіки та безпеки підприємства та Лілія Павлівна Миронюк – кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри вищої математики та інформатики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки; Парфірова Тетяна Сергіївна – кандидат фізико-математичних наук, молодший науковий співробітник НДЛ проблем програмування факультету кібернетики КНУ імені Тараса Шевченка.

Викладачі та студенти факультету інформаційних технологій і математики мають численні наукові публікації, їх активно цитують у фахових наукових виданнях, які входять до реферативних баз даних Scopus та Web of Science, а також беруть активну участь у проєкті за державною бюджетною темою «Екстремальні задачі теорії наближення у функціональних просторах».

Не менш змістовно і цікаво тут проводять дозвілля. Студенти активно задіяні у факультетські та загальноуніверситетські заходи. Це дає змогу повністю реалізувати творчий потенціал. На факультеті проводяться вечорниці, ігрові шоу, національні українські свята тощо.

Отож, якщо вам подобається вирішувати складні завдання, працювати за комп’ютером, у вас гострий розум і аналітичне мислення, вам до душі математика та інформатика, ви мрієте зробити наукове відкриття, ваш вибір очевидний – факультет інформаційних технологій і математики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Зробіть свій сучасний вибір!

Контакти декана факультету інформаційних технологій і математики

Світлани Миколаївни Яцюк: тел. +380507616380, [email protected].

Telegram Channel