Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Польщі поставили пам’ятник українському священнику-рятівнику

Омелян Ковч відмовився покинути концтабір, щоб до кінця бути із тими, кого прирікали на мученицьку смерть.

Фото з фейсбук-сторінки Володимира В’ятровича.

У Польщі поставили пам’ятник українському священнику-рятівнику

Монумент видатному гуманісту, блаженному священномученику отцю Омеляну Ковчу, відомому як «парох концтабору Майданек», відкрили 25 березня на Дорозі мучеників Майданека у польському місті Люблін

 

 На скульптурі польською, українською та на івриті вигравіюваний фрагмент листа греко–католицького священника Ковча, написаного з Майданека до своєї сім’ї. «Ми тут усі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Я — єдиний священник серед них. Навіть не можу собі уявити, як тут буде без мене. Тут я бачу Бога, який є однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різні, але один і той же Великий і Всемогутній Бог веде нас усіх. Коли я відправляю богослужіння, усі моляться. Вони вмирають по–різному, а я допомагаю їм перейти цей малий міст до Вічності».

Під час німецької окупації, намагаючись врятувати євреїв від знищення, Омелян Ковч хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення.

Під час німецької окупації, намагаючись врятувати євреїв від знищення, Омелян Ковч хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення. Загалом їм було видано більше 600 таких свідоцтв. Священник звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати їх у гетто. За ці дії 30 грудня 1942 року був заарештований гестапо й кинутий до в’язниці у Львові, а в серпні 1943–го — до концтабору Майданек, де таємно продовжував свою священницьку діяльність.

Стараннями родини і митрополита Андрея Шептицького мав змогу врятуватися. «Я розумію, що ви стараєтеся визволити мене. Але я вас прошу цього не робити. Вчора вони вбили 50 людей. Якщо мене тут не буде, то хто допоможе їм перейти через ці страждання? Вони підуть по шляху до Вічності з усіма їхніми гріхами і зневірою, котра приведе їх у пекло. А зараз вони ідуть на смерть з високо піднятими головами, залишивши позаду всі гріхи. І таким чином вони попадуть до Вічного міста», — відповів священник.

Отець Омелян Ковч до останнього дня життя сповідав і причащав в’язнів концтабору, аж 1944 року важко захворів. 25 березня «парох Майданека» помер, його тіло спалено в крематорії.

Наталка ЧОВНИК.

Читайте також: Пам’яті митрополита Ніфонта: волинський священник поділився спогадами про Владику


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel