Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
У Тойкуті про таку амбулаторію  навіть і не мріяли

Сільська медустанова нічим не поступається міській.

Фото Любові ЧАПКО.

У Тойкуті про таку амбулаторію навіть і не мріяли

У новозбудованому за 9,5 мільйона гривень закладі, крім необхідного медичного обладнання, передбачено і житло для лікаря

— Медустанова обслуговуватиме приблизно дві тисячі пацієнтів (це дорослі і діти) із семи навколишніх сіл: п’ять нашої сільради (Заріччя, Тойкут, Воля, Лапні, Любче) і ще додаються сусідні Доротище та Гішин (після останніх місцевих виборів вони увійшли до Ковельської громади. — Авт.), — розповідає заві­дувач Зарічанської амбулаторії загальної практики — сімейної медицини Центру ПМСД Ковельського МТМО Віктор Маліцький, який уже більше 30 років лікує мешканців Тойкутської сільської ради.

Він тут — єдиний сімейний лікар, з яким можна підписати декларацію. Зважаючи на реформи, пацієнт по будь–яку допомогу повинен звернутися спочатку до сімейного, а той уже направляє до вузькопрофільних спеціалістів у Ковель.

У кабінетах — усе необхідне.
У кабінетах — усе необхідне.

 Амбулаторія оснащена сучасним обладнанням (нові комп’ютери, центрифуга, мікроскоп, монітор пацієнта, тонометри, укладки тощо) та вмебльована. Є кабінети для щеплень, для лікаря, два — для денного стаціонару (чоловічий і жіночий), маніпуляційна, реєстратура, кабінет медперсоналу.

Амбулаторія оснащена сучасним обладнанням (нові комп’ютери, центрифуга, мікроскоп, монітор пацієнта, тонометри, укладки тощо) та вмебльована.

— Передбачено і житло для лікаря, — зауважує завідувач. — Також підведена вода, є бойлери, два септики, каналізація. Окремо збудували котельню на тверде паливо. Гарно облаштована й територія біля приміщення: воно огороджене, подвір’я викладено бруківкою, є лавочки, при вході — пандус. У планах — створити лабораторію і фізіокабінет. А от приміщення, в якому поки що працюємо, передають відділу освіти. Фактично переселяємося зі старої будівлі в нову, сучасну, але весь персонал і спектр послуг лишається тим же. Єдине, що змінюється, — старенький ФАП у Тойкуті закриють, але кваліфіковану фельдшерку Надію Петрівну, яка там працює вже багато років, переведуть теж у нову амбулаторію.

Також зазначає, що «швидкої» немає, але є новий службовий автомобіль, тому в разі крайньої необхідності до пацієнтів виїжджатимуть додому.

Об’єкт споруджували за кошти субвенції з державного бюджету на розвиток системи охорони здоров’я в селах. Його кошторисна вартість становить майже 9,5 млн гривень. Будівництво тривало недовго — трохи більше року, хоча, за попередньою інформацією, яка була у ЗМІ, мали завершити його ще раніше — минулоріч у вересні. Та, попри коронавірусні перепони, сьогодні ця сучасна амбулаторія готова обслуговувати населення. Також підготовлені всі необхідні дозвільні документи, які передані Ковельській районній раді для того, щоб поставити об’єкт на баланс місцевої громади.

Під час відкриття голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко проінспектував якість завершених будівельних робіт і привітав із новосіллям колектив медзакладу. Люди задоволені, що умови праці стануть комфортнішими. Ну а ми своєю чергою бажаємо усім здоров’я, щоб пацієнти зверталися сюди лише аби проконсультуватися.

Читати також: ДТП на трасі Ковель-Ягодин: водія одного авто деблоковували рятувальники

Telegram Channel