Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Під час загострення на Сході Зеленський має бути  не в Катарі, а на фронті»

Марія Іонова: «У наших військових не тільки не вистачає озброєння, а й є проблеми із харчуванням».

Фото із сайту eurosolidarity.org.

«Під час загострення на Сході Зеленський має бути не в Катарі, а на фронті»

Про це заявила народний депутат від фракції «Європейська Солідарність» Марія Іонова (на фото) в ефірі програми «Свобода слова», коментуючи посилення військової присутності Росії на кордонах з Україною

«Сигнали є, і сигнали є не тільки від РФ: коли Путін збирається виступати 21 квітня в Думі, то певна річ, що він буде говорити про Україну. Є дуже серйозні сигнали, починаючи від президента Байдена, який дзвонив Зеленському. Всі високопосадовці говорять, західна преса зараз пише про Україну, зокрема, що Україна може бути ареною нових військових дій», — сказала Іонова.

«Тому ми не можемо виключати, що дійсно ця «мавпа з гранатою» щось не зробить. Розмова Байдена з Зеленським — це хороший дзвінок, і не тільки для суспільства, громадян України, але й для країн–членів НАТО, що США не будуть осторонь, а допомагатимуть Україні», — додала депутатка.

«В мене питання як людини, яка в міжнародній політиці досить довго, про те, що Президент Зеленський відбув у Катар, коли є таке загострення. На мій погляд, дуже важливо здійснити поїздку на фронт, щоб у нього особисте враження склалося, зібрати військовий штаб. Тому що завтра (заява Марії Іонової була 6 квітня. — Ред.) планується розмова з Меркель і Макроном, які є для нас дуже важливими партнерами. А що він їм скаже — «Я на морі»? Від цього можна було відмовитися, тому що дипломати точно зрозуміли б, що є загострення і Президент змушений залишитися, тим більше, вже так було», — зауважила Марія Іонова.

Свого часу, коли було загострення на фронті, п’ятий Президент Петро Порошенко скасував візит на інавгурацію президента Туреччини Ердогана і залишався в Україні.

Вона також зазначила, що за 2014–2019 роки рівень озброєння та модернізації озброєння, рівень фінансування армії зросли майже в сім разів, а зараз ми бачимо провал державного оборонного замовлення за 2020 рік.

Іонова також нагадала, що у грудні 2020–го до держбюджету було повернуто понад мільярд гривень, і це не було спрямовано на забезпечення діяльності ЗСУ.

Іонова також відзначила, що харчування військових значно погіршилося. «Я повернулася з фронту, буваю там майже кожні 3 тижні. Беру відпустку за свій рахунок, навіть якщо є пленарні засідання, і їду на фронт. Там дійсно є проблема з харчуванням. Я подала відповідне депутатське звернення. Тому що калорійність зменшили, продукти гнилі. Є фото. Важливо це виправити», — сказала депутатка.

За словами Іонової, у військових недостатньо озброєння, навіть зараз. Важливо всі зусилля докласти, зібрати позачергову сесію щодо загострення і щодо пандемії.

«30 загиблих за часи перемир’я, а ми в заяві написали, що 4. Дуже важливо, щоб влада розуміла, що по забезпеченню ЗСУ, по сектору безпеки й оборони «ЄС» точно буде партнером для влади», — зауважила Марія Іонова.

Вона також нагадала, що свого часу, коли було загострення на фронті, п’ятий Президент Петро Порошенко скасував візит на інавгурацію президента Туреччини Ердогана і залишався в Україні.

«Що стосується ЗСУ, ви за 2 роки жодного разу навіть не зробили індексації і не підняли військовим зарплати. А про НАТО — вас ніхто туди просити не буде, нам усім разом треба тут реформувати, робити законодавчі зміни і зобов’язання виконувати. Працюйте, у вас є монобільшість, а ми вас тільки підтримаємо», — додала депутатка.

Дарія КЛИЧ.

Telegram Channel