Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Не спішіть бігти до аптеки  по антибіотики

Уроки пандемії.

Фото Pixabay.

Не спішіть бігти до аптеки по антибіотики

Завідувач відділення пульмонології Олег Яковенко працює в «коронавірусному шпиталі» Волинської обласної клінічної лікарні з часу його відкриття. За кілька місяців практики на «першій лінії» лікар здобув чималий досвід боротьби з підступною недугою і періодично ділиться своїми спостереженнями, дає рекомендації медикам та пацієнтам

Ось його поради:

1. При проявах респіраторної інфекції з лихоманкою, незалежно від того, чи є специфічні симптоми COVID-19 (наприклад, пропав нюх або смак), чи їх немає, вимагайте, щоб вам протягом першого тижня зробили ПЛР-тест. Це має велике організаційне значення для подальшого сортування хворих на догоспітальному етапі.

2. Не поспішайте при COVID-19 приймати антибіотики, за винятком наявної бактеріальної інфекції (коли є гнійна ангіна, гнійне харкотиння тощо) або ризику сепсису (приміром, несанована ротова порожнина в літньої людини, вада серця тощо). Прошу, не призначайте з перших днів «Азитроміцин» на 6 днів, який накопичується в організмі, або, наприклад, «Левофлоксацин»… Було б правильно, якби прийняли рішення не продавати в аптеках антибіотики без рецептів.

Всі, хто ще не встиг, — зробіть щеплення проти грипу та проти пневмококової інфекції полівалентними вакцинами.

Реклама Google

3. При  наявності  клінічних  проявів  респіраторної  інфекції  не  треба  приймати  з  метою профілактики або поспішати призначати для лікування антикоагулянти та/або антиагреганти,  за  винятком  наявної  серцево–судинної патології.

4. Стосується це і протикашльових препаратів, протеолітичних ферментів та нестероїдних протизапальних засобів, які мають і небажану дію. Уникайте поліпрагмазії!

5. При наявності клінічних проявів респіраторної інфекції верхніх дихальних шляхів COVID-19 (при відсутності пневмонії) не треба з першого дня призначати та приймати гормональні препарати («Дексаметазон», «Метилпреднізолон»), а також різні противірусні препарати, які не допомагають при COVID-19. Наприклад, «Озельтамівір», який ефективний лише при грипі.

6. Не робіть одразу рентгенографію органів грудної клітки. Комп’ютерну томографію легень призначають не раніше 7 дня захворювання при наявності абсолютних клінічних показань (важкий, швидко прогресуючий перебіг та прогресуюча респіраторна симптоматика — кашель, задишка). Не можна проходити КТ вагітним.

7. Всі, хто ще не встиг, — зробіть щеплення проти грипу та проти пневмококової інфекції полівалентними вакцинами.

8. Лікування COVID-19 на догоспітальному етапі лише симптоматичне — промивайте носоглотку ізотонічним та/або содовим розчином, використовуйте нестероїдні протизапальні препарати за призначенням лікаря, якщо температура більше 37,8, обмежте надмірне фізичне навантаження, вживайте достатню кількість рідини, бажано лужної, не голодуйте (білкова дієта), можете пити якісні полівітаміни з мікроелементами, якщо немає протипоказань. Проте, перш ніж приймати у великих дозах трендовий вітамін D з лікувальною та профілактичною метою, визначте спочатку його рівень в організмі.

Читайте також: У Європі наразі помирають від COVID-19 кожні 17 секунд, – ВООЗ.

Telegram Channel