Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Коли і як заготовляти калину

Для довготривалого (аж до весни) зберігання без холодильника калину збирають після першого несильного морозу.

Фото Pixabay.

Коли і як заготовляти калину

Плоди починають дозрівати в серпні, але збирають їх наприкінці осені. Якщо хочете ягоди переробити, то стиглі грона слід обережно зрізати до настання перших заморозків

Скористайтеся такими способами:

замороження
Грона помити, обсушити й обережно зняти всі ягоди, залишивши плодоніжки, інакше витече сік. Висипати на піднос в один шар і поставити в морозилку на 3 години. Періодично перемішувати, щоб не злипалися. Потім калину зібрати в пластикові контейнери і зберігати в камері (можна до року) за температури мінус 18°С і нижче. Для розморожування на
6–8 годин поставити в холодильник.

Для довготривалого (аж до весни) зберігання без холодильника калину збирають після першого несильного морозу. Обривати їх із гілок не потрібно, щоб не потік сік.

перетирання з цукром
Помиті й обсохлі ягоди слід пропустити через м’ясорубку. Потім додати цукор 1:2 і перемішати. Отриману суміш необов’язково піддавати термічній обробці, її можна розкласти в стерильні банки об’ємом до літра і закрити кришками. Зберігається така калина до 2 років у холодильнику або в сухому погребі.

сушка
Потрібно підвісити ягоди в теплому сухому приміщенні, але за підвищеної вологості вони можуть псуватися. Тому найчастіше застосовують термічне доведення до готовності. Для цього на застелене пергаментом деко слід викласти промиті й обсохлі грона та поставити у розігріту до 50–60°С духовку, дверцята залишити трішки відчиненими, щоб випаровувалася волога, спочатку сушити калину годину, а потім, як остигне, ще 1,5–2. Коли ягоди стануть пружними і втратять вагу — вони готові. Затим , як схолонуть, їх відокремлюють від плодоніжок і зберігають у полотняних мішечках або в скляних банках під кришкою в сухому темному місці за температури не вище кімнатної (22°С).

Плоди можна довести до готовності і в сухому провітрюваному місці на деку, накритому марлею, періодично помішуючи, або ж у побутовій сушарці.

Є ще кілька способів: залити ягоди в пляшках холодною водою, тримати в погребі за температури близько 0°С; перетерти з медом і розкласти у банки; приготувати варення, компот з яблуками, джем, желе тощо; зробити цукати.

Для довготривалого (аж до весни) зберігання без холодильника калину збирають після першого несильного морозу. Саме такі ягоди мають найкращий смак. Обривати їх із гілок не потрібно, щоб не потік сік. Зберігають грона так:

  • зв’язують у пучечки та підвішують на нитці в сухому підвалі, на горищі, у прохолодній коморі чи на заскленому балконі;
  • складають у картонний ящик, прикривають його папером і виносять у сухий льох.

У холодильнику  калину тримають у паперовому пакеті в шухляді для фруктів/овочів чи в емальованій каструлі (не накриваючи)  на нижній полиці, термін зберігання становить до 6 місяців за температури не вище 5°С.

Читайте також: Пальчики оближеш! Коса надворі, а панна в коморі.

Telegram Channel