Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Заманулося піци! В піцерію? Ні, на кухню! Круті рецепти

Фото lifehacker.ru.

Заманулося піци! В піцерію? Ні, на кухню! Круті рецепти

Повірте, цей найпопулярніший у світі фастфуд у домашніх умовах вдасться не гіршим, аніж у багатьох закладах, що спеціалізуються на його випічці. Ну, звісно, не таким, як в Італії, бо ж, як не крути, там бережуть секрети національної страви, яка до того ж захищена законом, але хіба ж втримаєш усе в таємниці, коли до процесу залучено чимало людей? Тож потроху тонкощі приготування цього смаколика виходять не лише за межі піцерій, а й ширяться далеко за межі Апеннінського півострова — ​батьківщини наїдку. Зростає й популярність самої піци, яка довгий час вважалася їжею бідняків, а нині стала вишуканою стравою і візитною карткою країни. А кухарі на догоду найрізноманітнішим смакам додають до неї всілякі делікатеси: артишоки, морепродукти, дорогий сир із пліснявою тощо. Зрештою, не обов’язково дотримуватись пропорцій і норм при поєднанні соусів і начинок — ​прислухайтеся до власних бажань та уподобань

Класичний рецепт тіста для піци

Зазвичай основи-заготовки для цього фастфуду замішують з однакових інгредієнтів, хоч і беруть їх у різних пропорціях. На думку редакційних господинь, запропонований рецепт тіста — ​один із найкращих, тож на ньому й зупинилися. А далі подаємо складники та процес приготування лише начинок із використанням класичного тіста

Інгредієнти: 400 г борошна, 250 мл води, 20 г свіжих дріжджів, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі.

Приготування. З такої кількості тіста вийде 2 великі піци діаметром 30–33 см. Дріжджі покришити у велику посудину, посипати цукром і залишити на 5 хвилин, щоб вони розпустились, потім перетерти їх ложкою. Влити теплу (приблизно 35 °C) воду із сіллю, перемішати, всипати приблизно 200 г просіяного борошна, вимішати ложкою. Далі додати оливкову олію, решту борошна і замісити м’яке еластичне тісто. Оскільки мука буває різна, то орієнтуватися слід не лише на її кількість у рецепті, але й на консистенцію тіста. Тому решту борошна додавайте поступово. Поверхню тіста змастити олією, посудину накрити чистим рушничком і поставити в тепле місце, щоб тісто підросло, через годину обім’яти його і можна готувати піцу.

Шматок тіста притрусити мукою, розкачати в паляничку завтовшки близько 3–5 мм (краще обійтися без качалки, розтягаючи тісто руками) і перенести її на злегка присипане борошном деко.

Цікаві факти

✔  В Італії рецепт приготування «правильної» піци захищений законом про автентичні продукти. Готують її обов’язково у дров’яній печі за температури 450 градусів. Діаметр улюбленої страви жителів Апеннінського півострова не повинен перевищувати 35 см, а товщина разом із начинкою — ​2 см.
✔  У світі щодня продається близько 500 мільйонів піц. Тільки бразильці за добу з’їдають їх понад мільйон штук. В Італії виробляється 2,5 млрд піц на рік.
✔  Найдовша відстань, на яку була доставлена піца, — ​більше 11 тисяч км, із Кейптауна в Сідней.

«Маргарита»

 

 1889 року кухар Рафаель Еспозіто приготував цю піцу для Маргарити Савойської, дружини короля Італії Умберто І. Нині ж 40% італійців вважають цю страву символом своєї країни, зокрема через те, що її інгредієнти повторюють кольори італійського прапора: червоні помідори, біла моцарела та зелений базилік. Це найпростіший варіант традиційної піци і на 100% вегетаріанська страва

Інгредієнти: 4–5 помідорів, 3 ст. л. олії, 150–200 г моцарели, свіжий базилік.

Приготування. Змащуємо основу олією. Подрібнюємо ножем або блендером помідори до стану кашки (альтернативний варіант — ​нарізати тонкими пластинами) і викладаємо на паляничку.  Моцарелу також подрібнюємо на тертці або розламуємо руками й рівномірно розподіляємо по поверхні. Додаємо частину листя базиліку і збризкуємо оливковою олією. Нагріваємо духовку до180–200 градусів, тим часом наша «заготовка» встигне просочитися. Випікаємо 15–20 хвилин, подаємо гарячою, прикрасивши листочками 
базиліку.

