Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Гордий день у календарі

Про такі кардинальні рішення, як у Шотландії, наші жінки навіть не мріють.

Фото goodhouse.com.ua.

Гордий день у календарі

Парламент Шотландії ухвалив закон про універсальний доступ до засобів гігієни під час «критичних» днів. Це перша країна світу, де жінки зможуть безплатно отримувати прокладки й тампони у громадських місцях

Шотландські парламентарі проголосували за таке революційне рішення не одразу, а після бурхливого суспільного обговорення. Дискусія тривала чотири роки. Громадську кампанію очолювала прессекретарка Шотландської лейбористської партії Моніка Леннон, на радощах вона охарактеризувала закон як «гордий день для Шотландії».

Відтепер закон зобов’язує уряд цієї країни виділяти бюджетні кошти на засоби гігієни усім потребуючим жінкам, у тому числі школяркам та студенткам. Хоча чимало пабів, ресторанів і футбольних стадіонів раніше виступили з подібною ініціативою, власним коштом «оснастили» жіночі вбиральні.

За підрахунками експертів, витрати на реалізацію закону обійдуться Шотландії приблизно у 13 мільйонів доларів США — досить кругленьку суму. Попри це чимало парламентарів називають таке рішення справжнім проривом у ставленні до жінок.

Читаючи про жіночий «прорив» у цій країні, пригадала студентські роки у Львові. Одна з історій закінчилася сумно — розривом стосунків між парою, здавалося, шалено закоханих старшокурсників. А було це так. Вона, знесилена болючими «критичними» тернополянка, тихенько попросила Його, гуцула, купити у нічній аптеці прокладки. На вушко. Ми, присутні у кімнаті дівчата, навіть не почули, про що саме Вона шепотіла. Зате побачили миттєву бурю Його гніву, розмахом у п’ять поверхів гуртожитку. Наче Говерла впала на Драгобрат, завалюючи по дорозі ще й гору Піп Іван! Він звинуватив Її у неповазі і… розпусті. І обізвав «дурною діркою від бублика». На ремарку, мовляв, Він теж прийшов у світ приблизно з такого ж отвору, я почула у відповідь щось на кшталт: такасамадірка, тільки з Волині.

Один із сміливців–мужчин якось зізнався, що тепер він не лише за «тампаксами» для дружини збігає, а й зірку з неба дістане. Аби тільки полегшити її жіночі страждання .

Пізніше, у зрілішому віці, і навіть нині, не раз доводилось бути свідком подібного несприйняття й заледве прихованої огиди мужчин до «червоних днів» жіночого календаря. Правда, деяким моїм заміжнім подругам таки вдалося з роками перевиховати «диких» чоловіків, а от дехто й досі робить вигляд, що справжні пані «пукають трояндами»… Відповідно, тампони та прокладки — то атрибути теж не зі світу леді.

Справжніми ж героїнями, як на мене, є ті жінки, хто «доріс» народжувати разом із чоловіком у палаті, розділяючи біль і радість пологів. Один із таких сміливців–мужчин якось зізнався, що тепер він не лише за «тампаксами» для дружини збігає, а й зірку з неба дістане. Аби тільки полегшити її жіночі страждання.

Нещодавно ревнива знайома «застукала» мене зі своїм чоловіком. У кав’ярні біля аптеки. Спробувала розіграти якусь сценку, аж раптом чоловік простягнув їй через столик пачку «олвейзів». «Ось, Світлана допомогла купити їх для тебе, кохана. В аптеці у черзі стояв мій шеф… Розумієш? Тепер я «ставлю» каву твоїй подрузі, вона врятувала мене від сорому, розумієш?».

Знайома миттєво плюхнулась за столик поряд зі своїм законним, глипаючи на мене очима цуценяти. На секунду здалось, навіть із вдячністю… Але мені точно не здалось, що її чоловік, двічі батько, льотчик, учасник бойових дій, ретельно уникав у розмові слово «прокладки»! Бо він їх, тих маленьких, набитих синтетичною ватою крилатих штучок, боявся!

Бозю, пошли нам, українським жінкам, сміливий законотворчий досвід Шотландії! Хоч на старості. Ми теж будемо гордитися нашою Верховною Радою. І військовий льотчик проголосує на виборах за того кандидата, котрий пообіцяє визволити його від походу в аптеку за маленькими крилатими штучками. Хоч і раз на місяць.

Світлана ФЕДОНЮК, культуролог, м. Луцьк.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel