Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волиняни так активно знищують сухостій, що рятувальники мусили зняти агітаційний ролик. Добірка ранкових вражень

«Жити? Горіти?» – рятувальники сподіваються, що зміст цих запитань разом із фото пожежі зачеплять потенційних паліїв.

Фото із сайту vl.dsns.gov.ua.

Волиняни так активно знищують сухостій, що рятувальники мусили зняти агітаційний ролик. Добірка ранкових вражень

«Не паліть, а бережіть природи красу!»

З початку року працівники ДСНС в області загасили 40 пожеж на відкритих територіях. Навряд чи люди, які підпалювали траву, думали, що вогонь ширитиметься на величезні площі, однак статистика пожежників свідчить, що загалом горіло 28 гектарів землі!

Загалом горіло 28 гектарів землі!

Тож рятувальники пробують впливати на «своїх клієнтів» і через відеоролик. У соціальній рекламі лідер знаного гурту «ФлайzZza» Андрій Тимчук запитує, цитуючи Лесю Українку: «Ой, чи так красно в якій країні, як тут, на нашій рідній Волині?». А далі показані страшні кадри з архіву про пожежі в екосистемах, зняті саме у нашому краї. Найгірше, що люди й тепер активно поповнюють цю відеотеку й не зупиняють їх навіть великі штрафи. Наприклад, 7 квітня рятувальники проводили рейд на території Маневицької, Колківської та Прилісненської громад – використали квадрокоптер. Зйомка згори показала, як горить трава, підпалена жителем села Цміни. (Йому загрожує штраф від 3 тисяч гривень).

Музикант­активіст Андрій Тимчук з вірою, що когось його звернення таки спонукає задуматись, у відеоролику закликає: «Слухайте пташок, співайте про весну – не паліть, а бережіть природи красу!».

Оксана КОВАЛЕНКО.

Реклама Google

Веломандрівка до раю пернатих

Працівники Національного природного парку «Прип’ять — ​Стохід» побували нещодавно серед дзвінкоголосого птаства та із захопленням і, звичайно, професійним зацікавленням спостерігали за ним

Сірі журавлі перш сповістили про себе клекотанням, а потім і попозували.
Сірі журавлі перш сповістили про себе клекотанням, а потім і попозували.

 

Екологи, по суті, відкрили сезон поїздок двоколісним транспортом одним із пішохідних маршрутів, розроблених для туристів. Начальник відділу екологічно­освітньої роботи та рекреації Віталій Веремчук розповів:

— Пересуватися на велосипедах швидко й зручно — ​все можна роздивитися, кожен звук вловити. Ми проїхали цього разу від Любешова до озера Люб’язь. І вже за селом Підкормілля, біля болітця, перш почули клекотання, а потім і полюбувалися сірими журавлями.

І це — ​неабияка удача, адже, за словами пана Віталія, ці птахи люблять тишу, тож переважно вибирають для поселення глухішу територію — ​важкодоступні місця в лісах подалі від населених пунктів. Сірі журавлі з’являються на Поліссі наприкінці березня — ​на початку квітня. Вони занесені до Червоної книги України. Загалом на території Національного природного парку «Прип’ять — ​Стохід» — ​майже 230 видів пернатих. Серед них і синичка біла, яку можна побачити в екзотичному селі Сваловичі на Любешівщині. Ця маленька пташка удостоїлася великої честі: саме вона зображена на логотипі природоохоронного об’єкта.

Катерина ЗУБЧУК.

Читайте також у нас: Показали, як відновили військовий госпіталь у Луцьку після пожежі (Фото). 

Справжня жінка й борщ зварить, і на лопатки покладе

Понад десять лучанок отримали сертифікати про те, що опанували курс із самооборони. Такий же проєкт організатори планують провести й для ковельчанок

Сучасні виклики перед жінкою різняться від минулих: якщо колись бабуся влаштовувала внучці майстер­клас, як подоїти корову чи правильно покласти на полотно хрестик, то тепер дівчинині пропонують долати інакші висоти.

