Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Поліомієліт не завадив Рузвельту  12 років керувати країною

На світлинах 32-й президент США виглядав цілком здоровим і бадьорим, хоч насправді був паралізованим.

Фото politico.com.

Поліомієліт не завадив Рузвельту 12 років керувати країною

Єдиний в історії США президент, якого обирали на посаду чотири рази, не міг самостійно ходити. При цьому він жив і працював так, що прості громадяни не здогадувалися про його хворобу

Чоловікові, який не міг встати, світ аплодував стоячи

На одній із пресконференцій опоненти Рузвельта запитали його дружину Елеонору, чи не вплинув поліомієліт на розум президента.

— Так, вплинув, — несподівано відповіла вона. — У кожного, хто зумів пережити таку страшну хворобу, розвивається почуття жалю й розуміння проблем людства.

Паралізований Франклін Рузвельт керував у Білому домі 12 років. Донині його вважають одним із наймудріших глав держав, який блискуче провів свою країну через найгіршу економічну кризу в історії та найтрагічнішу світову війну. Довіру народу він здобув завдяки вмінню спілкуватися зі своїми виборцями.

У 30–х роках минулого століття, коли ще не було інтернету, а телевізор вважався розкішшю, 32–й президент США розмовляв з людьми через радіо. Перша з таких радіобесід відбулася 12 березня 1933 року — після краху банківської системи. Франклін Рузвельт просто й доступно пояснював американцям свій план виходу з фінансової кризи.

За словами американців, Рузвельт привніс в інститут президентства «справжню людську теплоту».

І коли упродовж доби після радіовиступу кількість знову відкритих депозитів у банках стала перевищувати кількість закритих, стало зрозуміло, наскільки дієвий інструмент впливу вибрав президент. Він понад триста разів сідав до мікрофона і промовляв: «Друзі мої…». За словами американців, Рузвельт привніс в інститут президентства «справжню людську теплоту».

Він захворів на поліомієліт за 12 років до того, як став главою держави. Не міг рухатися самостійно, лише з милицями, на візку або зі сторонньою допомогою. Недуга підстерегла перспективного політика влітку 1921–го, коли Рузвельти відпочивали у своєму будинку на острові Кампобелло біля узбережжя Канади. Скупавшись у холодній воді, Франклін за який час став погано почуватися. Спочатку все списували на застуду, але згодом лікарі поставили страшний діагноз — поліомієліт.

Ця недуга більше половини століття тому викликала в усіх сильний страх. Щороку хворіли десятки тисяч людей (найчастіше діти), тисячі з них залишалися інвалідами чи помирали через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

Отож, і Франкліну, на той час уже відомому політику, родичі радили забути про подальшу кар'єру. Та його дружина Елеонора вважала, що лише активне життя допоможе чоловікові перебороти психологічну травму. Вона підбадьорює й у всьому допомагає хворому. Після тривалих вагань Франклін вирішив залишитися у політиці. 1928–го він стає губернатором штату Нью–Йорк, а 1932 року — 32–м президентом США.

Хворих рятували «залізні легені», а президента — робота

Завдяки Рузвельту країна успішно пройшла через багато потрясінь: Другу світову війну, Велику депресію. Він продемонстрував громадськості величезну силу волі й неймовірну працездатність.

Згадують, що президент не хотів, аби народ сприймав його як хвору, паралізовану людину. Тому фотографії робили так, аби приховати його проблеми. Іноді це не зовсім вдавалося. Відомо, що зріст Рузвельта був майже метр дев’яносто. Але на знімку, де глава держави серед моряків, він разом із капелюхом — найнижчий з усіх. Інвалідного візка тут не видно — військових, очевидно, навмисно поставили наперед.

Відомо, що Франклін обожнював бейсбол і за будь–якої можливості відвідував ігри. Замолоду ледве не втратив роботу в сенаті штату Нью–Йорк через те, що втікав на змагання. Але під час одного з відвідувань Рузвельтом бейсболу у Вашингтоні, вже на посаді президента, його таємно зняв на камеру один із присутніх. Ці рідкісні кадри — чи не єдина можливість переконатися, як допікала чоловікові інвалідність. Однак параліч не змусив його забути про спорт. Фізичні вправи, тренування допомагали Рузвельту бути у формі.

За величезною кількістю державних справ президент не забував про медицину, він мріяв про той час, коли вдасться подолати поліомієліт. Лікування цієї хвороби тоді зводилося до використання «залізних легень» — спеціальних металевих капсул, що допомагали пацієнтам дихати. Людину поміщали у герметичну трубу з головою назовні, затискали спеціальний щільний комір навколо шиї, а тоді змінювали тиск всередині пристрою. Більшість пацієнтів, що хворіли на поліо, проводили один–два тижні в такій капсулі. У випадку ж постійного паралічу доводилося жити всередині «залізних легенів» роками. Справитися з недугою змогли лише після того, як у 1963 році винайшли вакцину проти неї. На жаль, Рузвельт цього не дочекався.

До речі, кажуть, що помер він не на руках дружини, яка допомогла йому вистояти в боротьбі з поліомієлітом. Відомо, що за кілька років до хвороби Франклін та Елеонора були на межі розлучення. Причина — любовні листи від секретарки Рузвельта Люсі Мерсер, з якою, як виявилося, у нього були не тільки ділові стосунки.

На той час у подружжя вже підростали п'ятеро синів і донька. 36–річний Франклін обіймав посаду помічника військово–морського міністра в уряді. На два роки молодша Елеонора теж захопилася політикою та громадською діяльністю. Здавалося, у них міцний союз. І на тобі…

Рузвельт покаявся й пообіцяв розірвати стосунки з Люсі. Елеонора пробачила зраду й була чоловікові опорою в усіх його справах.

На Ялтинській конференції у лютому 1945–го президент США почувався зле. Наприкінці березня він на кілька тижнів поїхав відпочити на курорт, де 12 квітня помер від інсульту. І коли Елеонора прилетіла за тілом покійного, вона довідалася, що останні дні свого життя її чоловік… провів із Люсі Мерсер і помер у неї на руках.

Наша довідка 

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему і може призвести до паралічів та парезів. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражену їжу та воду. Інкубаційний період після зараження може тривати від 4 до 35 днів. Прояви хвороби можуть бути різними: у понад 70% випадків недуга протікає безсимптомно, що робить її особливо небезпечною для оточуючих; часто маскується під грип, тоді вірус активно розповсюджується; спричиняє рухові розлади — аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. При одужанні після поліомієліту функція уражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel