Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Наркотики на Волині купити легше, ніж пару штанів

За словами правоохоронців, більшість підлітків починають вживати наркотики через сімейні проблеми.

Волинь-нова

Наркотики на Волині купити легше, ніж пару штанів

У 2017 році 389 неповнолітніх українців померли від передозування забороненими препаратами. У цей же час смертоносними речовинами «кололися» ще понад 346 тисяч, а загалом залежних нараховувалося понад мільйон. Більш свіжої офіційної статистики нам знайти не вдалося. Втім за цих три роки навряд чи ситуація поліпшилася. Всі ці понівечені долі, зіпсоване здоров’я та відібрані життя — великі гроші, що течуть у кишені наркомафії, якій із розвитком інтернету живеться дуже комфортно

Луцьк, Нововолинськ та Ковель — міста, у яких ситуація найскладніша, але це не означає, що проблем із наркотиками немає в інших населених пунктах. Як розповів начальник управління боротьби з наркозлочинністю у Волинській області профільного департаменту Національної поліції України Володимир Костанюк, порошкоподібні речовини й марихуана поширені по всій області. Правоохоронець зазначив, що найчастіше у залежність потрапляють люди віком від 20 до 40 років, проте напасть активно «косить» і неповнолітніх.

Закладки ховають у непримітних місцях, а їхнє місцезнаходження повідомляють тільки покупцю.
Закладки ховають у непримітних місцях, а їхнє місцезнаходження повідомляють тільки покупцю.

 Ми поспілкувалися з юнаком, який вперше спробував наркотики у 14. Хлопцеві вдалося кинути, але прізвище своє все ж попросив не публікувати. За його словами, нині придбати дурман дуже легко, тому багато молодих компаній купують собі «траву» не тільки, щоб «повеселитися» на ювілеї 15–річного друга, вони курять марихуану чи не щодня. До того ж вважають цей спосіб проведення дозвілля аж ніяк не залежністю чи злочином.

— Я довго вживав марихуану. Якось спробував амфетамін, але тільки один раз. Бо приховати від людей, що ти під кайфом, дуже важко… Мене відпустило приблизно за 2–3 години. А купив в інтернеті. Мені зробили «закладку», — поділився хлопець.

 

 Правоохоронці зазначають, що видів наркотиків — безліч, до того ж вони постійно виявляють нові сорти. Кажуть, що раніше більш поширеними були речовини рослинного походження, а нині — синтетичні.

За рекомендацією поліції, ми не будемо описувати схему замовлення цих препаратів, але просимо батьків звернути увагу на телеграм–канали, якими користуються ваші діти, бо вони є найпоширенішим способом збуту. Саме там першу дозу дурману свого часу замовив і наш співрозмовник.

За одну «закладку» платять від 50 до 110 гривень, а за день можна було їх зробити навіть 40.

— Я навіть працював у такому магазині. За одну «закладку» платили від 50 до 110 гривень, а за день можна було їх зробити навіть 40, — поділився хлопець.

Таких «фірм» у мережі чимало, і ситуація насправді лякає, адже після того як ми «запитали гугла», «де купити наркотики», у браузері з’явилася реклама багатьох джерел, які попри попередження про блокування продовжують працювати. Зокрема, ми натрапили на такий текст: «Привіт, мене звати Максим, я вирішив розповісти вам, як придбати наркотики в інтернеті. На перший погляд…»

Назвами незаконних інтернет–крамниць також розписані будинки та огорожі у наших містах. Тож, радить правоохоронець Володимир Костанюк, якщо ви помітили підозрілий напис у своєму населеному пункті, часто зі словами «шишки» і «фен», зверніться у поліцію.

— Необхідно передати відповідне фото нам, аби слідчі розпочали розслідування, а також повідомити органи місцевої влади, щоб вони замалювали посилання. Самостійно цього робити не варто, аби не нашкодити благоустрою міста, — зазначає начальник управління боротьби з наркозлочинністю у Волинській області.

Володимир Костанюк каже, що поліція нині воює не зі споживачами наркотиків, а саме з продавцями.

— Ми акцентуємо увагу на особах, які збувають: чим менше буде поширювачів, тим менше і споживачів. Ситуація на Волині не критична, але часто затримані, яких суди не позбавляли волі, починають знову цим займатися, — розповів службовець.

Він каже, що побороти цю стихію повністю не вдасться, мовляв, завжди знайдуться ті, хто зароблятиме на чужому здоров’ї, але поліція робить усе можливе, аби рівень наркозлочинів зменшити.

— Ми постійно розвиваємо методики викриття зловмисників. Це нелегко, бо зупинити роботу всесвітніх мереж не можемо, тим більше, що процес створення телеграм–каналу для збуту заборонених речовин ніяк не відрізняється від оформлення звичайного інтернет–магазину одягу, — зазначив поліцейський.

Читайте також: Пенсіонера не можуть змусити перейти на обслуговування у банк, він має право вибору, - Укрпошта

За словами нашого анонімного співрозмовника, наркотики доставляють дуже швидко і покупцю відповідають оперативно. Нам здалося, що штани в інтернеті зазвичай придбати важче.

Ірина КРАВЧУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel