Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Порошенко  не дав «викрасти»  княгиню Ольгу

П’ятий Президент України: «Щодня ми стаємо свідками того, наскільки важливим є захист не тільки інформаційного простору, а й власної культурної спадщини».

Фото із сайту Global Look Press.

Порошенко не дав «викрасти» княгиню Ольгу

Її більше не називатимуть «засновницею Росії»

Авторитетна міжнародна неурядова організація — Світовий економічний форум — до 8 Березня оприлюднила на своєму сайті статтю про шістьох жінок, які змінили світ. Серед них була і видатна українська княгиня Ольга, рівно­апостольна свята. Однак автори тексту зганьбились, назвавши її «засновницею Росії».

Проте замість того, щоб написати правду, автори просто прибрали текст про руську княгиню.

На помилку звернув увагу п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він закликав Світовий економічний форум виправити інформацію. «Княгиня Ольга ніяк не може вважатись прародителькою Російської Федерації, адже Московське князівство було засноване лише через понад 300 років після її смерті», — зауважив Петро Олексійович. «Щодня ми стаємо свідками того, наскільки важливим є захист не тільки інформаційного простору, а й власної культурної спадщини, коли елементами ворожої пропаганди можуть стати навіть авторитетні міжнародні інституції», — наголосив він.

Читайте також: Уродженку Ковеля нагородили орденом княгині Ольги ІІ ступеня.

Команда Світового економічного форуму зреагувала на звернення Порошенка. Проте замість того, щоб написати правду, автори просто прибрали текст про руську княгиню. «Попередня версія статті містила згадки про княгиню Ольгу. Ми видалили цей уривок через суперечливі історичні відомості», — такий напис з’явився під заголовком та над текстом матеріалу.

Це, звісно, краще, ніж було, але цей випадок ще раз нагадав нам, українцям, наскільки багато роботи маємо у протистоянні з Росією фактично на всіх фронтах, включаючи історичний.

Довідка

Княгиня Ольга народилася близько 910 року і була першим у Київській Русі політиком, який прийняв християнство. А вже за правління її внука Володимира була хрещена вся Русь-Україна. Ольга почала зводити християнські храми, одним із яких стала дерев’яна церква на честь святої Софії. Вона згоріла в 1017 році, але правнук Ольги, Ярослав, спорудив на цьому місці кам’яний храм, який зберігся й донині. Саме у Святій Софії 2018 року відбувся Об’єднавчий собор і була створена автокефальна Православна церква України.

Княгиня канонізована католицькою та православною церквами. Ольга померла в 969 році, її ховали за християнським обрядом.

Лія ЛІС

Telegram Channel