Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
То буде на Горохівщині сміттєзвалище чи й далі розкидатимуть сміття по лісах та полях?

Під час поїздки на Володимир-Волинський полігон побутових відходів

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

То буде на Горохівщині сміттєзвалище чи й далі розкидатимуть сміття по лісах та полях?

Не минуло й року, як жителі Мар’янівки й Цегова своїм волевиявленням зупинили будівництво полігону твердих побутових відходів на ділянці, що знаходиться на місці колишнього виробленого кар’єру з видобутку крейди

 Своє рішення селяни аргументували тим, що смітник спроєктовано заблизько до їхніх населених пунктів, що в цих поселеннях зашкалює статистика онкохворих, і що їм достатньо неприємних запахів від жому, виробленого цукровим заводом ПП «Агро-Експрес-Сервіс».

Із того часу пристрасті вляглися, Горохівський район, який один із п’яти на Волині не має паспортизованого сміттєзвалища, продовжує потопати в смітті. Ним селяни щедро забруднюють ліси й поля, береги водойм й узбіччя, не переймаючись, що нечистоти  порапляють у підземні, поверхневі чи стічні води. Відходами переповнене вщент й Горохівське сміттєзвалище, тому ця проблема не перестає боліти районне, міське й обласне керівництво.

Доки на Горохівщині влада намагалася цивілізовано вирішити проблему, володимиряни за цей час використали  державні кошти на  сміттєзвалище, аналогічне тому, що мало бути на Горохівщині. 

Чому ж тоді жителі двох сіл Горохівщини так категорично зреклися полігону твердих побутових відходів, який мав відповідати всім європейським вимогам, із яких міркувань відхилили всі пропозиції  удосконалити те, що вважали недолугим в дороговартісному проєкті (за цінами 2018 року вартість будівництва складала близько 21 мільйона гривень), нещодавно намагався зрозуміти новопризначений начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк, тому зустрівся  в Мар’янівці з жителями селища й Цегова.  Однак крім того, що селяни «не бажають наступати на одні й ті ж граблі», головний еколог Волині не почув жодної конструктивної пропозиції, яка б вирішила проблему сміття бодай самих жителів Мар’янівської ОТГ. 

 

 Трохи згодом така ж робоча зустріч відбулася в Луцьку при  заступнику голови облдержадміністрації Олександрові Троханенку. Тоді свої аргументи «за» і «проти» керівникам області висловлювали Горохівський, Берестечківський міські голови Віктор Годик і Валентина Залевська, голова Мар’янівської ОТГ Олег Басалик і представники цієї територіальної громади, головний спеціаліст - державний інспектор відділу екологічного контролю, земельних ресурсів, за поводженням з відходами та небезпечними хімічними речовинами Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Чернець. Проте і з кабінету чиновників мар’янівці бачили полігон де завгодно, лише не там, де його було спроєктовано ще в 1995 році, дорікали владі, що та почала таємно реалізовувати проєкт, ігнорували рішення своїх же депутатів і той факт, що громадські слухання в ті роки ще не були  передбачені законом. 

Євростандарти  передбачали сортування й утилізацію сміття,  котлован до семи метрів, дамбу та  контруклони,  геомембранна плівку для того, аби фільтрат, який утворюється внаслідок опадів, осідав.

Останнім доводом того, що сучасний полігон не становитиме  загрози для здоров’я людей і довкілля, мала стати поїздка на полігон ТПВ неподалік  Володимира-Волинського. Минулого четверга її організували голова районної ради Тарас Щерблюк, голова райдержадміністрації Сергій Мишленик, Горохівський міський голова Віктор Годик.  До слова, доки на Горохівщині влада намагалася цивілізовано вирішити проблему, володимиряни за цей час використали  державні кошти на  сміттєзвалище, аналогічне тому, що мало бути на Горохівщині. 

- Ба, ні,  наш проєкт був кращим, - впевнений Горохівський міський голова Віктор Годик, - бо ще в 2013 році почав коригувати його й обійшов десятки кабінетів, аби зробити всі експертизи, оцінки, словом, привести проєкт у відповідність і дочекатися фінансування. 

 

 На полігоні неподалік Володимира-Волинського гостей із Горохівщини чекали перший заступник міського голови Володимир-Волинської міської ради Ярослав Матвійчук та керівник КП «Полігон» Олександр Козичко.  Вони зізналися, що екскурсію на смітнику  проводять уперше, однак бажали, щоб вона допомогла сусідам зробити правильне рішення.  

Від Горохівщини побачити об’єкт приїхали названі вище керівники та їх заступники,  головний еколог району Сергій Чернець, депутат Горохівської районної ради, голова постійної комісії районної ради з питань аграрної політики, земельних відносин, екології, раціонального використання природних ресурсів та надзвичайних ситуацій Леонід Кравчук, окремі сільські голови, делегація з Мар’янівської ОТГ: лідер громади Олег Басалик , її депутати Ольга Васюренко, Василь Михальчук й жителька Мар’янівки Мирослава Нарусевич.

Запитань від приїжджих було багато, а господарі розповіли, що на Володимир-Волинському сміттєзвалищі будується вже третя його черга, бо перша вже закрита, друга прийматиме відходи ще 2-3 роки. На нинішню  третю було виділено 10 мільйонів 502 тисячі гривень із державного бюджету та 1 мільйон 233 тисячі гривень із міського. Полігон побудовано за всіма вимогами екологічної безпеки, площа ділянки складає 21560 кв м, площа складування відходів – 13000 кв м.  Потужність полігону 20487 м куб на рік, висота завантаження полігону – 7 метрів, термін експлуатації – 10 років. У чаші котловану розміщено спеціальну плівку, яка виконує функцію ізолятора. Завдяки такій технології шкідливі токсини не проникають у ґрунт.  Передбачено облаштування систем збору та очистки фільтрату. Доїзд до об’єкту з твердим покриттям, встановлено промислові ваги та для потреб рятувальників, є власна свердловина на випадок пожежі. 

 

 Зі слів Ярослава Матвійчука й Олександра Козичка, люди, які живуть неподалік полігону, до його розширення не мали жодних претензій,  а вода, яку вони споживають, планово береться на відповідний аналіз і відповідає встановленим нормам.  

Керівники мають на цей об’єкт певні плани. Коли він заповниться, переробкою вмісту обіцяють зайнятися запопадливі поляки. Кордон же поруч, то чому ж не продати те, що наразі не є потрібним своїй країні.

Чим кращий  проєкт горохівчан? Віктор Годик розповів, що загальна місткість полігону побутових відходів була спроєктована на 236,14 тис м3. Євростандарти  передбачали сортування й утилізацію сміття,  котлован до семи метрів, дамбу та  контруклони,  геомембранна плівку для того, аби фільтрат, який утворюється внаслідок опадів, осідав. Рідина мала стікати в резервуар очисних споруд, де проходило б очищення. Між іншим, такої системи досі нема на Волині. Окрім того, по периметру території полігону планувалося облаштування огорожі, озеленення території – посадку трав’яних газонів, саджанців ялини та декоративних кущів, а також створення захисної лінії з ряду дерев. 

…І хоча Володимирське сміттєзвалище було, як на долоні, представники Мар’янівської громади не повірили ні своїм очам, ні вухам.

…І хоча Володимирське сміттєзвалище було, як на долоні, представники Мар’янівської громади не повірили ні своїм очам, ні вухам. Поїздку  назвали показухою, сміття на об’єкті - заздалегідь розгорнутим,  благі наміри  лідерів Горохівщини - знову «наступанням на ті самі граблі». Як мовиться, з чим приїхали, з тим і повернулися додому. 

Чи не помилилися? Покаже час. Швидше всього, лідерові Мар’янівської ОТГ і його однодумцям треба буде визначатися самотужки з місцем для полігону твердих  побутових відходів для сіл своєї громади?  Бо Віктор Годик тепер каже, що неодмінно знайде таке й реалізує відхилений ними європроєкт на території майбутньої Горохівської ОТГ. Звісно, зробить це для жителів 18 сіл, які ввійдуть до неї, а той населений пункт, який прийме мудре рішення, матиме преференції для свого розвитку. Так, як це є в усіх європейських цивілізованих країнах.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel