Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
«Будь ласка, не видавайте мене,  що працюю з хворими на коронавірус…»

Іранський художник Аліреза Пакдель (Alireza Pakdel) створив серію ілюстрацій, щоб подякувати медикам, які опинилися на передовій у війні з COVID-19.

Ілюстрації Алірези ПАКДЕЛЯ.

«Будь ласка, не видавайте мене, що працюю з хворими на коронавірус…»

Вона молоденька, симпатична, усміхнена. В обласній інфекційній лікарні медсестричку хвалять: вміла, терпляча, уважна до пацієнтів, не відмовиться, як треба когось підмінити. Чим не героїня для газетної публікації про медиків, які перебувають на «першій лінії» боротьби з COVID-19?

Скромна дівчина була небагатослівною. Чи не боїться заразитися? Знизала плечима: «Я ж знала, яку професію обирала. Трохи за бабусю страшно, за маму, тому й увесь час себе контролюю, щоб не допустити помилки у дотриманні правил безпеки».

Згадує, як училася одягати спеціальний захисний костюм, як пристосовувалася до роботи в ньому: парить немилосердно, окуляри «пітніють», рухи сковані. Але навіть у цьому спорядженні вона видається ніжним ангелом, який рятує від страждань і вселяє віру в одужання. Важко у спеку, схудла на 5 кілограмів. Коли когось із пацієнтів не вдається «витягнути», почувається так, наче чимось завинила, ніби каменем серце притисло. Кажуть, до всього звикають, а їй все одно болить…

 

 Після зміни ця мила тендітна білявка падає з ніг, але, відіспавшись, добирається до батьків у село, бо треба сапати город. Заодно й медичні послуги рідним, сусідам надає, бо ФАП давно на замку. Люди кажуть, що має дівчина легку руку, привітну вдачу і добру душу, а дехто з літніх ще й додає: «Пощастить же комусь із невісточкою».

Ось так приблизно виглядав портрет медсестри, якій випало пройти нелегкі коронавірусні випробування. Тільки газетну сторінку її фотографія не прикрасила. Наступного дня після нашої розмови дівчина зателефонувала і знічено попросила: «А можна про мене не писати? Будь ласка, не видавайте мене, що працюю з хворими на коронавірус… У селі цього ніхто не знає. Не дай Бог, хтось десь заразиться, мене зроблять винною».

 

 — На жаль, від багатьох наших працівників чула, що сусіди й знайомі їх почали сторонитися, а дехто й погрожував. Тож сприйміть прохання дівчини з розумінням, — сказала тоді медичний директор обласної інфекційної лікарні Любов Серба.

Було образливо й прикро. Через те, що ми так і не навчилися бути вдячними, що не можемо оцінити щоденний подвиг наших медиків. І не випадково згадалася ця історія напередодні їхнього професійного свята. Чудова нагода сказати вам, дорогі наші ангели–охоронці, щире спасибі від усіх волинян. Кожному із 3576 лікарів, із 9240 молодших спеціалістів, які працюють у сфері охорони здоров’я Волині, усім працівникам медичної галузі. Вітаємо вас! n

Галина СВІТЛІКОВСЬКА.

 

Тобі більше пасує «тато»…

Привіт, дорогий татку! Дуже скучила за тобою. З того часу, як ти перебрався так далеко від нас, частенько згадую наші з тобою пригоди. Іноді навіть переповідаю твоїм онукам

Пам’ятаєш, як ти брав мене, 5–річну малу, на риболовлю? Досі думаю, навіщо я, така надокучлива, тобі там здалася? А пригадуєш, як віз мене на рамі і не втримав велосипеда, проїжджаючи через калюжу? Я у білих сукенці й шкарпетках сиджу посеред баюри і дивуюся, що мій насмішкуватий тато може бути розгубленим. А мій перший ровер «Школярик», який ти купив за свою премію! Цікаво, чи шкодуєш ти так, як я, через те, що давним–давно взяв на море не мене, а брата? Зате ви з ним ніколи не виспівували так дружно під баян «Тече річечка невеличечка», як ми з тобою! І м'яча я теж пасувала набагато вправніше за нього, правда ж? Ти взагалі казав, що така розумна я вдалася у тебе. А пам'ятаєш, як ти вирішив зводити свого першого онука, мого сина, після дитсадка у кафе? Ми з мамою бідкались, де ви зникли!

…Знаєш, я тепер кличу своїх дітей оцінити мою працю, геть як ти колись кликав мене подивитися, як бездоганно підгорнув картоплю… А ще знаходжу в них твої риси! Це так щемно… Тебе вже нема, а в нас тут День батька, 21 червня. Тобі більше пасує м’якше «тато»… Я таки добряче сумую за твоїми жартами, добротою — за усім, навіть за закачаними рукавами сорочки. Рада, що ми встигли гарно пожити з тобою! Дякую, тат, тобі за все…

Олена КАЛЕНЮК.

20 червня

Сонце (схід — 04.46, захід — 21.13, тривалість дня — 16.27).

Місяць у Близнятах. 29 день Місяця.

Іменинники: Марія, Зінаїда, Богдан, Антон, Іван, Степан, Федот.

21 червня

Сонце (схід — 04.46, захід — 21.13, тривалість дня — 16.27).

Місяць у Близнятах, Раці. 30/1 день Місяця.

Іменинники: Федір, Марта, Василь,

Костянтин, Павло.

Щоб підморгнути людям, сонцю доведеться розсувати хмари

У день літнього сонцестояння, яке настане цієї неділі, зустріньте світанок і загадайте бажання — воно обов’язково здійсниться, а рік буде щасливим і вдалим!

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Надії Голі, 19 і 20 червня — хмарно з проясненнями, вночі місцями невеликі короткочасні дощі, вдень недовготривалий дощ, грози, подекуди град. Вітер північно–східний, 7–12 метрів за секунду, вдень місцями шквали 15–20 м/с. Температура повітря вночі — 12–17 градусів тепла, вдень — 22–27. За багаторічними спостереженнями, 19–го червня найтепліше було у 1964 році — плюс 32, найхолодніше — 2000–го, плюс 4 градуси.

21–22 червня — хмарно з проясненнями, короткочасні дощі, місцями грози. Вітер північно–східний, 7–12 метрів за секунду. Нічна температура повітря 12–17 градусів тепла, денна — від 22 до 27 градусів вище нуля.

У Рівному до кінця тижня — хмарно з проясненнями, місцями короткочасні дощі. Вітер дутиме з півдня і сходу, а до неділі зміниться на північний, 2–4 метри за секунду. Вночі буде від 17 до 19 градусів тепла, а вдень — від 17 до 25 градусів вище нуля, лише в суботу буде трохи тепліше — плюс 27 градусів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel