Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«І постити, і їсти треба побожно»

Фото із сайту amazing-ukraine.com.

«І постити, і їсти треба побожно»

Із таким нагадуванням звертався до християн святий Василій Великий. «Постимо тоді, коли через піст можемо ліпше виконувати Господню заповідь, а їмо не як захланні, але як Божі робітники, котрим Божий закон каже скріпляти тіло їжею», — радив він. Ми ж пропонуємо добірку рецептів страв, із якими постити — легко

Французький картопляний салат

Для нього важливо вибрати «правильну» картоплю, яка б не розварювалась і під час нарізки зберігала форму. Подавати салат можна як окрему страву або як гарнір. Кількість інгредієнтів розрахована на 4 порції

 

 Інгредієнти: 800 г картоплі, 100 г фіолетової цибулі, пів пучка зелені петрушки, 50 мл білого сухого вина; для заправки: 80 мл оливкової олії, 2 ст. л. винного оцту, 1 ч. л. зернистої гірчиці, сіль та чорний мелений перець — за смаком.

Приготування. Картоплю добре помити і відварити в мундирі у підсоленій воді до готовності, далі трошки вистудити, очистити від шкірки і покраяти пластинками завтовшки 5–6 мм. Цибулю порізати дрібними кубиками. Зелень петрушки посікти. В миску викласти гірчицю і влити оцет, додати сіль, перець і тоненькою цівкою вливати оливкову олію, інтенсивно збиваючи доти, поки заправка посвітлішає і трошки загусне. Картоплю полити вином, злегка перемішати і залишити на 10 хвилин. Потім всипати порізану цибулю, зелень і додати заправку. Акуратно перемішати, при потребі досолити і подавати до столу.

 

Куліш із грибами

Ця традиційна українська страва нині забута господинями, більшість, мабуть, лише чули про неї. А між іншим, пшоно, яке є обов’язковим складником цього супу, вважається чи не найкориснішим серед круп

 

 Інгредієнти: жменя сушених грибів, 0,5 скл. пшона, 600 г картоплі, 2 цибулини, 3 ст. л. олії, 2 л води, зелень, сіль за смаком.

Приготування. Гриби промити, залити холодною водою і варити до готовності. Бульйон зцідити в окрему посудину, а гриби сполоснути і нарізати дрібними шматочками. Дрібно покришену цибулю підсмажити на олії до золотистого кольору, додати підготовлені гриби і потушкувати разом ще 3–4 хвилини. Пшоно добре промити, розкласти в горщики і залити гарячим грибним бульйоном, додати нарізану кубиками картоплю, підсмажені цибулю та гриби, перемішати і поставити в духовку на 1 годину. Подаючи до столу, посипати куліш посіченою зеленню.

 

Риба в томатному соусі

Страва смакує з картопляним пюре або відвареним рисом

 

 Інгредієнти: 1 кг мороженого хека або минтая, 300 г моркви, 300 г ріпчастої цибулі, 400 г помідорів у власному соку (або 0,5 кг свіжих), 4 ст. л. борошна, олія для смаження, сіль, перець, лавровий лист.

Приготування. Рибу очистити від луски, плавців, нутрощів. Промити, обсушити і покраяти порційними шматками, посолити і залишити на 10 хвилин. Цибулю почистити і порізати кубиками, моркву — тоненькою соломкою (або потерти на крупній терці). Шматки риби запанірувати в борошні й обсмажити на соняшниковій олії з обох боків до рум’яної скоринки, викласти на тарілку. В цій же сковорідці на маленькому вогні, доливши ще трохи олії, протушкувати моркву і цибулю приблизно 10 хвилин. Потім до моркви з цибулею додати дрібно нарізані томати разом із соком, тушкувати ще 5 хвилин, поперчити, посолити, перемішати і відставити з вогню. У невелику каструлю почергово викласти пластами рибу (щільно шматок біля шматка) та соус. Першим і останнім шаром мають бути овочі. Додати лавровий листок. Вміст каструлі залити водою (вона має бути на рівні з останнім шаром риби), накрити кришкою, на сильному вогні довести до кипіння і, зменшивши полум’я, тушкувати ще чверть години. Подаючи на стіл, притрусити січеною зеленню петрушки.

 

Салат із морською капустою та оселедцем

Це пікантна закуска з кислинкою, якої їй надає маринована журавлина

 

 Інгредієнти: 350 г морської капусти, 250 г філе оселедця, 4 ст. л. маринованої журавлини, 0,5 ч. л. коріандру, 1 ст. л. олії.

Приготування. До маринованої зі спеціями морської капусти додати 0,5 ч. л. коріандру і 1 ст. л. олії, перемішати. Додати філе оселедця, порізане невеликими шматочками, та попередньо замариновану журавлину. Все добре вимішати.

Маринад для журавлини: 0,5 л води, 0,5 ч. л. солі, 1,5 ч. л. оцту, 0,5 ч. л. цукру, 3–4 горошини духмяного перцю. Довести до кипіння і гарячим залити ягоди. Накрити кришкою та залишити на 1–2 доби. Таку журавлину можна використовувати до інших овочевих чи м’ясних салатів або риби.

 

Зрази з грибами

Вони смакують і гарячими, і холодними. Тож згодяться не лише для сніданку чи вечері вдома — їх можна взяти на перекус у дорогу, пообідати на роботі

 

 Інгредієнти: 4–5 картоплин, 100 г свіжих грибів, 1 цибулина, 1,5–2 ст. л. борошна, олія, сіль за смаком.

Приготування. Гриби та цибулю почистити, промити, дрібно нарізати й обсмажити на олії до золотистого кольору. Картоплю відварити «в мундирах», охолодити, почистити й пропустити через м’ясорубку. Коли картопляне пюре схолоне, додати до нього борошно та сіль, добре вимісити і формувати невеличкі палянички. Покласти в кожну з них грибну начинку, защипати краї й обсмажити з обох боків на пательні з розігрітою олією до рум’яної скоринки.

 

Салат із квашеною капустою та грибами

У період посту ця смачна й корисна страва буде чудовим доповненням до будь–якого гарніру

 

 Інгредієнти: 150 г квашеної капусти, 1 маринований огірок, 100 г маринованих грибів (опеньки, печериці тощо), пів цибулини, олія для заправки, перець і сіль — за смаком.

Приготування. Квашену капусту промити у холодній воді і залишити, щоб стекла рідина. Нарізати маринований огірок півкільцями і додати до капусти, всипати цибулю, покраяну невеликими кубиками. Мариновані гриби розрізаємо на 2–4 частини залежно від розмірів (печериці споліскувати не потрібно, а опеньки добре промити від слизової консистенції). Змішати всі складові разом. Салат заправити олією, поперчити, посолити та добре перемішати, прикрасити зеленню та подавати на стіл.

 

Паштет із квасолі

Чудова пісна намазка, багата білками, має ніжний та приємний смак і є відмінною альтернативою печінковому паштету

 

 Інгредієнти: 1 скл. квасолі, 0,5 скл. волоських горіхів, 1 морквина, 1 цибулина, 1–2 зубки часнику, сіль та перець — за смаком.

Приготування. Відварити квасолю, моркву потерти на грубій терці та підсмажити з подрібненою цибулею. Горіхи підсушити на сковороді (без жиру) або в духовці. Все разом перемолоти через м’ясорубку. Посолити, поперчити, додати часник, пропущений через прес або розтертий у ступочці, і добре вимішати. Такий паштет можна щільно втрамбувати у форму і поставити у холодильник на кілька годин. Він матиме густу консистенцію, буде придатний для нарізання шматочками. Якщо ж ви надаєте перевагу рідшому паштету, який можна намащувати на хліб, додайте 2 ст. л. пісного майонезу і перемішайте.

 

Пребранац

Страви з квасолі полюбляють не лише українці, пропонуємо один із традиційних рецептів сербської кухні

 

 Інгредієнти: 0,5 кг великої білої квасолі, 1 кг цибулі, 150 мл олії, 5 зубків часнику, 1 ст. л. томатної пасти, лавровий лист, мелена гостра і солодка паприка, чорний мелений перець, сіль за смаком.

Приготування. Квасолю залити водою на 10–12 годин, потім промити, залити свіжою водою і варити з 1 цибулиною і лавровим листом до м’якого стану приблизно 1,5 години. Зварену квасолю відкинути на друшляк, воду зберегти для подальшого готування. Нарізану тонкими півкільцями цибулю пасерувати на олії до м’якості. Наприкінці додати товчений часник і паприку.

У вогнетривку посудину, змащену олією, пошарово чергуючи, викласти квасолю та цибулю. У відварі з квасолі розвести томатну пасту і залити страву так, щоб вона покрилася приблизно на палець, поставити форму в розігріту до 180°С духовку і запікати приблизно годину, доки рідина випарується, а квасоля загусне, але не стане сухою. Пребранац смачніший, коли він охолоне.

 

Овочевий плов по–грецьки

Простий у приготуванні, але ситний і смачний наїдок

 

 Інгредієнти: 400 г капусти білоголової, 1 скл. рису, 2 цибулини, 1 скл. томатного соку, 3 ст. л. оливкової олії, сіль, перець, спеції — за смаком.

