Чому рівненські монахи не розголошують секрету виготовлення дивовижних сирів - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.19 € 32.29
Чому рівненські монахи не розголошують секрету виготовлення дивовижних сирів

У Гурбинському монастирі й історію бережуть, й сільським господарством займаються.

Фото radiotrek.rv.ua.

Чому рівненські монахи не розголошують секрету виготовлення дивовижних сирів

У Свято-Воскресенському чоловічому монастирі, що знаходиться в селі Мости Здолбунівського району в урочищі Гурби на Повстанських могилах, ченці не тільки моляться, допомагають нужденним, зміцнюють національний дух, але й ведуть сільське господарство

Це історичне місце, де в 1944 році відбувся найтриваліший та найбільший за весь час існування УПА бій українських повстанців із каральними загонами НКВС. Монахи, які оселилися тут, бережуть місце паломництва патріотів, доглядають Пантеон Героїв — ​поховання полеглих упівців, ведуть просвітницьку діяльність.

 

 Жителі обителі взяли в оренду 17 гектарів землі та вирощують тут  екологічно чистий урожай. Поміж братією суворого поділу обов’язків немає — ​кожен робить те, що вміє. Головний помічник у монастирському господарстві — ​трактор «Беларус» з усім необхідним реманентом: плугом, культиватором, сівалками, дисковою фрезою. Придбали також і вантажівку, щоб можна було возити врожай.

Утримують ченці декілька курей та худобу: наразі є п’ять корів, теличка, 14 бичків, 12 свиней, коза. А нещодавно відкрили сироварню.

— Один із наших монахів Нектарій за національністю грузин. Він родом з кавказького села і цьому ремеслу навчився ще в дитинстві, від своєї матері, — ​розповідає намісник Гурбинського монастиря, отець Онуфрій (Ляда). — ​Сироварня — ​це не лише процес виготовлення самого сиру. Вона починається з догляду за худобою, яку треба і нагодувати, і напоїти, і за нею поприбирати. Тому до справи залучені всі насельники. Ну а вже сам процес сироваріння веде та контролює отець Нектарій.

Сир натуральний, без ГМО, консервантів, ароматизаторів та емульгаторів.

Унікальний давній рецепт виготовлення продукту тримають у таємниці, головне, кажуть, він натуральний, без ГМО, консервантів, ароматизаторів та емульгаторів. Наразі готують три види сирів. Роблять їх зі свіжого незбираного екологічно чистого молока.

Крафтові сири роблять за грузинськими рецептами.
Крафтові сири роблять за грузинськими рецептами.

 — Впевнено можу сказати, що в Україні саме такого більше не знайдете, — ​зазначає архімандрит Онуфрій. Придбати сири можна на Здолбунівському ринку або замовити телефоном (067) 670–84–47. Також в монастирі пропонують сметану, молоко, домашній йогурт мацоні.Отець Онуфрій зазначає, що ченці Гурбинського монастиря доносять людям і слова Євангельської проповіді, й водночас історію нашої державності та боротьби за неї. А ще реалії сучасного світу змусили освоїти сучасні технології — ​в умовах карантину запустили на монастирському сайті прийом записок і за цей час кількість прочитаних імен за богослужіннями сягає не однієї тисячі. Раді насельники і гостям. Усі, хто бажає відвідати Свято-Воскресенський монастир на повстанських могилах, побувати на богослужіннях, ознайомитися з історією монастиря та криївкою, оглянути мальовничі краєвиди, можуть зробити це в будь-який час, не переживаючи, що когось немає в монастирі.

За матеріалами інтерв’ю архімандрита Онуфрія (Ляди) для часопису «Благовіст Млинова».