У Луцьку завершився проєкт «Самооборона для жінок», завдяки якому вони навчалися надавати домедичну допомогу, опанували спеціальні вправи й прийоми, аби запобігти нападу та усунути загрозу. Простіше кажучи, зробити так, щоб більше не лізли. Курси запровадили патрульна поліція Волині спільно із департаментом сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради та Волинським обласним спортивним клубом «Магістр». Заняття мали навчити волинянок у разі потреби ефективно протидіяти фізичному та психологічному насильству. Іншими словами, аби вміли не тільки борщ чоловікові подати, а й вчасно й вміло ополоником відмахнутися. Якщо ж винести жартівливість за дужки й оцінити статистику про постраждалих від насилля в сім’ях, проєкт направду є актуальним і корисним.

Олена КАЛЕНЮК.

Золоті слова

«Краще бути оптимістом, який нічого не знає, ніж загинатися і ростити собі горб від того, що навколо самi проблеми».

Андрій КУЗЬМЕНКО (псевдонім – Кузьма, 1968–2015 роки),
український співак, письменник, продюсер.

16 квітня

Сонце (схід – 6.18, захід – 20.18, тривалість дня – 14.00).

Місяць у Близнюках. 5/6 день Місяця.

Іменинники: Феодосія, Микита, Іван.

17 квітня

Сонце (схід – 6.16, захід – 20.19, тривалість дня – 14.03).

Місяць у Близнюках, Раку. 6/7 день Місяця.

Іменинники: Марія, Йосип, Микита, Федір.

18 квітня

Сонце (схід – 6.14, захід – 20.21, тривалість дня – 14.07).

Місяць у Раку. 7/8 день Місяця.

Іменинники: Марко, Юрій, Георгій, Семен.

19 квітня

Сонце (схід – 6.12, захід – 20.22, тривалість дня – 14.10).

Місяць у Раку. 8/9 день Місяця.

Іменинники: Григорій, Павло, Ярема.

20 квітня

Сонце (схід – 6.10, захід – 20.24, тривалість дня – 14.14).

Місяць у Раку, Леві. 9/10 день Місяця.

Іменинники: Данило, Георгій, Юрій, Петро.

21 квітня

Сонце (схід – 6.08, захід – 20.26, тривалість дня – 14.18).

Місяць у Леві. 10/11 день Місяця.

Іменинники: Уляна, Юлія, Іван, Йосип.

22 квітня

Сонце (схід – 6.06, захід – 20.27, тривалість дня – 14.21).

Місяць у Леві, Діві. 11/12 день Місяця.

Іменинники: Антон, Вадим, Ірина, Микола, Ярина.

Анекдот

Є слова, які окриляють, які надихають. Є слова, які приголомшують. А є «термус», «калідор» і «ризетка».

Іди-іди, дощику

Люди, які клопочуться на землі, завше у цю пору вболівають за тепло й опади, такі благодатні для кожної насінинки. І якщо перше ця весна поки що економить, то мокроти вже наготувала не на один день

 

 

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Василя Климюка, 16 квітня буде хмарно, дощ. Вітер західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 2–7 градусів тепла, вдень буде від 7 до 12 вище нуля. За багаторічними спостереженнями, найтепліше цього дня було 1961­го – плюс 24, найхолодніше – 1988­го, мінус 4 градуси.

17-­го утримається хмарна й дощова погода. Вітер зміниться на північний, 7–12 метрів за секунду. Нічна температура повітря від 3 до 8 градусів тепла, вдень воно прогріється до 10–15.

18-­го передбачається хмарна з проясненнями погода. Місцями невеликий дощ. Вітер стане південно­східним, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря впродовж доби така ж, як напередодні.

У Рівному 16 квітня буде хмарно, місцями помірний дощ. Температура повітря вночі – 3–8 градусів тепла, вдень – до 13 вище нуля. 17-­го – невеликий дощ. Вдень потепліє до 15 градусів. 18-­го пануватиме така ж погода.

Ведуча рубрики Оксана КОВАЛЕНКО.

Тел. 72–39–92

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel