Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Юні волиняни запускали повітряного змія і на верхівці сосни побачили «відьмину мітлу» (Фото)

В гуртку Екологічне краєзнавство завжди цікаво і пізнавально.

Фото з фейсбук-сторінки Павла САВЧУКА.

Юні волиняни запускали повітряного змія і на верхівці сосни побачили «відьмину мітлу» (Фото)

Придумали назву «відьмина мітла» наші давні пращури, пояснюючи онукам, що ці утворення на деревах є результатом чаклунства відьом, які вирощують таким чином свої транспортні засоби. Ще «відьомські мітли» вважалися житлом міфічних персонажів, наприклад, «дворового» - захисника домашніх тварин

Зимовий ліс зустрів вихованців туристичного гуртка «Екологічне краєзнавство» привітною сонячною погодою. 27 грудня гуртківці здійснили лісову еколого-освітню екскурсію по маршруту с. Клепачів - с. Жабка протяжністю 7,5 км, відвідавши територію Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».

 

 І хоч наважились на зимову прогулянку лише частина вихованців - учасникам подорожі вдалось відвідати заповідні урочища «Дубово-сосновий ліс - 1», «Дубово-сосновий ліс - 3» , зоологічну пам`ятку природи «Урочище Ревні».

Метою мандрівки було спостереження за лісовими екосистемами та ознайомлення з природно-заповідним фондом Волинської області.

Метою мандрівки було спостереження за лісовими екосистемами та ознайомлення з природно-заповідним фондом Волинської області.

 

 Гуртківці помітили цікаве явище - «відьмину мітлу» на верхівці соснового дерева (рясне розростання гілок дерев і чагарників, яке добре видно неозброєним оком), а також свіжі сліди життєдіяльності борсука.

 

 Зимовий сон борсука не міцний і не є зимовою сплячкою, характерною для дрібніших тварин. Попри те, що температура тіла тварин у цей час знижується, борсук може прокидатись під час відлиг і виходити на поверхню. Зимовий сон борсука — це пристосування до умов холодного клімату з багатосніжною зимою, коли кормові об'єкти стають недоступні.

 

 Насолодившись прогулянкою сосновим лісом - діти запустили в небо повітряного змія у вигляді хижого птаха-канюка. На попередніх заняттях вихованці вивчали особливості представників орнітофауни нашого краю, навчаючись користуватись визначником птахів України, ознайомлювались з представниками зимуючих птахів нашого краю, і особливостями їх підгодівлі.

 

 

Джерело: Павло Савчук, Волинський центр національно-патріотичного виховання,туризму і краєзнавства
Telegram Channel