Приготування. Цибулю нарізати півкільцями, капусту тонко нашаткувати. Розігріти в глибокій сковородці олію, всипати цибулю і трохи обсмажити, додати капусту, смажити, періодично помішуючи, поки вона набуде світло-коричневого кольору. Вкинути лавровий лист і спеції (підійдуть кмин, коріандр, паприка, грецькі трави). Добре промити в кількох водах рис і всипати його до овочів, влити приблизно 150–200 мл окропу. Посолити, довести до кипіння, а тоді зменшити вогонь до мінімуму, додати томатний сік, накрити кришкою і тушкувати хвилин 25, до готовності рису. Перед подачею посипати зеленню.

 

Грибне рагу

Із звичних і доступних продуктів легко приготувати поживну страву

 

 Інгредієнти: 300 г свіжих печериць, 600 г картоплі, 1 морквина, 1 велика цибулина, 100 г кореня селери, 3 ст. л. зеленого горошку (підійде будь–який — заморожений, консервований, свіжий), 2 ст. л. олії, 2 ст. л. томатної пасти, зелень, сіль до смаку.

Приготування. Гриби очистіть, промийте і наріжте чималими шматками, цибулю — півкільцями, тушкуйте з додаванням олії протягом 10 хвилин. Посоліть, всипте нарізані кубиками картоплю, селеру і моркву, зелений горошок, влийте 2 склянки води, доведіть до кипіння, тоді зменшіть полум’я і варіть близько пів години. Розведіть у склянці гарячої води томатну пасту, залийте нею рагу і готуйте на слабкому вогні ще 15–20 хвилин. Перед подачею посипте страву нарізаною зеленою цибулею.

 

Картопляна запіканка з петрушкою

З найпростіших продуктів, які знайдуться у кожному домі, — поживна й ароматна страва!

 

 Інгредієнти: 5–6 картоплин, пучок петрушки, 2–3 зубки часнику, олія, сіль та перець — за смаком.

Приготування. Картоплю зварити, охолодити, злегка пом’яти. Розігріти на великій сковороді олію з порізаним часником.

Петрушку посікти, змішати з картоплею. Посолити, поперчити за смаком. Викласти картоплю на сковороду, розрівняти. Запекти в духовці до золотистої скоринки.

 

Голубці з грибами та пшоном

Улюблена багатьма українцями страва має безліч варіантів. Цей — один із найдоречніших для посту

 

 Інгредієнти: 1 капустина середньої величини, 1 скл. пшона, 200 г свіжих грибів (печериць або глив), 2 морквини, 2 цибулини, 2 ст. л. олії, сіль за смаком, 1–2 лаврові листки, 8–10 горошин перцю, томатна паста або кетчуп для заправки — до смаку.

Приготування. Капусту чистимо, знімаємо два верхні листки, вирізаємо качан, щоб легше було розбирати, і варимо в підсоленій киплячій воді (0,5 ст. л. солі на 1–1,5 л) протягом 3–4 хвилин. Виделкою знімаємо верхні листки, які стали м’якими, решту доварюємо і знову знімаємо готові листочки. Коли схолонуть, зрізаємо на кожному потовщення. Пшоно ретельно промиваємо та варимо у підсоленій воді. Воно має залишитися злегка твердуватим — потім довариться в голубцях. Гриби обсмажуємо на сковороді з 1 дрібно нарізаною цибулиною та 1 натертою морквиною. Змішуємо пшоно й овочі з грибами, солимо, вимішуємо. Для підливи обсмажуємо покраяну цибулину й потерту морквину в олії та заправляємо томатною пастою. Загортаємо начинку в капустяні листки, щільно складаємо голубці в каструлю, вливаємо 1,5–2 склянки окропу й варимо 20 хвилин. Тоді заливаємо підливою і тушкуємо ще 10 хвилин, додавши спеції за смаком.

 

Тюфтелі квасолеві з горіховою підливою

Не уявляєте повноцінного обіду без котлети чи тюфтельки? Не біда, можна приготувати їх і без м’яса

 

 Інгредієнти: 300 г квасолі, 3 цибулини, 2 помідори, 20 г борошна, 3 ст. л. панірувальних сухарів, 150 г волоських горіхів, олія для смаження, винний оцет, сіль, перець мелений — за смаком.

Приготування. Квасолю відварити до готовності, відкинути на друшляк, відвар залишити. Перетерти її через сито або пропустити через м’ясорубку. Цибулю нарізати маленькими кубиками й обсмажити з подрібненими помідорами, поки випарується рідина, тоді змішати з квасолею, додати борошно і дрібно посічену зелень, добре вимішати і з цього фаршу формувати кульки завбільшки з волоський горіх. Запанірувати їх та обсмажити в олії. Для підливи горіхи злегка підсушити і перемолоти. Розвести горіхову масу квасолевим відваром, посолити, поперчити і влити до смаку винного оцту. Довести до кипіння, охолодити і поливати тюфтелі горіховим соусом при подачі на стіл.

Telegram Channel