Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Волині зліпили антикоронавірусного... сніговика

І білі велетні тепер мають корону й маску.

Фото Людмили ВЛАСЮК.

На Волині зліпили антикоронавірусного... сніговика

З’явився він завдяки старанням дітей у селі Личини, що на Камінь-Каширщині

Любов ЧАПКО

Ліпили снігову бабу Ілля, Маргарита, Данило і Меланія Власюки. Світлинами, які засвідчують результат їхньої праці, поділилася у фейсбуці мама юних «скульпторів» Людмила. Шедевру вирішили надати сучасних акцентів, доповнивши його образ короною і захисною маскою. На руці сніговик тримає відро. Цікаво: що там? Можливо, антисептик чи дезрозчин?

 

Сніг допоміг полічити найбільших мешканців «Цуманської пущі»

Лісівники нарахували сліди 19 зубрів, серед них – і малятка

Оксана КОВАЛЕНКО

Щорічний облік червонокнижних парнокопитних у Ківерцівському національному природному парку традиційний. Працівники «Цуманської пущі» проводять його маршрутним методом разом з екологами та користувачами мисливських угідь.

«Зима, засніжений ліс, морозне повітря. На снігу «читаються» сліди ранішнього пересування зубрів з підгодівлі в затишні хащі на місця лежанок. Самих тварин не видно – вони старанно уникають зустрічі з нами, проте зі слідів бачимо, що в одному місці проходило стадо з восьми особин. Один слід маленький – цьогорічний приплід», – описали особливий процес у соцмережі «Фейсбук» інспектори.

На Волині зубри з’явилися у 1965-му: їх завезли з Біловезької Пущі (Республіка Білорусь) у рамках тогочасної програми з реакліматизації. За роки незалежності популяція цих тварин в Україні зменшилася з 200–220 особин настільки, що нині перебуває на межі зникнення.

 

Залізнична станція у Нововолинську?

Громадський активіст з Володимира-Волинського Петро Веремієнко хоч і розміняв дев’ятий десяток, переймається усім, що стосується його рідного міста і району

Роксолана ВИШНЕВИЧ

Небайдужий чоловік від імені сотень мешканців написав чимало листів у різні інстанції, в тому числі до керівництва Укрзалізниці, з проханням відновити рух приміських потягів, зокрема тих, що курсують через села Володимир–Волинського, Іваничівського та Турійського районів. І дочекався.

З липня минулого року регіональна філія «Львівська залізниця» дослухалася до людей і все ж таки відновила пасажирські перевезення поїздом «Червоноград – Ковель» та «Ковель – Червоноград». Пасажирам тепер набагато зручніше добратися з Іваничів, Ізова, Устилуга та інших населених пунктів у міста.

Петро Петрович наполягав також на тому, аби влада та депутати всіх рівнів розглянули питання про можливість відновлення залізничного сполучення з Нововолинськом. А чому б ні? Адже із шахтарського міста, як відомо, багато років товарні вагони доправлялися в різні куточки України саме через залізницю. Однак це мало би вирішуватися на рівні Міністерства енергетики. А там зараз точно не до того… Високопосадовців більше хвилює, що робити з вугільними підприємствами. Отож і стає непридатною залізнична колія, яку поволі «допомагають» розбирати ті, хто шукає, що «не так лежить». А полотно могло б ще прислужитися.

 

Календар

29 січня

Сонце (схід — ​7.59, захід — ​17.04, тривалість дня — ​09.05).

Місяць у Леві. 17/18 день Місяця.

Іменинники: Максим, Петро, Георгій.

30 січня

Сонце (схід — ​7.58, захід — ​17.05, тривалість дня — ​09.07).

Місяць у Діві. 18 день Місяця.

Іменинники: Антон, Іван, Антоніна.

31 січня

Сонце (схід — ​7.56, захід — ​17.07, тривалість дня — ​09.11).

Місяць у Діві. 19 день Місяця.

Іменинники: Кирило, Ксенія, Дмитро.

1 лютого

Сонце (схід — ​7.52, захід — ​17.11, тривалість дня — ​09.19).

Місяць у Діві. 20/21 день Місяця.

Іменинники: Антон, Федір, Арсен.

2 лютого

Сонце (схід — ​7.51, захід — ​17.13, тривалість дня — ​09.22).

Місяць у Терезах. 21/22 день Місяця.

Іменинники: Інна, Захар.

3 лютого

Сонце (схід — ​7.49, захід — ​17.15, тривалість дня — ​09.26).

Місяць у Терезах. 22 день Місяця.

Іменинники: Анастасія, Максим, Євген.

4 лютого

Сонце (схід — ​7.48, захід — ​17.17, тривалість дня — ​09.29).

Місяць у Скорпіоні. 22/23 день Місяця.

Іменинники: Юрій, Леонтій, Тимофій.

 

Погода

Зима й далі буде білобровою

На найближчих чотири дні заповідається невеликий сніжок. І якщо хтось у кружлянні білих мух бачить красу, гідну вірша й пензля, інший — ​один лише клопіт, бо ж знову мусово братися за лопату

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Дриганюк, 29 січня — ​хмарно з проясненнями, невеликий сніг, ожеледиця. Вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі очікується від 3 до 8 градусів морозу, вдень — ​від 4 нижче нуля до 1 тепла. За багаторічними спостереженнями, цього дня найтепліше було 2002 року — ​плюс 10, найхолодніше — ​1963-го — ​25 градусів морозу.

30-го — ​хмарно з проясненнями, часом невеликий сніг, ожеледиця. Вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі буде від 4 до 9 градусів морозу, вдень — ​від 4 нижче нуля до 1 градуса тепла.

31-го — ​хмарна з проясненнями погода, місцями невеликий сніг, ожеледиця. Вітер південно-західний, 5–10 метрів за секунду. Нічна температура — ​4–9 градусів морозу, денна — ​до 5 тепла.

1-го лютого знову хмарно з проясненнями, подекуди невеликий сніг, ожеледиця. Вітер південно-західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі очікується від 7 до 12 градусів морозу, вдень — ​2–7 нижче нуля.

2-го — ​хмарно з проясненнями, переважно без опадів. Вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі очікується від –3 до –8 градусів, удень буде від 4 морозу до 1 тепла.

3-го — ​хмарно з проясненнями, без істотних опадів. Швидкість південно-західного вітру — ​5–10 м/с. Нічна температура повітря — ​до 6 градусів морозу, денна — ​від –4 до +1.

У Рівному всі дні, окрім вівторка, хмуритиметься й сніжитиме. 29 січня температура повітря — ​5–2 градуси морозу. У наступні дні — ​30, 31 січня та 1, 2 лютого — ​мороз поступово дужчатиме від 4 до 10 градусів. Вітер змінний, близько 7 метрів за секунду.

Telegram Channel