Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Гарбуз із секретом: «Любіть Україну. Тримайте порох сухим»

«Дякую Georgiy Zantaraia (Георгій Зантарая — перший чемпіон світу з дзюдо в історії незалежної України. — Ред.) за подароване кімоно. Для мене символічно згадувати про чорний пояс та спортивні здобутки в дзюдо і самбо».

Фото з facebook-сторінки Петра ПОРОШЕНКА.

Гарбуз із секретом: «Любіть Україну. Тримайте порох сухим»

Думаю, прочитавши ці заголовні слова, які я підгледів на одній стильній футболці, багато хто з вас знову вигукнув фразу з кінофільму «Діамантова рука»: «Семен Семеныч, ну что вы!», що в перекладі українською означає: «Знову нас розвели, Грицьку Григоровичу!» Що ж, залюбки стараюсь!

Але спочатку нагадаю запитання, частину відповіді на яке вже озвучив. Хоча до самого розв’язку ще не близько.

«Гарбуз із секретом» — 50 (2020)

Сьогодні у нас фотозапитання. Глянувши на цей предмет, який асоціюється з одним відомим українським політиком, назвіть вид спорту, де цей діяч добився найкращих результатів. Наша країна, до речі, у ньому не пасе задніх…

 

 Назва якого виду спорту захована у гарбузі?

На жаль, подивившись на світлину, тотальна більшість із вас одразу спокусилася на всякі там бурдюки, вина, навіть на посудину для зберігання самогону, а те, що це звичайна для XVII — XVIII століття, у нашому вИпадку — з вісімнадцятого, порохівниця, так і не докумекали. Звичайно, я спеціально, як Сусанін для поляків, влаштував вам таку пастку. Бо навіть якщо цей предмет візуально і нагадує всякі там бурдюки, але аж такого відомого укрполітика із прізвищами Бурдюк, Саба чи Винний Міх, ніхто з нас і не пригадає…

А от коли скажу, що на фото — порохівниця (ємність для зберігання та носіння невеликої кількості пороху), то ви, напевне, згадаєте слова «тримайте порох сухим, будьте напоготові, і в критичних ситуаціях набоїв не шкодуйте!», які сказав нашим воїнам п’ятий Президент України Петро Порошенко. Або по–народному — Порох. Ну а далі вже справа за дядьком Гуглом, який нам видасть фразу з відгадкою: «У школі Петро Порошенко займався дзюдо, здобував нагороди на змаганнях, є кандидатом у майстри спорту».

Отож, слово–відповідь — «ДЗЮДО». І відгадала його лише одна наша учасниця — Віта Бобко із села Затурці Володимир–Волинського (донедавна — Локачинського) району Волині, яка й забере увесь куш — 200 гривень призових. А я вже так мріяв, що наш головний бухгалтер Тамара Федорівна подякує мені, що цього разу я нарешті «не розоряв редакцію». ☺ Ой, друзі, підозрюю, за цією балаканиною ви вже зачекалися нового запитання — тож задаю.

«Гарбуз із секретом» — 52 (2020)

Цей предмет став особливо популярним в Україні після першого Майдану. Але хоч і кажуть, що попит породжує пропозицію, ціни на нього тоді добряче зросли, бо торгаші знали з кого брати. Як і тепер, кусаються.

Цей «крилатий» давно використовувався в космосі і серед людей, що працюють під водою. Не кажучи вже про медицину. Хоча навіть американці, народжені до 1960–х, про нього могли тільки мріяти. Наші бабусі, звісно, вміли обходитись і без нього, але і вони, побачивши величезну перевагу цієї штукенції, підняли вгору руки. Можливо, винахід і нерівня комп’ютеру чи айфону, хоча…

У школі Петро Порошенко займався дзюдо, здобував нагороди на змаганнях, є кандидатом у майстри спорту.

До речі, цей предмет пропонують і гравцям однієї з найдревніших у світі ігор, щоб вони не отримували підказок, скориставшись нібито пікантним становищем.

Що знаходиться у гарбузі?

Відповідь треба надіслати до 4 січня 2021 року тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Коронавірус», «Три ведмеді», «Вадим Гетьман»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як розгадував завдання.

Сподіваюся, «Цікаву газету на вихідні» ви вже передплатили. Якщо ні — хутчіш звертайтеся до листоноші або у відділення зв’язку. Нині — останні дні передплати на перший місяць 2021 року.

Будьте з нами! І будьте здорові!

Цікавий факт:

Порохівниця на фотозагадці — з XVIII століття. Наша, козацька. Виготовлена зі шкіри, кістки, оксамиту і оздоблена срібними нитками. Довжина — 31,5 см. Знаходиться в Чернігівському історичному музеї імені В. В. Тарновського. Належить до великої козацько–гетьманської колекції, яку зібрав Василь Васильович Тарновський–молодший (1838 — 1899) — громадський і культурний діяч, аматор української старовини, меценат, фундатор Музею українських старожитностей (нині — Чернігівський історичний музей). Він, як і його батько — Василь Васильович Тарновський–старший (1810 — 1866), дуже шанували Тараса Шевченка і допомагали видавати його твори, переховували вірші Кобзаря, підтримували морально і матеріально.

Грицько ГАРБУЗ.

Telegram Channel