Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Похорон довелось перенести: суд розглядатиме арешт Порошенка, незважаючи на смерть його батька

«Ти був найкращим у світі батьком, другом і вчителем. Спочивай з миром, тату…» – написав на своїй сторінці у Facebook Петро Порошенко.

Фото rbc.ua.

Похорон довелось перенести: суд розглядатиме арешт Порошенка, незважаючи на смерть його батька

Взяття під варту — такий запобіжний захід буде вимагати для п’ятого Президента, лідера партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка сьогодні, 18 червня, у Печерському суді Офіс Генерального прокурора

«П’ятий Президент України, незважаючи на трагедію в родині, обов’язково прийде в суд»

Запобіжний захід буде розглядати скандальний суддя Сергій Вовк. Про це повідомив адвокат Порошенка Ілля Новіков. «Засідання Печерського суду відбудеться в четвер, 18 червня, о 15.15. Ми отримали офіційне сповіщення. П’ятого Президента України Петра Порошенка будуть намагатися, як анонсовано ще 10 червня, взяти під варту (альтернативою може бути застава у 10 мільйонів гривень. — Ред.). Клопотання розписане на суддю Вовка, що нас абсолютно не дивує. Про цього суддю існує серед юристів думка, що він пов’язаний з Офісом Президента. Суддя Вовк вів процес Луценка, його намагалися звільнити, і він поновився на посаді. Суддя Вовк розглядав і виносив рішення за попередніми клопотаннями ДБР у рамках серії справ проти Порошенка. Те, що це клопотання через ряд причин виявилося розподілено на суддю Вовка, — очікувано і нас це не здивувало», — наголосив Новіков.

Він підтвердив, що Петро Порошенко обов’язково прибуде на судове засідання. «Петро Порошенко обов’язково з’явиться в суді. Я хочу нагадати, що помер батько Петра Олексійовича (Герой України Олексій Іванович Порошенко пішов із життя 16 червня на 85 році, у нього стався інсульт. — Ред.). За християнським звичаєм похорон відбувається на третій день (учора ввечері родина Порошенків вирішила перенести похорон на завтра, п'ятницю 19 червня - Ред.). Але Петро Порошенко обов’язково з’явиться в суді — це принципове питання, і тепер ще більш принципове», — наголосив Ілля Новіков.

У чому звинувачують лідера «Європейської Солідарності»

Слідчі вважають, що колишній голова Служби зовнішньої розвідки Єгор Божок перевищив свої службові повноваження, коли видав наказ про призначення своїм першим заступником Сергія Семочка. А до цього незаконного наказу його нібито підштовхував Петро Порошенко. Тобто п’ятий Президент є співучасником–підбурювачем. Навіщо ж Порошенко це робив — підвищував у посаді співробітника контррозвідки Семочка? Про його мотиви у цьому, як іронізують адвокати, «важкому злочині» у документах Генпрокуратури нічого не сказано. Але нагадаємо, що, за даними ЗМІ, раніше слідство готувало іншу підозру в цій справі, згідно з якою Президент призначив Семочка на посаду з метою… захоплення влади! Виходить, що Порошенко, будучи Президентом, хотів захопити владу у самого себе. Отакий абсурд.

Хто такий суддя Вовк, який обиратиме запобіжний захід

Суддя Печерського суду Сергій Вовк відомий, зокрема, тим, що відправив у в’язницю Юрія Луценка; дозволив колишньому заступнику голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрію Портнову стягнути з держави 7 млн грн за шкоду репутації. У грудні 2019 року Сергій Вовк ухвалив рішення про запобіжні заходи підозрюваним у вбивстві журналіста Павла Шеремета, відправивши ветерана і співака Андрія Антоненка та волонтерку і лікаря Юлію Кузьменко у сізо, а військову медсестру Яну Дугарь — під домашній арешт.

Якою є реакція світу

Низка впливових світових політиків застерегла Президента Зеленського від політичних переслідувань Петра Порошенка. Серед них колишній прем’єр–міністр Швеції Карл Більдт, президент Європейської народної партії Дональд Туск, колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер, експосол Канади в Україні Роман Ващук, депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс, колишній Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Стратегічна мета Росії не змінилася. В їхньому розумінні Україна має існувати, але без української суті – виключно як частина «русского мира», який керується з Кремля. І якщо ми цей антиукраїнський реванш не зупинимо, вироки будуть винесені всім…

Також була оприлюднена спеціальна заява, яку підписали голова делегації Європейського парламенту у зв’язках з Україною Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом Вітольд Ващиковський, голова делегації Європейського парламенту у Парламентській асамблеї ЄВРОНЕСТ Андрюс Кубілюс та віцеголова делегації Європейського парламенту у зв’язках з Україною Траян Басеску. У заяві зазначено, що нинішня влада в Україні має дотримуватись принципів верховенства права та європейських цінностей, а справа Порошенка буде під пильним наглядом Європейського парламенту.

Коментарі

Андерс АСЛУНД, аналітик американського центру Atlantic Council:

«Якщо це правда, тоді це великий сором для Зеленського. Його особисто обраний Генеральний прокурор має намір заарештувати Порошенка. Чому б натомість не заарештувати провідного агента Путіна в Україні Віктора Медведчука, який з 17 березня 2014 року перебуває під санкціями США?».

Із заяви відомого видання «Українська правда»:

«Кількість та якість справ проти експрезидента більше схожі на маніакальні пошуки зачіпок, щоб посадити Порошенка будь–якою ціною, і нагадує звичайну помсту, а не усвідомлене прагнення добитися справедливості.

Іронія долі — Порошенко, як ніхто інший, чудово знає про нашу принциповість і неупередженість, оскільки сам неодноразово піддавався змістовній критиці з боку «Української правди». Однак зараз як людина, що потерпає від вибіркового судочинства, він може розраховувати на нашу увагу.

Як і кожен, хто стикається з несправедливістю».

Андрій ПАРУБІЙ, ексспікер парламенту, народний депутат:

«Нам сьогодні дуже важливо усвідомити, що стратегічна мета Росії не змінилася. В їхньому розумінні Україна має існувати, але без української суті – виключно як частина «русского мира», який керується з Кремля. І якщо ми цей антиукраїнський реванш не зупинимо, вироки будуть винесені всім…Очевидно, що головною мішенню для Кремля і Зеленського є п’ятий Президент України Петро Порошенко, оскільки жодне зі звинувачень, про які трубили всі московські медіа, не підтвердилось, їм потрібно сфабрикувати будь–яку резонансну справу. Цим займається Венедіктова та інші каральні органи. Чи можемо ми запобігти цьому кремлівському сценарію? Чи можемо ми протидіяти? Так! Шлях до цієї мети є один — це загальне об’єднання. Об’єднання всього українського табору. Об’єднання всіх українських сил».

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Telegram Channel