Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Навіщо доганяти тигрика дорогою в дитсадок. Корисні поради для батьків

Коли чадо не хоче йти в садок.

Фото з відкритих джерел.

Навіщо доганяти тигрика дорогою в дитсадок. Корисні поради для батьків

— Гей, руденький, зупинись! — гукає тепер щоранку мій 4–літній син. — Ти постій і схаменись, — підхоплюю й собі, спостерігаючи, як ширшає його усмішка

Потреба пришвидшитися вранці, очевидно, властива багатьом сім’ям. Найгостріша ж вона для тих, хто має дітей дошкільного віку. Мені «дісталося» дитя, на яке ні вмовляння, ні переконування, ні погрози і навіть спокуси й обіцянки не діють, якщо йдеться саме про збори й дорогу до дитсадка.

У ситуаціях, коли я благала, навіть здавалося, що малий, навпаки, сповільнювався. Усе це тривало до випадку, що трапився одного зимового ранку. Ми вийшли на поріг — а там по свіжому сніжку котячі сліди.

«Тут пробіг тигрик», — син вигукнув це з такою радістю, що я відмовилася від думки доводити інше. Натомість зауважила, що тваринка, певно, побігла просто у дитсадок, бо цікавиться усяким життям, яке відрізняється від того, що в джунглях. Гіпотеза подіяла на ура: ми побігли доганяти тигрика.

У взаєминах із дитиною найголовніше — підхід до проблеми: якщо його обрамити казкою, то цікавіше й простіше буде й малим, і дорослим.

З тієї події минув місяць, й іноді мені навіть доводиться стримувати сина, щоб не так стрімко біг за ним. Наші ранкові походи обросли цікавими деталями: наприклад, умовляємо тваринку так не поспішати, бо лиш хочемо з нею сфотографуватися або цікавимося, як їй наш Луцьк. У взаєминах із дитиною найголовніше — підхід до проблеми: якщо його обрамити казкою, то цікавіше й простіше буде й малим, і дорослим.

Фахівці, якби прочитали мою історію, сказали б: «Це типовий рефреймінг». Одна з них — Еріка Райшер — написала, що він допомагає перефокусувати буденні дії у більш захопливу діяльність.

Рефрейм — англійське слово, що означає «вставити в нову рамку» або — у ті ж самі межі щось інше. Образно кажучи, відійти від шаблонів, сформулювати по–новому. У сімейному вихованні (і в інших сферах) це стосується нестандартних підходів до проблеми. Еріка Райшер, яка також консультує батьків, у книзі «75 успішних стратегій виховання» радить: «Варто використовувати уяву дітей та їхнє відчуття гри задля того, щоб залагоджувати проблемні ситуації». Психологиня підтверджує, що найліпше це спрацьовує з дітьми молодшого віку. З цього приводу проводили навіть дослідження: одній групі малюків сказали стояти спокійно так довго, як тільки зможуть, а іншій — порадили уявити себе охоронцями фабрики. Друга група простояла учетверо довше.

З того, що ще підмічено про цей метод, — добре, якщо казкова рамка, вигадана мамою чи татом, охопить тему, яка зараз хвилює дитину (приміром, мультяшних героїв, якими вона недавно захопилася). Ну і є великий плюс для настрою: фантазійний світ для дитини такий живильний, що радості вистачає й тим, хто поруч!

Маєте свої рецепти — діліться! Зворотний зв’язок — за допомогою електронних адрес: [email protected] або ж [email protected]. Також є поштова — 43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13.

Читати також: На Рівненщині вчитель на уроці принизив учня через патріотичне вітання й вимагав у школи 50 тисяч гривень моральної шкоди

Telegram Channel