Читайте також Чому наш земляк покинув відоме кулінарне шоу

«Чотири сири»

 

 Цей різновид піци — ​один із найпопулярніших. Назва говорить сама за себе: тут справді поєднується чотири види сиру: дор-блю, що надає особливої пікантності страві, фонтина, відомий своїм ароматом, моцарела з неймовірним вершковим смаком і класичний пармезан

Інгредієнти: по 200 г різних сирів, 4 ст. л. оливкової олії, 3 помідори, 1 ч. л. базиліку, 1 ч. л. орегано.

Приготування. Поки тісто піднімається, готуємо соус. 2 помідори обдайте окропом, очистіть від шкірки, наріжте дрібними кубиками, обсмажте на сковороді з оливковою олією, додавши орегано та сіль за смаком. Третій помідор поріжте тонкими кружальцями. Моцарелу, фонтину і дор-блю наріжте на маленькі кубики, а пармезан натріть на дрібну тертку. Змастіть тісто заздалегідь приготованим соусом із м’якоті помідора і викладіть сир, нарізаний кубиками. Посипте все спеціями і розкладіть кружальця помідора. В розігріту до 200 градусів духовку поставте деко з піцою на 15 хвилин, потім посипте дрібно натертим пармезаном і запікайте ще 5 хвилин. Сир за бажанням можна замінити на будь-який інший, схожий за смаком, найголовніше — ​щоб один із чотирьох був сир із пліс­нявою.

Цікаві факти

✔ Італійські вчені виявили, що любителі піци хворіють на рак стравоходу і шлунка значно рідше, ніж середньостатистичні люди, завдяки дії лікопіну — ​сильного антиоксиданту, який у великій кількості міститься в томатах.
✔ Піца — ​улюблена їжа дітей у віці від 3 до 11 років, зазвичай вони обирають прості варіанти: із сиром, шинкою, креветками. Жінки частіше за чоловіків замовляють піцу з овочами. Японці оберуть з кальмарами, майонезом, беконом і картоплею. Гурмани ж можуть скуштувати піцу з устрицями, раками, кульбабами, капустою, баклажанами, артишоками тощо.
✔ Найстарішій піцерії, що розташована в Неаполі, — 275 літ, проте вона досі працює і радує відвідувачів класичним наїдком. Загалом в Італії налічується понад 40 тисяч піцерій, близько 800 із них — ​у Неаполі.
✔ Найшвидший піцайоло може зробити 14 піц за 2 хвилини 35 секунд. З’їдається піца трохи повільніше: рекордсмен у цьому «виді спорту» може подужати 45 шматків за 10 хвилин.

«Кальцоне» 

 

 Її недаремно називають «італійським пиріжком». На відміну від традиційної піци ця має закриту форму, тож зберігає всю соковитість начинки. А ще її можна взяти із собою на пікнік або замість бутерброда на роботу

Інгредієнти: для тіста — ​10 г дріжджів, 1 скл. теплої води, 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. солі, 450 г борошна; для начинки — ​1 куряче філе, 100 г копченої ковбаси, 100 г твердого сиру, 1 цибулина, 2 помідори.

Приготування. Дріжджі і цукор залити теплою водою, почекати, поки на поверхні з’явиться «шапочка». Додати в дріжджову суміш олію, сіль і борошно. Замісити м’яке тісто. Покласти в миску, накрити серветкою і залишити в теплому місці на 30–40 хвилин. Тим часом сир порізати скибочками, ковбасу й помідори — ​кружальцями, цибулю — ​півкільцями, курятину — ​довільними шматочками.

Тісто розділити на чотири частини, якомога тонше розкачати кожну з них, на одну половину круга викласти начинку, закрити її другою половиною, як вареник, защипнути краї, проткнути зверху кілька дірочок, покласти на деко і залишити в теплому місці хвилин на 20. Коли підрухається, поставити в розігріту духовку і запекти до рум’яної скоринки. Готову піцу накрити рушником, дати постояти хвилин 5–10 і подавати на стіл.

Цікаві факти

✔  В Італії можна купити парфуми та косметичні засоби із запахом піци. В їхній основі — ​натуральні інгредієнти: олії орегано і базиліку, а також томатний екстракт.

Анекдоти до теми

:) :) :)
— Я вчора несподівано спалила 800 кілокалорій.
— Так-так, з цього моменту розповідай більш детально, будь ласка. Я й собі запишу.
— Просто забула піцу в духовці.
:) :) :)
Офіціант запитує блондинку:
— Вам піцу на 4 частини порізати чи на 8?
— На 4, я багато не їм.
:) :) :)
Піцу зазвичай роблять із того, що знайдеться в холодильнику. Заглянув у свій — ​пляшка коньяку і лимон. Щось насторожує мене ця піца…

«Романа»

 

 Назва цієї піци містить географічну прив’язку до Рима. До речі, всюди поза столицею Італії її називають «піца Романа», а в самому Римі — ​«піца Наполітано»

Інгредієнти: 7 ст. л. томатного соусу, 2 великі кульки моцарели, 10 філе анчоусів, 1 ч. л. оливкової олії, рукола.

Приготування. Духовку розігріти до 200 градусів. Тісто тонко розкачати, викласти на деко, посипане тонким шаром борошна. Змастити поверхню основи томатним соусом, залишаючи чистим край тіста. Рівномірно розподілити розрізані навпіл по довжині філе анчоусів, розкласти подрібнену моцарелу та скропити піцу оливковою олією. Випікати 8–10 хвилин. На готову піцу викласти зверху листя руколи і подавати гарячою.

«Капрічоза»

 

 Її назва передає «примхливість» у поєднанні компонентів. Як це нерідко буває з багатьма стравами, її склад пристосовували до особливостей регіону. Наприклад, у Сицилії готують «Капрічозу» з вареним яйцем та мідіями, чорні маслини замінюють зеленими оливками, на півночі Італії — ​з додаванням ковбаси

Інгредієнти: 250 г томатного соусу, 8–10 маслин без кісточок, артишоки, 100 г шинки, 80 г моцарели, мариновані гриби.

Приготування. Розкачуємо тісто дуже тонко, змащуємо томатним соусом (небагато, щоб інгредієнти не «плавали» на основі). Викладає­мо нарізані тонкими скибочками помідори, шинку, дрібно покраяні гриби, шматочки артишоків і маслин. Зверху — ​моцарелу, порізану кубиками. Розігріваємо духовку до температури 200 градусів і випікаємо піцу 20 хвилин.

«Пепероні»

 

 Ця піца дуже популярна і в Європі, і в Америці. Вона отримала свою назву від основного інгредієнта — ​салямі пепероні, що має гострий смак, а при запіканні вкривається хрусткою жирною скоринкою і надає страві чудового аромату

Інгредієнти: 150 г пепероні, 150 г моцарели, 1 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. томатного соусу.

Приготування. Пепероні нарізаємо тонкими кружальцями, моцарелу — ​шматочками довільної товщини. Тісто і качалку посипаємо борошном і розкачуємо палянички завтовшки 5–7 міліметрів. Деко змащуємо олією й акуратно переносимо на нього основу піци, на яку кладемо шар соусу, шматочки сиру, а зверху — ​кружальця пепероні.

У розігрітій до 200–220 градусів духовці випікаємо 20 хвилин. Перед подачею дайте піці кілька хвилин охолонути за кімнатної температури.

«Маринара»

 

Професійні піцайоло вважають цю смакоту одним із унікальних кулінарних шедеврів завдяки поєднанню ніжного тіста, ароматної оливкової олії, освіжаючих томатів, пікантного часнику, а також запашних трав і прянощів

Інгредієнти: 250 г помідорів, 0,5 ч. л. сушеного базиліку, 3 ст. л. оливкової олії, 3 зубчики часнику, сіль, орегано, чебрець та цукор — ​за смаком.

Приготування. Помідори миємо, робимо на кожному хрестоподібний надріз, у глибокій мисці заливаємо окропом і витримуємо 1–2 хвилини. Потім шумівкою перекладаємо томати в посудину з крижаною водою, охолоджуємо, знімаємо з них шкірку, ріжемо дрібними кубиками. Тушкуємо з 1 ст. л. оливкової олії, помішуючи, до випаровування вологи. Далі протираємо через сито, до пюре додаємо столову ложку оливкової олії, за смаком — ​сіль, цукор, чебрець. Зубчики часнику нарізаємо тонкими пластинками. Розігріваємо духовку до 220 градусів. Тісто викладаємо на стільницю, посипану борошном, і розкачуємо до потрібного діаметра. Форму змащуємо олією, акуратно переносимо на неї основу для піци й розрівнюємо по всій площині, роблячи бортики по краю. Далі викладаємо томатне пюре, подрібнений часник, посипаємо сушеним орегано та базиліком і випікаємо 20 хвилин. Даємо страві злегка охолонути, розрізаємо на порції. Піца подається теплою, можна доповнити її салатом зі свіжих овочів або смаженою яловичиною.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel