Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Американські астронавти взяли з собою в космос тюльпан українки

Шматочок української землі красується на фоні всієї планети і дуже гармонійно вписується у міжпланетний простір. Проста на вигляд, але така багата на емоції світлина зробила відомою молоду фотографку.

Фото pozitciya.com.ua.

Американські астронавти взяли з собою в космос тюльпан українки

Наша героїня реально довела: якщо дуже любиш справу, то можна із глибокого запорізького кар’єру злетіти до найвищих зірок

 

 Тетяна Аверіна із Запоріжжя характеристиці «фотохудожник» не опирається. На її знімках важко одразу зрозуміти: намальовано це чи все ж сфотографовано. Жінка винайшла особливу техніку в роботі, що й дала початок її авторському стилю, який тепер безпомилково впізнають і професіонали, і глядачі на виставках.

Реклама Google

У хід ішли дзеркала, скло, вода…

Композицію і техніку, які практикує Тетяна, називають голландським натюрмортом. Сама ж жінка, яка десять років займається фотосправою, мистецьких стилів і напрямків не вивчала. Каже, просто захотілося експериментів. Ефект, який не підвладний електронним програмам, вона створювала завдяки допоміжним засобам. У хід ішли дзеркала, скло, вода, найрізноманітніше світло… Щось давало неочікуваний ефект, щось відверто не подобалося. Але жодного разу майстриня не розчаровувалася.

Сама Тетяна найбільше любить чи, правильніше, вважає своїм цінним доробком фото квітів.

У її доробку є і фотоакварель, і чорно–білі портрети. «Коли людина тебе не бачить, а ти її знімаєш, виходять чудові роботи, там одні емоції, навіть колір не відволікає від головного», — ділиться секретом вдалих світлин жінка. Вона працює на техніці та об’єктивах давніших часів. Каже, така апаратура краще передає задум і більш чутлива до бажань їхнього власника.

Казкове побачення.
Казкове побачення.

 Сама Тетяна найбільше любить чи, правильніше, вважає своїм цінним доробком фото квітів. Спочатку робила їхні макрознімки, далі були абстрактні світлини і той самий «голландський натюрморт», на якому дійсно стираються грані між картиною і фотографією. З ним працювала довго, щоразу знаходила нові можливості відзняти так, як не вдавалося раніше.

Красу шукає під ногами, а згодом її роботи злітають у саму вись

Серед робіт Тетяни Аверіної є одне дійсно унікальне фото, яке у 2014 році побувало в космосі з американськими астронавтами. Їй написали представники НАСА з пропозицією взяти знімок із назвою «Міжпланетна весна» у відкритий міжзоряний простір. «Далеко від рідного дому дуже не вистачає теплих емоцій, які викликала ця робота, і головна з них — надія на успішне повернення на Землю», — писали у своєму зверненні космонавти.

Справжній майстер навіть у такому нетиповому портреті помітить  характер та емоцію.
Справжній майстер навіть у такому нетиповому портреті помітить характер та емоцію.

 Звісно, Тетяна у проханні не відмовила. Зараз жартує, що на руку зіграла підібрана ще раніше назва фотографії, мовляв, як корабель назвеш, так він і попливе. Зображення з тендітним гостролистим тюльпаном Біберштейна на фоні вечірнього неба, яке так нагадує космічний простір, астронавти побачили в інтернеті і за тисячі кілометрів віднайшли його авторку. «Тюльпан я сфотографувала в кар’єрі неподалік Запоріжжя, — розповідає Тетяна Аверіна. — Світлину розмістила в соцмережах. І незабаром отримала лист від співробітників НАСА. Там захотіли подивитися на оригінал роботи, щоб зрозуміти, фотошоп це чи ні. Коли переконалися, що все знято, як є, то попросили взяти знімок на орбіту, щоб сфотографувати його в космосі як частку весняної Землі».

Реклама Google

Експедиція пройшла вдало, а космічну світлину незабаром повернули Тетяні з відповідним сертифікатом, де зазначено, скільки годин і скільки кілометрів намотало воно у позаземних просторах.

І зовсім скоро на електронну пошту вона отримала ще один знімок: її тюльпан на ілюмінаторі на тлі Землі.

За матеріалами iz.com.ua, tv5, zp.ua.

Telegram Channel