Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Чоловіку потрібно знайти заміну не після, а до...»

Марсель Сердан і Едіт Піаф: їхній роман тривав лише один рік.

Фото kulturologia.ru.

«Чоловіку потрібно знайти заміну не після, а до...»

У знаменитої французької співачки Едіт Піаф було безліч романів, які вона заводила і розривала, не замислюючись і без жалю

Як тільки вона починала відчувати, що почуття остигають, зразу ж кидала чоловіка і вирушала на пошуки нових пригод. «Жінка, яка дозволяє, щоб її покинули, — дурепа. Мужиків хоч греблю гати. Тільки потрібно знайти заміну не після, а до…», — казала співачка. А ще вона зізнавалася: «Я знаю, що не свята: мені не вистачить і десяти пальців, щоб перелічити моїх коханців. Дуже легко кинути в мене камінь. Але я весь час шукала того, на кого могла б спертися, кому могла б довіритися до кінця. Я шукала і не знаходила. Може, в цьому була моя доля. Якщо я переходила з рук у руки, то не тому, що була повією, а тому, що шукала таку любов, яка перевернула б усе моє життя».

Луї Дюппон — перший чоловік юної Едіт Піаф. У 16 років в одному з барів Едіт познайомилася з 17-річним кур’єром Луї Дюппоном, у цивільному шлюбі з яким Піаф народила дочку Марсель. Ці стосунки для майбутньої зірки виявилися досить важкими — чоловік вимагав, щоб вона відмовилася від роботи в сумнівних закладах. Однак Едіт, не підкорившись, забрала доньку і пішла від нього. Але незабаром Луї викрав дитину в надії на те, що непокірна дружина повернеться до нього. Проте цього не сталося. Більше того, 2–річна донька несподівано захворіла на менінгіт. Підсумок був трагічним — дівчинка померла. Більше співачка материнства не пізнала.

Наступним коханим Піаф був сутенер Альбер. Він спробував зробити з неї повію, а коли не вийшло — пристосував дівчину для іншого заняття: вона відстежувала для нього в розважальних закладах багато одягнених жінок, яких Альбер пізніше зачаровував і оббирав до нитки. Коли Піаф, отямившись, вирішила покінчити з цими стосунками, він спробував її застрелити — вона дивом залишилася живою.

 Дуже легко кинути в мене камінь. Але я весь час шукала того, на кого могла б спертися, кому могла б довіритися до кінця. Я шукала і не знаходила.

У 20 років вуличну співачку запримітив Луї Лепле, власник нічного клубу «Жернис», і запросив до себе на прослуховування. Він був першим добрим генієм майбутньої зірки, що навчив її працювати з акомпаніатором, зі смаком одягатися, правильно вести себе на сцені, стежити за мімікою і жестикуляцією. Саме цей чоловік придумав їй сценічне ім’я — Піаф, що в перекладі означало «горобчик». Цю зустріч жінка до кінця життя вважала доленосною, тому так важко перенесла вбивство Лепле.

Знайомство з поетом Рэймоном Ассо також було для «горобчика» доленосним, він поступово і не поспішаючи створив із талановитої, але при цьому дуже вульгарної і неохайної дівиці зірку. Він був першим чоловіком, якому вона підкорилася беззаперечно. Однак пройде не так багато часу і ці стосунки почнуть втомлювати Едіт, оскільки бути керованою — не в її характері. «Не можна віддавати себе у владу чоловіка або кого б то не було». Проживши з ним три роки, вона пішла від нього заради іншого — співака Поля Мерисса. А потім у її житті з’явився молодий шансоньє Ів Монтан. І не те щоб вона в нього закохалася — просто співачка, яка вже відбулася, несподівано вирішила «взяти в ньому участь». Піаф не раз допомагала талановитим чоловікам підніматися кар’єрними сходами. Одного разу, гастролюючи Америкою, зірка познайомилася з відомим французьким боксером Марселем Серданом. Саме він став головним чоловіком у житті крихітки Піаф. Проте було одне «але», що затьмарювало їхнє щастя, — Сердан був одружений і мав трьох дітей. Він до кінця своїх днів розривався між сім’єю і коханою жінкою. За першим її покликом він мчав до свого «горобчика» на край землі. Такий порив якось трагічно обірвав його життя. Їхній роман тривав лише рік: розпочавшись в 1948 році, закінчився 28 жовтня 1949–го.

Після цього співачка впала в глибоку депресію, від якої рятувалася морфієм і алкоголем. Вона часто лягала в лікарню, щоб підтримати своє зранене і понівечене тіло. Саме там і зустріла свою пізню любов — Тео Сарапо. Високий привабливий юнак, який був на 20 років молодший від Піаф, приніс їй у палату ляльку. Після тижня відвідувань її в лікарні він зробив 47-річній співачці пропозицію. Пізніше Піаф скаже: «По–справжньому я любила тільки Марселя Сердана. І все своє життя чекала тільки Тео Сарапо. Незадовго до смерті Піаф був поставлений онкологічний діагноз. Їхній шлюб тривав лічені місяці. Незабаром Піаф померла, залишивши Тео борги у сім мільйонів франків. Таким був підсумок цієї сумної історії кохання.

Марина ЛУГОВА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel