Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Будує» міста... з паперу

Аюмі Шибата: «Коли вирізаю сторінку за сторінкою, я ніби створюю різні виміри і уявляю, що подорожую іншими світами».

Фото ameblo.jp

«Будує» міста... з паперу

Незвичайні витвори мисткині з японського міста Йокогама Аюмі Шибати дивують і захоплюють, а виставки викликають справжній фурор

 

 Вона «будує» з паперу міста, замки і чималі природні ландшафти. Використовуючи десятки шарів матеріалу для одного проєкту, вона створює фантастичні панорами з мініатюрних будівель, хмар, окремих дерев і лісових масивів. Усе це здається ще більш неймовірним і захопливим, коли дізнаєшся, що художниця в роботі над своїми шедеврами не послуговується олівцем, бо вважає білий папір надто чистим, з нього неможливо остаточно стерти лінії у разі помилки. Майстриня просто уявляє тривимірну модель, яку хоче створити, і починає різати. «Біле полотно символізує янь, світло, а процес різання виражає інь, тінь. Коли освітлюєш предмет, також народжується тінь. Взаємодія інь і янь підтримує рівновагу і гармонію світу, вона присутня у всьому», — пояснює художниця.

Паперовий світ всередині скла відображає мікросвіт, у якому ми живемо. Він потребує турботи і захисту.
Паперовий світ всередині скла відображає мікросвіт, у якому ми живемо. Він потребує турботи і захисту.

 За словами майстрині, вибір матеріалу зовсім не випадковий. Адже «камі» — японське слово на позначення паперу — водночас означає «бог», «божество», «дух». За вченням синтоїзму (традиційної народної релігії Японії (від «синто» — «шлях богів»), що розвинулась на основі первісних родоплемінних вірувань, де визначальним є культ природи і предків), білий папір вважається священним. Використовуючи його, Аюмі Шибата намагається через мистецтво вести діалог із людством про крихкість і незахищеність нашого світу.

— Своєю творчістю я хочу спонукати до дискусії й усвідомлення того, що потрібно берегти світ, даний нам згори, — зазначає мисткиня.

«Паперовий світ всередині скла відображає мікросвіт, у якому ми живемо, — Землю у Всесвіті та інших вимірах. Композиції в натуральному розмірі — то макросвіт, що знаходиться поза нашим Всесвітом, невідомі світи. Своєю творчістю я хочу спонукати до дискусії й усвідомлення того, що потрібно берегти світ, даний нам згори», — зазначає мисткиня.

Гра світла і тіні нагадує взаємодію інь і янь,  що підтримує рівновагу і гармонію світу.

Гра світла і тіні нагадує взаємодію інь і янь, що підтримує рівновагу і гармонію світу.

Читайте також: Підтримайте кандидата на звання «Людина року» – волинського Фаберже Анатолія БОЙКА (Фото, відео).

 Надія АНДРІЙЧУК.
За матеріалами mymodernmet.com, thisiscolossal.com, archidea.com.ua.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel