Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Право на право»: колонка Сергія Наумука

Чим переймався і з чого дивувався останнім часом заступник головного редактора «Газети Волинь» Сергій НАУМУК.

Фото volyn.com.ua.

«Право на право»: колонка Сергія Наумука

Ще не відомо, як відгукнуться українській владі сім років, які Феміда відміряла одеському активісту, екслідеру місцевої організації «Правого сектору» Сергію Стерненку. Його визнали винним у незаконному зберіганні зброї, викраденні людини (звільнили від покарання через строки давності) та в нападі з метою заволодіння чужим майном

Після того у багатьох містах України (в тому числі і в Луцьку) відбулися акції протесту. А біля Офісу Президента сталися ще й сутички з поліцією, протестувальники спалили кілька шоломів правоохоронців, були затримання.

Українського патріота Сергія Стерненка засудили до семи років ув’язнення. За що?

На захист Сергія виступило безліч відомих діячів. Усі вони засудили такий вирок. Хоча, здавалося б, підсудному «шиють» зовсім не політичну справу – викрадення людини та заволодіння майном.

Реклама Google

«Українського патріота Сергія Стерненка засудили до семи років ув’язнення. За що? Насправді за те, що захищав Одесу від прокремлівської агентури і протидіяв планам зі створення Новоросії», – написав у соцмережі п’ятий Президент України Петро Порошенко. «Вирок Стерненку – це квінтесенція відсутності справедливості у нашій країні», – заявив ексміністр закордонних справ Павло Клімкін.

Читайте також: Як описав би Ремарк нинішню війну?

Та й багато простих українців обурилися таким «правосуддям». Мало того, що суддя виявився відомий тим, що біля свого маєтку встановив бюсти Леніна та Сталіна. Та ще й докази винуватості далекі від об’єктивності. Суспільство (принаймні активна його частина) розуміє: посадили не згідного з системою. І ніхто в нашій країні не убезпечений від суддівського свавілля. Здається, твердження сталінських часів «була б людина, а справа знайдеться» досі відображає нашу дійсність. За великим рахунком, на місці Стерненка та його соратника Демчука може бути кожен («Сьогодні – його, а завтра – усіх нас» – зазначалось на плакаті в Луцьку).

Звісно, фігура самого підсудного неоднозначна. Але з цього приводу найбільш вичерпно висловиласзь одеська блогерка Зоя Казанжи: «Коли радіє Портнов, я точно не радітиму разом з ним ні з якого приводу».

Важко переконати суспільство, що у справі Стерненка є правосуддя, коли того самого правосуддя часто-густо годі діждатися. Привільне життя багатьох активних ідеологів та учасників розгону Майдану тому підтвердження.

На місці влади я б задумався. Бо насправді йдеться не тільки про «волю Стерненку» (хоча і про це також). І коли демонстранти перейдуть до іншої своєї вимоги — «Або чесний суд, або буде самосуд», спалені шоломи виглядатимуть дитячою забавкою.

Сергій НАУМУК, заступник головного редактора «Газети Волинь» .


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel