Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Просто і смачно: рецепти солоної випічки до борщу та бульйону

Смачного!

Фото Pixabay.

Просто і смачно: рецепти солоної випічки до борщу та бульйону

Звісно, найчастіше першу страву ми їмо з хлібом: житнім чи пшеничним, домашнім чи магазинним — кому який подобається і на який вистачає часу й натхнення. Але іноді воно, оте натхнення, накотиться хвилею — і закортить проготувати щось незвичне, небуденне, із чим той самий банальний суп чи борщ смакуватиме по-новому, по-особливому… Не вірите? Спробуйте!

Булочки із зеленою цибулею
Інгредієнти: для тіста — 2 яйця, 300 мл кефіру, 100 мл олії, 1 ч. л. солі, 3 ч. л. цукру, 8 г сухих дріжджів, 550–600 г борошна; для начинки — 200 г зеленої цибулі; для змащування — 1 яєчний жовток, 1 ч. л. молока.

Реклама Google

Помідори порізати кружальцями. Сир розім’яти виделкою, посолити, вичавити часник, додати порізану зелень і перемішати.

Приготування. Яйця злегка збити із сіллю, цукром, кефіром та олією. Борошно змішати з дріжджами. У кілька прийомів додати сухі продукти до рідких, замісити м’яке, трохи липке тісто, викласти його в миску, змащену олією, накрити харчовою плівкою або рушником і залишити як мінімум на 1 годину, краще на 1,5–2. Коли тісто підійде, розділити його на 16 частин. Робочу поверхню змастити олією і руками розтягнути шматочок тіста в овал. Зробити надрізи від краю до краю, не розрізаючи самих країв, посипати посіченою зеленою цибулею і скрутити навскоси в трубочку, яку потім згорнути равликом. Так сформувати всі булочки. Викласти їх на деко, застелене пергаментом, змастити збитим з молоком яєчним жовтком. Випікати в попередньо розігрітій духовці за температури 180 градусів до рум'яності.

«Бомбочки» 
Інгредієнти: 3–3,5 скл. борошна, 1 скл. окропу, 
4 ст. л. олії, по 1 ч. л. солі та цукру; для начинки — 5 помідорів, 200 г сиру, 2 зубки часнику, зелень, сіль.

Приготування. Помідори порізати кружальцями. Сир розім’яти виделкою, посолити, вичавити часник, додати порізану зелень і перемішати. В окропі розчинити цукор і сіль, додати олію, борошно. Вимісити м’яке тісто. Залишити на 30 хвилин. Розкачати половину тіста у великій тонкий пласт, розкласти на нього кружальця помідорів приблизно через 3 см одне від одного. На помідори викласти начинку. Розкачати другий пласт тіста і накрити ним перший. Склянкою відповідного діаметру вирізати пиріжки над кожним кружальцем помідора. Смажити їх у великій кількості олії з обох боків. Викласти на паперовий рушник, щоб позбутися зайвої олії.

Крокети 
Інгредієнти: 1 кг картоплі, 1 цибулина, 4–5 ст. л. борошна, сіль та перець — за смаком, панірувальні сухарі, олія для смаження.

Приготування. Цибулю чистимо, миємо, ріжемо кубиками і смажимо на олії до золотистого кольору. Варимо картоплю, зливаємо воду, перетираємо її на пюре, додаємо обсмажену цибулю, ретельно вимішуємо. На робочу поверхню насипаємо борошно, з картопляного тіста формуємо пиріжки, обкачуємо їх у муці, потім в панірувальних сухарях. У глибокій сковороді розігріваємо олію, кладемо в неї крокети і обсмажуємо. Не робіть дуже слабкий вогонь, щоб не обсипалися сухарі. Смажити з кожного боку по 3–4 хвилини. Краще подавати крокети свіжими, теплими, хоча навіть після розігрівання вони залишаються соковитими і смачними. Підійде до цієї страви огірково–йогуртовий або базиліковий соус.

Пиріжки з капустою 
Інгредієнти: для тіста — 2 ч. л. сухих дріжджів, 
1 скл. молока, 2–3 ст. л. олії, 
1 ч. л. солі, 2 ст. л. цукру, 
3,5–4 скл. борошна, 2 яйця (можна і без них); для начинки — 200 г свіжої капусти, 100–150 г квашеної капусти, 6–8 шампіньйонів, 1 велика цибулина, сіль, перець.

Приготування. Замішуємо тісто: до злегка підігрітого молока додаємо подрібнені дріжджі, цукор і сіль, добре розмішуємо і залишаємо на 10–15 хвилин. Після цього добавляємо просіяне борошно, яйця, олію і ретельно вимішуємо, поки тісто перестане липнути до рук. Накриваємо його рушничком і відставляємо в тепле місце, щоб збільшилося в об'ємі. Тим часом тушкуємо капусту з грибами. Коли тісто збільшиться вдвічі, відщипуємо невеличкі шматочки і розтягаємо їх у палянички, в центр кладемо начинку, формуємо пиріжки і викладаємо на змащене деко. Для рум'яності змащуємо пиріжки збитим яйцем, можна посипати кунжутом або маком. Випікати в духовці протягом 20–30 хвилин за температури 180 градусів або ж смажити на сковороді в розігрітій олії.

М’ясний пиріг 
Інгредієнти: 500 г листкового тіста, 600 г свинячого фаршу, 1 цибулина, 1 яйце, 1 ст. л. насіння кунжуту, сіль та перець — до смаку.

Приготування. Листкове тісто нарізати на смужки завширшки 
6–7 сантиметрів. М’ясний фарш посолити, поперчити, додати подрібнену на м'ясорубці цибулину, добре вимішати. Викладати фарш на смужки тіста і тісно защипувати їх. Форму для випічки застелити пергаментним папером і змастити олією. Щільно викладати в неї рулетики швом донизу, формуючи равлика. Пиріг змастити збитим яйцем (або лише жовтком) і посипати насінням кунжуту. Випікати протягом 40 хвилин, попередньо прогрівши духовку до 180 градусів.

Пампушки
Інгредієнти: 1 скл. теплої води, 1 ст. л. цукру, 3 ст. л. олії, 0,5 ч. л. солі, 11 г сухих дріжджів, 3 скл. борошна, 4–5 зубочків часнику.
Приготування. У мисці змішати воду, олію, цукор, сіль, дріжджі та просіяне борошно. Замісити м’яке еластичне тісто. Змастити форму олією чи маргарином. Сформувати кульки і викладати їх на деко на відстані 1 см одна від одної. Дати постояти в теплі 5–10 хвилин, після чого змастити підсолодженою водою (1 ч. л. цукру на 3 ст. л. теплої води) і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці до готовності. Гарячі пампушки полити часниковою заправкою: розтерти часник зі щіпкою солі, додати 1 ст. л. олії і 2 ст. л. теплої води, добре перемішати.

Рогалики із сирно-часниковою начинкою 
Інгредієнти: 220 г листкового тіста, 100 г моцарели (або іншого м’якого сиру), 2 ст. л. вершкового масла, 1 ч. л. посіченої петрушки, 1 зубчик часнику.

Приготування. Розкачайте тісто, порозрізайте його на трикутники. Покладіть на кожен по шматочку сиру і загорніть рогаликом. Змастіть сумішшю розтопленого вершкового масла з подрібненим часником та петрушкою. Випікайте в розігрітій до 190°С духовці на застеленій пергаментом бляшці протягом 10 хвилин.

Читайте також: «То ось яке воно – приворотне зілля!..».

 

 

Telegram Channel