Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Пам’ятаю, вишні доспівали, наливались соком у саду…». Наші рецепти

Фото beliefnet.com.

«Пам’ятаю, вишні доспівали, наливались соком у саду…». Наші рецепти

І цьогоріч така пора ось–ось настане — темнолисті дерева одягнуть яскраві рубінові коралі ягід. Якщо у вашій родині також полюбляють вишні — пробуйте готувати з ними нові страви та заготовки на зиму. Декотрі з них вам, можливо, здадуться дивними. Але повірте: це тільки на перший погляд. Насправді ж ці ягоди годяться не лише для компотів, солодкої випічки та десертів, а й чудово поєднуються із м’ясом

Варення «Оригінальне»

Нині звичайним варенням нікого не здивуєш. А от поєднання вишні і шоколаду, як і в тортах «Шварцвальдський» чи «П’яна вишня», надає цій заготовці на зиму особливого смаку

nullhttp://receptynazimu.ru

 Інгредієнти: 1 кг свіжих вишень, 1 кг цукру, 3 ст. л. порошку натурального какао, 2–3 палички кориці (або 1–2 ч. л. меленої), 25 г желатину.

Приготування. Ягоди вимити в кільких водах, відсортовуючи зіпсовані, неспілі чи посохлі, подрилювати і засипати цукром в емальованому посуді. Залишити на ніч або доти, поки вишні пустять сік, а цукор розтане в рідині. Після цього всипати какао–порошок і корицю, поставити на плиту і на малому вогні доводити масу до кипіння. Проварити

5 хвилин і відставити на 2 години, тоді ще раз прокип’ятити і знову залишити настоюватися протягом 2 годин. Перед третім варінням додати швидкорозчинний гранульований желатин, дати йому 15–20 хвилин набухнути у сиропі, а далі, постійно помішуючи, тільки довести шоколадно–вишневу масу до кипіння, але не варити. Простежити, щоб весь желатин «розійшовся» у вишневому соці. Якщо не всі гранули розчинилися — витримати варення теплим, але не на плиті, ще трохи, а тоді знову довести до кипіння. Гарячу масу розкласти в гарячі сухі слоїки і закатати стерильними кришками.

 

Сушені вишні

Такі ягоди згодяться взимку і на компот, і в десерти, і як начинка до пирогів. Можна використати й для м’ясних страв

 

 Інгредієнти: 2,5 кг вишень, 1 л води, 800 г цукру.

Приготування. Вишні перебрати, помити, видалити з ягід кісточки і порціями варити їх у киплячому цукровому сиропі по 5–7 хвилин. Потому вибрати на друшляк, дати повністю стекти, викласти на бляшки, застелені пергаментом, і сушити за температури 35–45°С. Готові вишні повинні бути достатньо м’якими й еластичними. Зберігають їх у щільно закритих скляних банках.

 

М’ясний рулет із вишнями

Соковите, ароматне м’ясо із кислуватою ноткою, якої йому нададуть ягоди

 

 Інгредієнти: свиняча грудинка, сіль, перець, мелений коріандр, розмарин, 200 г вишень без кісточок.

Приготування. М’ясо зрізати тонким пластом завтовшки 1,5–2 см, злегка відбити й замаринувати — посипати сіллю та спеціями, втерти їх у м’ясо, загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник мінімум на 3–4 години (можна й на добу). Вишні помити, подрилювати й викласти в друшляк, щоб стекли. Грудинку розгорнути, по всій площині розподілити ягоди. Щільно згорнути м’ясо в рулет, обмотати ниткою, щоб тримав форму, загорнути у фольгу і запікати в розігрітій духовці протягом 50–55 хвилин. За 5–7 хвилин до готовності розкрити страву, розгорнувши фольгу, — хай рулет зарум’яниться. Нарізати на скибочки можна після цілковитого охолодження.

 

Вишні у винному желе

Чудовий десерт для літньої вечірки або дружніх посиденьок

 

 Інгредієнти: 400 г вишень без кісточок, 30 мл вишневого лікеру, кориці на кінчику ножа, цедра 1 лимона, 75 г цукру, 10 г желатину, 350 мл рожевого вина, листочки м’яти для оздоблення, вафлі — для подачі.

Приготування. Замаринуйте вишні в суміші лікеру, кориці, цедри і цукру на 30 хвилин. Відкиньте ягоди на друшляк, маринад не виливайте. Желатин замочіть у холодній воді. До маринаду влийте вино і нагрійте. Замочений желатин розведіть у гарячому вині, трохи охолодіть. Вишні розкладіть у 4 келихи або креманки, залийте винним желе. Поставте в холодильник до застигання. Перед подачею прикрасьте листочками м’яти. Подавайте десерт з вафлями.

 

Пікантний соус до м’яса

Традиційними для української кухні є вареники та пироги з цими ягодами. Проте далеко не кожна господиня зважиться використовувати вишні у приготуванні других страв. А дарма. Кисло–солодко–гострий соус із них буде ідеальним доповненням до м’ясних делікатесів. Дехто любить просто намазати його на хліб або додавати до обсмажених на грилі овочів

 

 Інгредієнти: 1 кг вишень, 100 г цукру, 1 ст. л. солі, 0,5 стручка перцю чилі, 5 г коріандру (сухого), 60 г часнику, 1 ст. л. соєвого соусу, 10 г сушеного подрібненого кропу.

Приготування. Вишні помити, видалити кісточки, подрібнити ягоди за допомогою блендера або м’ясорубки. Проварити отриману масу 20 хвилин на середньому вогні. Тим часом почистити і перемолоти часник (його кількість, як і інших компонентів, можна регулювати на власний смак), перець чилі й додати до вишень, всипати сіль, цукор і спеції, влити соєвий соус. Проварити все разом 30 хвилин, розлити в стерильні банки і закрутити. Відкритий соус зберігається в холодильнику досить довго, близько трьох тижнів.

 

Ватрушка «Королівська»

Цей рецепт сподобається тим, хто не любить довго морочитися із замішуванням дріжджового тіста

 

 Інгредієнти: для тіста — 3 скл. борошна, 200 г маргарину, 0,5 скл. цукру, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. соди; для начинки — 650 г кисломолочного сиру, 0,5 скл. цукру (або до смаку), 3 яйця, 1 пакетик ванільного цукру; 1,5 скл. вишень без кісточок.

Приготування. В борошно порізати шматочками маргарин, додати решту інгредієнтів і перетерти на крихту, розділити на 2 частини (більшу і меншу). Сир змолоти на м’ясорубці чи збити блендером, додати цукор, яйця і ретельно вимішати. У змащену форму висипати більшу частину крихти, розподілити по всій площині, злегка приплескати і зробити бортики. Тоді викласти сир, а на нього — ягоди (можна замінити вишні на будь–які інші), трохи втискаючи їх у начинку. Зверху висипати меншу частину крихти, за бажанням можна додати й кокосову стружку. Випікати при 180 градусах упродовж 35–45 хвилин (залежно від розміру форми і відповідно товщини пирога), готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою. Залишити у формі до повного вистигання.

 

Варення «Солодка парочка»

Красивий колір, яскравий аромат, оригінальний смак — завдяки «дружбі» вишень і малини

 

 Інгредієнти: на 1 кг вишень — 1 кг цукру, 150–200 г малини і 250 мл води.

Приготування. Вишні вимити, видалити плодоніжки, подрилювати. Малину перебрати і швидко промити. З води і цукру зварити сироп, залити ним вишні та малину і залишити на 4–5 годин, після чого варити в кілька прийомів до готовності. Варення гарячим розлити у стерильні банки і закатати стерильними кришками.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel