Сонячний фрукт у зимовому меню - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.19 € 32.29
Сонячний фрукт у зимовому меню

Фото health.glavred.info

Сонячний фрукт у зимовому меню

Цієї холодної пори нам так не вистачає тепла і вітамінів. Але не поспішайте в аптеку — ​виручать жовтогарячі південні плоди, на які нині саме сезон. Тим більше, що апельсини (а йдеться саме про них) годяться не лише для того, аби нарізати їх скибочками чи розділити на дольки й подати на десерт, — ​готують із них і салати, і основні страви, й випічку. Радимо і вам скуштувати

Цукати в цукрі

Виявляється, й апельсинову шкірку викидати не варто

Інгредієнти: 5 апельсинів із товстою шкіркою, 1 скл. цукру, 100 мл води.

Приготування. Ретельно помити апельсини, зняти з них шкірку й порізати її смужками завтовшки пів сантиметра. 1 л води довести до кипіння, всипати покраяні апельсинові шкірочки і прокип’ятити їх протягом 5 хвилин. Так повторити тричі, щоразу беручи свіжу воду, це допоможе позбутися гіркоти. Зі 100 мл води і склянки цукру приготувати сироп і варити в ньому цукати упродовж години на найменшому вогні. Охолодити, вийняти з сиропу, обваляти кожен шматочок у цукрі й викласти на пергамент. Через добу скласти в баночку зі щільною кришкою.

Салат «Дієтичний»

Проста в приготуванні страва для легкої вечері

Інгредієнти: 100 г руколи, 150 г сиру фета, 2 апельсини, 1 зубчик часнику, сік одного лимона, 2–3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. зернят граната.

Приготування. Апельсин почистити, порізати на шматочки. Фету покраяти кубиками, руколу вимити, просушити на рушничку й подрібнити. Соус для заправки: часник пропустити через прес або розтерти у ступочці, змішати з олією, додати лимонний сік, перемішати. Апельсин, фету та руколу викласти в миску, полити соусом, посипати зернятками граната.

Салат «Апельсинка»

Ніжний, яскравий і дуже смачний, з незвичним поєднанням соковитого апельсина та гострої корейської моркви, він стане окрасою столу

Інгредієнти: 1 відварна куряча грудка, 500 г корейської моркви, 4 варені яйця, 150 г твердого сиру, 3 апельсини, 200 г майонезу.

Приготування. Зварити куряче філе, додавши пів цибулини, пів морквини, 1 ч. л. солі, 4–5 горошин чорного перцю. Охолодити й нарізати невеликими шматочками. Твердий сир і яйця натерти на крупній тертці. Апельсини покраяти кубиками, попередньо очистивши від плівок, кілька дольок залишити для оздоблення. Корейську моркву можна придбати в магазині або приготувати самостійно (потерти 0,5 кг моркви на спеціальній тертці, додати 1 ст. л. цукру, по чверті ч. л. солі та меленого чорного перцю, 2–3 зубчики часнику, по 1 ст. л. оцту й олії). Для оформлення салату форму діаметром близько 20 см поставити на тарілку, дно змастити майонезом і викласти куряче філе, поверх м’яса зробити сіточку з майонезу і розподілити корейську моркву. Її також змастити майонезом, викласти яйця і ще раз зробити сіточку з майонезу. Наступний пласт — ​апельсини, далі — ​сир, зверху майонез. Накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник, щоб просочився. Перед подачею на стіл зняти форму і прикрасити салат дольками апельсина.

Курка, запечена з апельсинами

Ароматне й соковите м’ясо найкраще подавати з гарніром — ​рисом або картоплею

Інгредієнти: 4 апельсини, 1 середня курка, 3 зубчики часнику, 1 ст. л. меленого коріандру, 75 г меду, 1 ст. л. куркуми, 45 мл оливкової олії, сіль.

Приготування. З трьох апельсинів вичавити сік, четвертий порізати кружальцями. Змішати сік, коріандр, мед, олію та куркуму, додати розтертий часник, сіль. Помиту й підготовлену курку розрізати навпіл уздовж хребта. Залити маринадом і залишити на годину, після чого разом із маринадом перекласти її у форму для випічки, зверху обкласти скибочками апельсина і запікати при 185 градусах упродовж години (плюс-мінус 10 хвилин).