Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Гарбуз із секретом: «Коли вона заспівала, на мить здалося, що люди перестали дихати…» (Інтелектуальна вікторина)

Якщо на небесах є ангели і вони співають, то вони співають голосом Монсеррат Кабальє.

Фото із сайту www.dw.com.

Гарбуз із секретом: «Коли вона заспівала, на мить здалося, що люди перестали дихати…» (Інтелектуальна вікторина)

А вболівальники мадридського «Реала», до яких і себе зараховую, ледь не померли, бо такого славня, якого знає увесь світ, вони не мають. Хоч і в моєму гарбузячому житті було два періоди, коли я фанатів від «Барси», — часів Стоїчкова–Ромаріо–Кумана й ери Роналдо–зубастика

Але, як співала Едіта П’єха, «нам рано жить воспоминаньями», а час, за правилами, нагадати запитання, відповідь на яке вже майже озвучив.

«Гарбуз із секретом» — 16 (2021)

Лікарі боролися за її життя з перших хвилин. Тому мама, коли одужала, нарекла її іменем священної вершини рідного краю. Цю естафету вона передала вже й рідній донечці. Казала, що справа, завдяки якій стала знаменитою, нагадує материнський плач. А ненькою вона була чудовою, бо готова була будь–якої миті пожертвувати всім заради своєї сім’ї.

Вже на гребені слави боролась з онко. І знову завдяки медикам та тим, хто залишив цей світ, перемогла! Проте випробування на цьому не закінчилися: після страшної автокатастрофи довелося вести війну з надмірною вагою. Не виходило, хоч, бувало, і за один вечір втрачала по 6 кілограмів.

А одного разу вийшла до численної публіки і заспівала з тим, хто придумав чи не найвідоміший твір про найсильніших. Пісня, яку вони виконали, стала фактично славнем її краю. Наш, до речі, вона теж любила. Але приспів цього твору — як червона ганчірка для Грицька Гарбуза, бо він уболіває за одвічних конкурентів.

Назву якого міста, котре асоціюється з нашою героїнею, ми сьогодні заховали у гарбузі?

А для оголошення відповіді я з величезним задоволенням надаю слово славній представниці озерного поліського краю — жительці села Кропивники Ковельського району Волині Ользі Сидорук, яка детально по поличках розклала наше завдання. «У нинішньому завданні — підказок чимало. Та, чесно кажучи, перечитавши низку посилань у гуглі, розгадки не знайшла, — написала нам пані Ольга. — Очевидним було тільки те, що в Грицька є улюблений футбольний клуб. Та який? Натрапила на інформацію про те, що «Реал Мадрид» визнаний ФІФА кращим футбольним клубом XX століття і що Red One після завоювання 10 кубка Ліги чемпіонів (Ла Десіми) створив гімн клубу під назвою Hala Madrid y nada mas. Інформації про те, що славень виконувала знана співачка, не було… Як і щоразу, перечитувала завдання ще і ще. І пазли з раніше почерпнутої інформації склалися самі собою. Монсеррат Кабальє? Залишилося звірити Грицькові підказки. Картинка вийшла ідеальна.

12 квітня 1933 року в Барселоні народилася дівчинка, яку нарекли Монсеррат. Батьки назвали дочку на честь гори святої Марії Монсеррат, на якій розташований монастир. Повністю її ім’я звучить як Марія де Монсеррат Вівіана Консепсьон Кабальє. Їй судилося стати найвідомішою оперною співачкою. Монсеррат у 12 років вступила до ліцею Барселони, де провчилася до свого 24–ліття. Незважаючи на те, що Монсеррат була цікава чоловікам, створювати сім’ю співачка не поспішала. Вийшла заміж у 31 рік за Бернабе Марті. Донечку, яка народилася у 1972–му, теж назвали Монсеррат. На той час сім’я вже виховувала сина.

Читатйте також: Ваших дітей навчають учителі, яких підготував якийсь «Кива»

Її творча кар’єра тривала 50 років. Вона виступала з майстрами оперної сцени Лучано Паваротті та Пласідо Домінго, виконала майже 90 ролей і близько 800 камерних творів. Прихильники називали її La Superba («чудова»). Про неї писали: «Коли Кабальє заспівала свою першу арію…, щось змінилося в атмосфері. На мить здалося, що люди перестали дихати…»

У 1987 році, коли стало відомо, що рідне місто нашої героїні обрали столицею майбутньої Олімпіади, мер Барселони звернувся до Кабальє з проханням взяти участь у цьому грандіозному заході. Співачка висловила міському голові побажання дати їй можливість зробити щось нове, сучасне, а краще — зовсім віддалене від класичної опери. Брат Монсеррат згадав про мегапопулярного на той час співака Фредді Мерк’юрі, який до того ж був великим любителем опери. Як потім зізнавався сам рокер, він був шанувальником Кабальє і навіть виконав написану на її честь пісню Exercises in free love. Мерк’юрі приїхав до Іспанії, де разом із Монсеррат вони створили композицію під назвою «Барселона». Спочатку була тільки мелодія, потім написали слова до неї. Результат представили меру міста, отримали від нього схвалення і дозвіл виконувати цю композицію. Так народився офіційний гімн Олімпіади-92 і союз двох зірок світового рівня.

Монсеррат Кабальє в пам’ять про свого друга Фредді Мерк’юрі більше ні з ким не захотіла виконувати пісню «Барселона»…

Цікаво, що «Барселону» записали в 1988–му, але на спортивному святі вона прозвучала тільки на відеозаписі: до того часу Фредді Мерк’юрі вже не було серед живих, а Монсеррат Кабальє в пам’ять про свого друга більше ні з ким не захотіла її виконувати… 85 років життя оперної діви були сповнені поворотів долі настільки незвичайних, наскільки незвичайним був її голос. У молодості потрапила в автомобільну катастрофу. Ця трагедія залишила слід у житті співачки. Вона отримала травму голови, яка вплинула на її зовнішній вигляд.

Монсеррат почала швидко набирати вагу. Фахівці так і не змогли допомогти оперній діві впоратися з проблемою. При тому, що вона вела здоровий спосіб життя, не їла продуктів із борошна, навіть стала вегетаріанкою, вага перевищувала позначку 100 кг при зрості 161 см. На початку 1990–х Монсеррат Кабальє почула від лікарів страшний діагноз — онкологія. Фахівці наполягали на хірургічному втручанні, але з мудрою порадою до оперної співачки прийшов її друг і колега Лучано Паваротті. Він запропонував їй пройти обстеження в іншій клініці. У результаті Монсеррат вилікували без операції. А ще у 2010 році вона отримала травму коліна, а в 2012–му під час гастролей в Росії перед початком виступу (в готелі) співачці стало погано. Вердикт — мікроінсульт. Травми й діагнози підірвали здоров’я Кабальє, але при цьому вона намагалася завжди бути активною. Багато хто не розумів, звідки вона черпає енергію, на що вона відповідала, що надихається підтримкою сім’ї.

У 2006 році Монсеррат Кабальє отримала від Віктора Ющенка орден Княгині Ольги I ступеня. «Безумовно, нагорода від Президента України дуже приємна. Але найціннішою відзнакою для мене є мій глядач і його визнання. Не було б глядача — не було б мене!» — говорила вона. А у свій 85–й день народження співачка відвідала Київ. Кабальє приїхала з дочкою та онукою. Її вітали політики і діячі культури. Перед оперною дівою виступила Ніна Матвієнко, а Катерина Осадча навчила співати «Многая літа».

«…Я, як і раніше, мрію, щоб усі люди на Землі були добрішими і намагалися своїми вчинками змінити світ на краще», — поділилася наостанок легендарна оперна співачка».

І я знову аплодую і кажу «Браво!» пані Ользі. Ви стаєте переможницею нашого конкурсу історій пошуку правильної відповіді і володаркою 150 гривень. Хоча вікторія вам цього разу дісталась не в одні ворота, адже ще 15 учасників розгадали заховане слово «Барселона» і кожен третій із них описав, як докопався до істини.

А оскільки із цих 15 володарів залікового бала, за правилами, лише двоє можуть отримати і по 100 гривень призових, то ми знову провели жеребкування. І завдяки щасливій руці підприємця з Луцька Сергія Іскарєва, купюри з портретом Тараса Шевченка дістануться Тамарі Бершадській із села Бродецьке Звенигородського району Черкаської області й Андрієві Куяві з Ковеля на Волині.

«Гарбуз із секретом» — 18 (2021)

У 2011–му вік Тараса дорівнював сумі цифр року його народження. Рік його народження став тріумфом однієї картини і початком злету іншої, в назвах яких згадуються персонажі з українських народних приказок чи казок про безпідставне вихваляння чи про довірливість і жорстокість.

А в гарбузі ми заховали фото вітчизняної особистості, яка прославилась щонайменше на всю Європу в іншій галузі, скопіювавши назву однієї із картин.

Нагадаємо, волиняни полюбляють самогон більше, ніж інші українці.

Чия світлина знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 17 травня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Піст», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Грицько ГАРБУЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel