Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Викраденого у Молдові суддю Чауса вивозили на машині військового аташе України

Українська влада вкотре демонструє свою незграбність, виплутуючись із непотрібного скандалу.

Фото із сайту bbc.com.

Викраденого у Молдові суддю Чауса вивозили на машині військового аташе України

Президент сусідньої і дружної нам країни Майя Санду ніяк не може додзвонитися до свого українського колеги Володимира Зеленського, щоб обговорити цей безпрецедентний випадок

Про це заявляє відомий журналіст-розслідувач Юрій Бутусов. «Президент України має брати на себе відповідальність за врегулювання такого роду інцидентів. Не відповідаючи на дзвінки наших друзів, ми не просто підкреслюємо масштаби дурості в наших держструктурах, але ще й захищаємо цю дурість на шкоду двостороннім відносинам», – зазначає він.

Що ж сталось? Микола Чаус (на фото) – екссуддя Дніпровського райсуду Києва, відомий тим, що ухвалював рішення проти Автомайдану і підлягав люстрації, але люстрований не був. У

2016 році детективи НАБУ зловили Чауса на хабарі у 150 тисяч доларів. На місці передачі хабаря вилучили скляну банку, куди суддя сховав гроші. Маючи суддівський імунітет, він встиг утекти в Молдову, де попросив політичного притулку, але йому відмовили. Остаточне рішення Верховний Суд Молдови мав прийняти 22 квітня, і, найімовірніше, суддю незабаром передали б Україні.

Але 3 квітня невідомі особи просто в центрі Кишинева викрали Миколу Чауса і переправили на нашу територію.

Журналіст Юрій Бутусов не виключає, що Чауса викрали задля дискредитації розслідування провалу операції із затримання «вагнерівців» із так званої приватної армії Путіна.

На підставі зібраних доказів молдовська поліція вважає, що вивезення Чауса здійснювалося машиною військового аташе України в Молдові Сергія Сметанюка. За інформацією ЗМІ, сусідня держава просить зняти з нього дипломатичний імунітет, щоб притягнути до відповідальності. Також Молдова вимагає надати згоду на обшук автомашини Сметанюка. Розслідувачі RISE Moldova та «Слідство.Інфо» повідомили, що, за їхніми даними, у групі українців, яких молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до викрадення судді Миколи Чауса, були люди, пов’язані з українськими спецслужбами та силовиками. Парламент сусідньої держави створив спеціальну комісію, щоб розібратись у резонансній справі.

Водночас українська влада заперечила будь-яку причетність до викрадення судді на території Молдови. Але таким запевненням вірять не усі. Зокрема, згаданий уже журналіст Юрій Бутусов не виключає, що Чауса викрали задля дискредитації розслідування провалу операції із затримання «вагнерівців» із так званої приватної армії Путіна. Нагадаємо, що операція, ймовірно, зірвалась через зраду у вищих ешелонах української влади.

Схожої позиції дотримується і народний депутат від партії «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар, яка порівняла цей скандал із російською спецоперацією з отруєння Сергія Скрипаля у британському Солсбері. На її думку, українська влада спробує використати викраденого суддю для дискредитації неугодних Зеленському діячів, зокрема Петра Порошенка. «Думаю, ближчими днями ми побачимо якісь «свідчення Чауса». Цей тиждень влада чекала, коли в нього зійдуть синці та коли можна зняти гіпс, аби вже не так «паливно» все виглядало на телеекранах, – заявила Сюмар. – А далі Чауса використають для делегітимізації Василя Бурби (ексначальник Головного управління розвідки, при якому розроблялась операція із затримання російських бойовиків-вагнерівців, що була зрештою зірвана. – Ред.) і «вагнергейту», який дуже турбує Офіс Президента. Ну і заразом можна ще якісь заяви Чауса проти Порошенка отримати, що завжди Офісу приємно і доречно», – додала вона.

У зв’язку з цією безпрецедентною ситуацією народний депутат Володимир Ар’єв подав заяви про злочини до НАБУ та Офісу Генпрокурора щодо обставин викрадення з території Молдови судді Миколи Чауса. «Серіали закінчились, ситуація в Україні і особливо на східних кордонах далека від кіношної, а на Банковій пишуть сценарії, які можуть коштувати державі репутації, особливо в такий час. Тому направив у НАБУ і Генпрокуратуру відповідні заяви про злочини посадових осіб. Побачимо, чи матимуть сміливість розібратись», – резюмує Володимир Ар’єв.

Дарія КЛИЧ

Читайте також: Стерненка та Демчука суд звільнив з-під варти

Telegram Channel