Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
День їхнього весілля увійшов в історію XX століття

Зустріч із Грейс Келлі «осяяла його день».

Фото із сайту istorik.net.

День їхнього весілля увійшов в історію XX століття

Бельгійське мереживо 125-річної давності для сукні нареченої — американської кінозірки Грейс Келлі — князь Монако Реньє викупив у музею

Грейс Келлі народилася в 1929-му у Філадельфії, США. Уже в чотирнадцять вона почала грати в театрі. Ставши дорослішою, дівчина переїхала у Нью-Йорк, де завела нові знайомства й почала навчання в академії драматичного мистецтва. Паралельно Грейс Келлі працювала моделлю. Справжня популярність прийшла до неї в 1952-му. Актриса знялася у голлівудському фільмі «Рівно опівдні», який у тому ж році одержав відразу три премії «Оскар».

Принц Реньє народився в 1923 році. На престол він вступив після смерті князя Луї II у 1949-му – тоді йому було всього 26 літ. Формально спадкоємицею титулу була мати Реньє княгиня Шарлотта, але вона відмовилася від престолу на користь сина.

Через багато років у своєму щоденнику Келлі Грейс напише, що виходила заміж за чоловіка, а не за те, ким він був («Я його полюбила, не задумуючись про
все це»).

І ось Каннський фестиваль 1955-го. Саме Грейс Келлі очолювала американську делегацію. І не дивно, адже на цей момент її популярність досягла свого піку. Під час візиту зірки у Канни їй запропонували відвідати Монако і провести заодно фотосесію. Ця пропозиція була актуальною в кар’єрному плані – голлівудську актрису приймає сам князь Монако. Згодом, пригадуючи той день, і Грей Келлі, і принц Реньє скажуть, що він не складався із самого початку. В готелі, де зупинилася актриса, відключили світло, і вона не змогла як слід висушити волосся перед зустріччю. У Реньє зранку не було настрою через дрібні проблеми. Проте, як він пізніше зізнався, зустріч із Грейс Келлі «осяяла його день». Принц побачив актрису трохи раніше, як було заплановано. Вона біля дзеркала репетирувала поклін, яким належало вітати князя. Потім молоді люди поговорили, і Грейс Келлі повернулася до США. Але на цьому спілкування не завершилося.

Почався роман у листах. Актриса сама відправила перше послання князю Монако. У ньому вона подякувала Реньє III за теплий прийом. У відповідь принц написав ввічливого і доброзичливого листа, якого Грейс Келлі також не залишила без уваги. В результаті між князем і актрисою зав’язалася переписка, яка тривала близько пів року. Роман у листах закінчився тим, що Реньє III пересік океан і прилетів у США, щоб зробити пропозицію майбутній дружині. Заручини закоханих відбулися 5 січня 1956-го, а вже 12 квітня того ж року вони вирушили на океанському лайнері Costituti у Монако. Через тиждень – 18 квітня – принц Реньє і Грейс Келлі поєднаються узами шлюбу.

Це число увійде в світову історію як день, у який відбулося найрозкішніше весілля XX сторіччя. Церемонія вінчання проходила в соборі Святого Миколая в Монако. В цьому ж храмі буде вінчатися внук Реньє III і Грейс Келлі – Луї Дюкре.

Через багато років у своєму щоденнику Келлі Грейс напише, що виходила заміж за чоловіка, а не за те, ким він був («Я його полюбила, не задумуючись про все це»).

У день весілля Грейс Келлі і Реньє III біля собору Святого Миколая зібралося близько 20 тисяч людей. Церемонія транслювалася по телебаченню. Майже тисяча почесних гостей була запрошена всередину собору. Під вінець Грейс Келлі одягла сукню від Хелен Роуз, на яку пішло 25 метрів шовкової тафти і старовинного бельгійського мережива 125-літньої давності. Мереживо для плаття майбутній чоловік Грейс Келлі викупив у музею. Досі ця вінчальна сукня вважається еталоном весільної моди.

Після церемонії наречені проїхали по Монако в автомобілі з відкритим верхом. У подарунок Грейс Келлі одержала яхту – на ній подружжя вирушило у весільну подорож по Середземному морю.

Після заміжжя актриса більше не знімалася в кіно. У відомої пари народилося троє дітей (другим був син Альберт – нинішній князь Монако). 13 вересня 1982 року Грейс Келлі настигла трагедія: автомобіль, у якому вона їхала з донькою Стефанією, зірвався на повороті і впав зі схилу. Життю доньки нічого не загрожувало, а ось матір знайшли без свідомості і з серйозними травмами. Через день вона померла у госпіталі Монако. Реньє III до кінця своїх днів залишився вдівцем, хоча на момент смерті Грейс Келлі йому не було й 60 літ. Він помер у 2005 році. Його похоронили поряд із коханою дружиною – принцесою Монако Грейс Келлі.

Марина ЛУГОВА

Реклама Google

Читайте також: Чиновники з Луцька проігнорували вшанування пам’яті автора славня Волині (Відео).


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel