Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Яйця нині стали «золотими»:  40 гривень за десяток

І несе їх не Курочка Ряба з усім відомої казки.

Фото ampua.org.

Яйця нині стали «золотими»: 40 гривень за десяток

І подешевшають, можливо, лише перед Великоднем

Традиційний омлет — нині дороге задоволення. Адже улюблений продукт багатьох українців — курячі яйця — суттєво здорожчав. За десяток дрібних у супермаркетах треба віддати від 35 гривень, крупніших — від 40 гривень. За продукцію домашньої птиці — ще більше.

— Беріть, поки даю по 40 гривень, бо завтра вже будуть дорожчими, — почула від продавця на ринку. — Вже й нині деякі фермери продають по 45–50 гривень.

І причиною того, що яйця стали «золотими», є аж ніяк не сезонність. Вони почали дорожчати ще наприкінці минулого року. Якщо на початку грудня ще можна було купити десяток за 30 гривень, то вже ближче до нового року — за 32–35. Тенденція до росту цін спостерігається й у січні нинішнього.

Вже й нині деякі фермери продають яйця по 45–50 гривень.

Подорожчання продукції пояснюється тим, що нині птицю важче прогодувати, бо ж зросла вартість кормів. Зокрема, компонентів для комбікорму, який використовують для вигодовування курей промислові виробники. А вони ж займають левову частку собівартості виробництва яєць. Тож якщо раніше вона становила 14 гривень за десяток, то нині вже 22. Це відбулося тому, що торік зернові у нас вродили гірше, ніж у попередні роки. Позначилось на собівартості продукції й подорожчання енергоносіїв, підвищення мінімальної зарплати, яке заклали у виробничі затрати.

Ще одна причина того, що яйця стали «золотими», — скорочення виробництва. Торік кілька птахопідприємств України, які були через велику конкуренцію збитковими, закрилися, інші зменшили поголів’я птиці. За даними Держстату, виробництво яєць знизилося на 2,2 відсотка. Тож сподіватися на те, що найближчим часом вони подешевшають, не доводиться. Ціни знизяться, прогнозують експерти з птахівництва Асоціації тваринників України, хіба що перед Пасхою, коли почнуть краще нестися домашні кури.

Telegram Channel