Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Піаніст Євген Хмара  лікує музикою

Євген і його дружина Дарія закохані в музику.

Фото pressorg24.com.

Піаніст Євген Хмара лікує музикою

Маестро-віртуозу тільки 32, а його вже називають одним із найвідоміших у Європі та вважають причетним до перемоги української збірної з футболу проти іспанців – 1:0

Зіграє хоч у концертній залі, хоч в аеропорту

Киянин Євген Хмара вміє і встигає дуже багато. Його знають як прекрасного піаніста, запрошують на прямі ефіри й просять автограф. І йдеться, зауважмо, не про поп–виконавця із солоденькою усмішкою, а про людину, сильну в непопулярній інструментальній музиці. В «архіві» музиканта — перше місце в шоу «Україна має талант» (у 2010-му), Голлівудська премія імпровізаторів та звання Yamaha Artist, яке також мають всесвітньо відомі Елтон Джон і Пол Маккартні (зараз Євген єдиний з українців, якого так вшанувало міжнародне журі). З відеозвернень і дописів у фейсбуці Хмари відчувається, що Олімп не зробив цього гарного на вроду й по-спортивному підтягнутого чоловіка марнославним. Його знайомі кажуть, що він носа догори не дере. Ще в середині жовтня Євген закликав: «Друзі, сьогодні я виконуватиму Гімн України на стадіоні НСК «Олімпійський» перед матчем Україна — Іспанія. Підтримайте нашу команду!!!». Гру вболівальники сприйняли із захватом, бо ж наші перемогли 1:0, і коментатор пов’язував успіх із натхненною грою піаніста: мовляв, талісман. Хмара не лише перед поєдинком піднімав бойовий дух рідною мелодією «Ще не вмерла…», а й у перерві додав жару «Червоною рутою».

Музика — синонім до слова «любов». Вона здатна творити магію, лікує, заспокоює й допомагає не тільки дітям, а й дорослим прийняти себе, стати сильнішими.

Реклама Google

Він — із тих музикантів, яким зовсім не потрібна якась особлива атмосфера, щоб налаштуватися на виконання складного твору. Зіграє хоч у концертній залі, хоч в аеропорту. Власне, це теж його фішка — з’явитися за музичним інструментом у людному місці і заграти щось «піднебесне». Байдуже на гроші й сцени з неминучими букетами й гучними оваціями. Євген любить, коли ноти — над усім.

— Інструментальна музика — більш зрозуміла в усьому світі, ніж вокальна, тому що в ній немає мови. Музика — синонім до слова «любов». Вона здатна творити магію, лікує, заспокоює й допомагає не тільки дітям, а й дорослим прийняти себе, стати сильнішими. Бо ж усе починається з голови — невміння пробачити людині, відпустити образу, прийняти себе й оточення. Це невміння нам дуже шкодить.

Музикант зняв кліп у Чорнобильській зоні, щоб нагадати людям, як завтрашній день залежить від нинішніх дій.
Музикант зняв кліп у Чорнобильській зоні, щоб нагадати людям, як завтрашній день залежить від нинішніх дій.

Підібрані від душі мелодії – чудова арттерапія

Слова музиканта про допомогу дітям — не порожні. Якось Євгену написала вихователька з Мінська: розповіла, що її вихованець, хлопчик із глухотою, раптово пожвавився, коли з телефона зазвучала музика у виконанні Хмари. Якимось дивом він її почув! Лист був коротенький, але, каже піаніст, врізався йому в пам'ять назавжди: «Здається, саме в той момент я зрозумів, що все роблю правильно, що музика може не тільки надихати й заспокоювати — вона лікує». Тож тепер Хмара регулярно дає благодійні концерти для особливих дітей. Помітили, що їм помічна музика з авторського альбому «Казка». Чарівні мелодії, виконані разом із великим симфонічним оркестром, звучать невагомо, обіймають теплом, любов’ю і спокоєм. Арттерапія в дії. А ще піаніст зі світовим ім’ям проводить безплатні майстер–класи для дітлахів, яких вабить піаніно. Уже має двійко своїх. А його дружина є одночасно колегою: Дарія Ковтун прославилася завдяки проєкту X Factor, на якому виступав і сам Євген. Тепер її сценічне ім’я ODARA.

У чому його феномен

Євген не сидів за інструментом по 8 годин щодня з раннього дитинства, не зростав у родині музикантів і не мріяв передусім підкорити сцену. Навіть вищу освіту Євген здобув економічну. Правда, його прабабуся викладала гру на фортепіано, тато–залізничник полюбляв грати на барабанах, а майбутній маестро з 6 літ відвідував музшколу. Однак змалечку він марив небом, захоплювався літаками й космосом. Було, що саморобною ракетою підпалив спільний коридор на три квартири. Було, що батьки сварили за недостатню увагу до музики. Але вийшло на те, що свою першу мелодію Хмара створив у 7 років, а в 13 йому пощастило зіграти зі своїм кумиром, музикантом Дідьє Маруані. Тепер нова мелодія може прийти йому уві сні або коли за кермом.

— Я можу говорити музикою, і, звісно, своєю музикою в альбомах я й говорю. Тому для мене це на 100% одкровення душі. Мені здається, що музика — прямий доказ того, що над нами щось є.

«Мову» Євгена Хмари почули не одразу. Тим паче, інструментальний жанр не є популярним. Він згадує свої виступи з 15 років, дуже маленькі концерти, складні стосунки з різними митцями, надовго замовкає й підсумовує, що весь негатив варто переводити у досвід. Це теж його хист — розповідати тільки про світле й багато усміхатися. Сьогодні Хмара мріє заграти сольно на найбільших майданчиках світу, полетіти в космос і впевнений: «По вірі нашій — нам і буде».

Таких, як Хмара, іноземці переманюють «з руками й ногами», але він не переманюється. Згадує, як пропонували навіть переїзд із громадянством і як відмовився, «тому що українець».

— Я цим дуже пишаюся і, виступаючи в інших країнах, я говорю, що це «MadeinUkraine». Тобто, якщо я граю танго, я кажу, що це «MadeinUkraine танго». Для мене дійсно велика честь, якщо на концерті конферансьє оголошує, що це український піаніст та композитор. Це чудово!

Читайте також: У Луцьку виступить гурт «ДахаБраха» з грандіозним live-шоу.

Олена КАЛЕНЮК

Джерело: 5.ua, pressorg24.com, ua.interfax.com.ua.
Telegram Channel