Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Що? Де? Коли?» по-волинському: відгадайте – і отримайте приз!

Волинь-нова

«Що? Де? Коли?» по-волинському: відгадайте – і отримайте приз!

А могли б ми носити й еквадорки… Назва ця, до речі, теж прикольна. А що там видає добрий дядько Гугл на слово «еквадорка»? Одразу видає на «общєпанятнам»: «существительное, одушевлённое, женский род»… Крім жительки Еквадору чи національності, нічого ніби. Може, не на «грибних місцях» шукав? Якшо шо — підкажіть! :)

Проте годі водити вас словесними нетрями, як Іван Сусанін болотистими лісами… поляків (перший варіант був — хранцузів — ☺). Час нагадати запитання, яке ми вже кілька речень, як обговорюємо.

«Гарбуз із секретом» – 24 (2020)

Вона народилась від назви тої, яка отримала однакові голосні, з’єднала дві величезні стихії, від’єднала одну країну від іншої, скоротила для багатьох відстань, змінила ландшафт… Саме в час цього творення і з’явилась вона. Для порятунку.

Але і нині у певну пору року вона має бути в маленького Юрчика, підлітка Юрія, дядька Юрія Павловича, діда Юрка. А також у крихітки Юлечки, учениці Юленьки, тьоті Юлії і бабці Юльки… Ну і у вас, звісно.

 Що за предмет ми заховали у гарбузі?

А далі, за доброю вже традицією, яка склалась останнім часом, я знову сачкую в написанні і передаю слово переможниці конкурсу листів, як шукали правильну відповідь. Цього разу найбільше нас вразив описаний варіант Тетяни Репетило зі славного села Гуляйполе Катеринопільського району Черкаської області. Хоч і не були ще там, але одна назва манить. Та й колоритна черкаська говірка (не тільки лист) пані Тетяни…

«Насамперед хочу написати, як зазвичай розгадую ваші завдання–загадки: читаю декілька разів, аналізую кожне слово, а потім займаюся своїми справами і думаю над варіантами відповіді — адже руки зайняті, а думки вільні. Заходжу до вирішення завдання то з одного боку, то з іншого, то спереду, то ззаду, справа, зліва… ☺ Для мене важливо самій відгадати загадку, а не знайти відповідь в інтернеті. Якщо вже визначилася з варіантом, то можу і підтвердження в дядька Гугла попросити. Тож так само я вчинила, коли отримала загадку №24. Прочитала, проаналізувала і дійшла таких висновків: оскільки річ потрібна в певну пору року всім, незалежно від віку та статі, то це має бути або одяг, або взуття, або ж сезонні предмети вжитку, на кшталт парасольки, санок тощо. Міркуючи над першим абзацом загадки, подумала: раз мова йде про масштабні зміни (і відстань, і ландшафт, і з’єднання стихій…), то й подія має бути не менш значимою. І тут чомусь вирішила, що це має бути катастрофа — природна або створена руками людей. У хід пішло все: шапка, шуба, панамка, дощовик…Перебрала в умі всі відомі мені трагедії та катастрофи: від всесвітнього потопу та вічної мерзлоти до аномальної жари 2003 року; всі війни на всіх континентах в усі часи; Хіросіму і Нагасакі; Чорнобильську трагедію та багато іншого. Але все не те — щось весь час не сходилось: то голосні не однакові, то стихії не з’єднані, то країни не розділені… Лишила ту загадку в спокої — подумаю над нею наступного дня. А ввечері дивилася фільм по телебаченню і раптом нізвідки в голові з’явився Панамський канал. І все склалося.

Ввечері дивилася фільм по телебаченню і раптом нізвідки в голові з’явився Панамський канал. І все склалося.

На мою думку, в загадці мова йде про країну Панаму та славнозвісний Панамський канал, який збудували американці у 1904—1920 роках на Панамському перешийку. По–перше, він з’єднав дві величезні стихії — Тихий та Атлантичний океани; по–друге, змінив ландшафт і розділив водою країни, які раніше мали кордон по суші (Панама від’єдналася від Колумбії. — Г. Г.); по–третє, скоротив дорогу (відстань) суднам, що йдуть із західного узбережжя США до Європи та зі східного до Азії майже втричі. До речі, канал і зараз перебуває в робочому стані і більше половини суден у світі будують саме під розмір цього шлюзу. А на його прокладанні працювали робітники з різних країн, зокрема з Еквадору, які носили незвичні для всіх солом’яні шляпки, які захищали від пекучого сонця. Ці захисні головні убори сподобалися американцям, які вперше їх тут побачили, і вони назвали їх «панамами». Потім на будівництво Панамського каналу приїхав тодішній президент США, приміряв ту шляпу та ще й сфотографувався в ній. Це стало початком популярності цієї шляпи–панами і розповсюдження її по всьому світу. З часом змінювалися матеріал, фасон, дизайн — та назва «панамка» залишалася незмінною (хоч мала всі підстави називатись «еквадоркою». — Г. Г.), як і її призначення: захищати всіх — «від крихітки Юлечки до діда Юрка» — влітку від палючого сонця. Тож, на мою думку, в гарбузі знаходиться панамка. Прийміть щиру подяку за таке цікаве завдання і можливість пригадати історію, географію та багато чого іншого. Натхнення й удачі вам!»

І грошей — треба було ще дописати. ☺ Дякуємо! Пані Тетяно, ви заслужено стаєте володаркою 150 гривень.

Далі ж нам довелося проводити жеребкування, щоб визначити двох володарів 100 гривень із 10 учасників, які надіслали есемеску з правильною відповіддю: «панамка». Провела його прима Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, народна артистка України (переведена у зв’язку з коронавірусною кризою новою владою на пів ставки) Людмила Приходько.

З легкої руки пані Людмили національна купюра із зображенням геніального Тараса Шевченка відправляється до двох чоловіків (чи це слово вже сексизм, шановні вкраїнські долароїди? ☺): Василя Гумена зі селища Степань Сарненського району Рівненської області і Василя Момотюка із села Росошани Кельменецького району Чернівецької області.

Перед тим, як оголосити нове завдання, переможців просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок свого паспорта (або ID–картки) та ідентифікаційного коду.

«Гарбуз із секретом» — 29 (2020)

У нас сьогодні — фотозапитання. Це чудовий презент, який наші партнери подарували країні про свято, яке щороку припадає на одну й ту ж дату. Символи його добре впізнаються.

Цікаво, що напередодні по всьому світу відзначають особливий день представники доволі цікавої професії (більш характерної для міста чи селища), який пов’язаний із нашим празникуванням…

Але на зображенні нема ще однієї тварини, яка теж символізує це свято, хоч за віруванням саме того дня і потерпає від нечистої сили. Її світлину ми і заховали.

 

 Що за птах знаходиться у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 27 липня 2020 року тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Два барани», «Три по сто», «Елеонора Сиротюк»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні в розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Нехай ніякі коронавіруси не здолають носіїв «гарбузовірусів»!

Грицько ГАРБУЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel